Дълбоко в Андите в Перу живее животно, което е ценено

...
Дълбоко в Андите в Перу живее животно, което е ценено
Коментари Харесай

Викуня: Най-скъпата вълна в света е от лама

Дълбоко в Андите в Перу живее животно, което е ценено в целия свят.

То принадлежи към фамилията на ламите, само че се назовава викуня, известна със стройното си тяло с височина 1.8 метра и блестяща грива.

Вълнената й - мека и безкомпромисно топла, се продава по-скъпо от най-финия кашмир. Тя може да поддържа удобна телесна температура даже и при суровите температури в Андите на 4000 метра височина, показва Amusing Planet.

В предколумбовия свят от 13 век викунята се радва на респект в империята на инките. Вълната й е непокътната единствено за кралските особи, а стригането е заветен развой, именуван Chaccu. Никой в никакъв случай не е убивал викуня.



До 1532 година обаче испанските завоеватели завладяват региона и нарушават традициите му. Вълната от викуня се приема като печеливша стока, еквивалентна на коприната в древността. Милиони свободно скитащи викуни са принудително уловени и убити поради скъпоценните им гриви.

Няколко века по-късно редът е възобновен. След като през 1960 година оцеляват единствено 6000 викуни, перуанското държавно управление ги афишира за заплашен тип. Ловът им е неразрешен. Резерват за животните, наименуван Pampas Galeras, е основан в региона на Аякучо.

Изведнъж вълната от викуня става по-ценна от всеки път. Правителството подтиква търговията по метод, по който бедните семейства да могат да печелят от нея. Това дава съображение на локалните да пазят намаляващите представители на типа. Днес към 200 000 викуни още веднъж бродят из района. Церемониите Chaccu не престават в селските общности, като са отворени и за туристи.

Козината на викунята пораства с години, заради което стригането й се случва един път на 24 месеца, като всяко животно дава от 200 до 500 грама вълна. Килограм вълна от викуня се продава за сред 399 и 600 $. Само четири тона от тази вълна се изнасят годишно за Италия, Англия, Германия и Съединени американски щати. Не е извънредно най-големите международни звезди и фешън марки да се хвалят с палта и якета от нея.

Всяко влакно е с размери към 12 микрона, което е 12 хилядни от милиметъра. Вълната от викуня може да улови топлината в своите влакна. Кашмирът - една от най-известните талази в света, е 10 пъти по-тежък от вълната от викуня, която също по този начин е хипоалергенна.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР