Дългият път на развитие на образователното дело в смолянския квартал

...
Дългият път на развитие на образователното дело в смолянския квартал
Коментари Харесай

От килийно училище в Смолян до STEM-център

Дългият път на развиване на просветителното дело в смолянския квартал Устово стартира от килийното учебно заведение през 1862 година и стига до STEM център, който бе открит през днешния ден.
В Основното учебно заведение „ Стою Шишков “ бе открит STEM (Science, Technology, Engineering, Maths) център, основан по националната стратегия „ Изграждане на учебна STEM среда “. Вложението в него е  67 000 лв., от които 50 000 лева от програмата, а 17 000 – от бюджета на школото.
„ Гордея се, че съм ученичка на това учебно заведение. Гордея се, че бях част от този екип от прелестни учители. Гордея се с това, че учебното заведение се развива и се трансформира в място, където децата на Смолян получават познания, развиват се като персони и израстват почтени жители на България “, написа в профила си Мария Семерджиева – шеф на Регионалното ръководство на горите.
Историята
В метоха към църквата “Св. Никола ” през 1862 година поражда първото килийно учебно заведение в Смолянския край. По-късно то възприема взаимоучителната метода, а по-късно прераства в първото класно учебно заведение.

През 1937 година стартира строителството на нова учебна постройка, тъй като остарялата повече не е в положение да приюти увеличаващия се годишно брой на учениците.
На 12-ти април 1940 год. издигнатата нова постройка е открита. През 1963 година и 1982 година се пристрояват нови образователни корпуси, които дават опция да се провежда кабинетна система на образование.

От 1942 до 1943 се основават първият духов оркестър, първият учебен хор и първият живописен отбор (хор и оркестър).
От 1962 до 1963 година стартира строителство на две пристройки към учебното заведение. Оборудва се кабинет по трудово образование.
През 1965 година се открива новата учебна пристройка, в която се образуват две групи в полудневна детска градина към учебното заведение. Организира интернат за 70 възпитаници. Открит е зъболекарски кабинет. Оборудва се единственият в Смолянско физкултурен салон.
От 1965 до 1973 година се вкарва кабинетната система. Седемдесетте години са времето, когато прогимназията се утвърждава като областен методически център по внедряване на новото образователно наличие в начален и прогимназиален курс.
Организират се школи за работа с млади учители по изследване и внедряване на положителния педагогичен опит. Изявени учители изнасят открити уроци, вземат участие със свои разработки в национални педагогичен четения.
Училището е базово на Университетско издателство “Дичо Петров ” – гр. Смолян. Наред с учебно-възпитателния развой се развива и богата художествена самоинициатива.
През 1970 година е образуван първия високомерен оркестър, балетен състав, училищен хор, инструментални сформира, битова група.
От 1973 до 1975 година се подписва контракт сред учебното заведение и ЗКЕ “Комуна ”. Създават се пионерски цех и помощно стопанство. Избрано е първото учебно настоятелство. Продължава строителството на най-новите пристройки към учебното заведение. Открита е пионерска гора – „ 1300 година България “. Открита е мемориална къща-музей с ученици-екскурзоводи. Създават се два фанфарни оркестъра.
През 1977 год. се провежда ученическо земеделско стопанство “Пионер ”. През 1982 година постъпва първият випуск на ЕСПУ в учебното заведение (9 клас). За първа година се одобряват шестгодишни първокласници. Открива се нова пристройка с съвременно оборудвани кабинети, огромен физкултурен салон и училищен стол.
Започва честването на 120 години от рождението на Стою Шишков с галерия, теоретична конференция и концерт.
През 1992 година се празнува 130 години от основаването на първото класното учебно заведение в Средните Родопи. Извършва се повсеместен ремонт на учебното заведение.
През 1998 година се вкарва чуждоезиково образование в І-ви клас по британски, немски, френски и съветски език. Френският културен център към посолството оборудва кабинет по френски език.
През 2005 година се открива нова компютърна зала.

Основно учебно заведение „ Стою Шишков “ се отличава със своите обичаи и нововъведение. То е притегателна мощ за генерации наред. Поради отдалечеността на квартала от центъра на града и от културните институции, то е значим нравствен и учебен център в сърцето на Средните Родопи.
Учителите се стремят да дават освен познания, а да построяват възпитаниците си като почтени и стимулирани персони и жители на българското общество.
Към момента в учебното заведение се образоват 222 деца. Част от тях са със специфични просветителни потребности.
Учениците ни заемат призови места в Националните надпревари и олимпиади като: „ Стъпала на знанието “, „ Български език и литература “, „ История и география “, „ Математика “, Физика и астрономия, „ Знам и мога “, „ С очите си видях бедата “ „ Бедствия, повреди и произшествия “ и други И по този начин в дългия път на времето до през днешния ден! – споделя Мария Семерджиева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР