Дълбоко хармоничен и изтънчен до болезненост, светът на Йордан Кацамунски

...
Дълбоко хармоничен и изтънчен до болезненост, светът на Йордан Кацамунски
Коментари Харесай

Картините на Йордан Кацамунски излъчват усещане за вечност

" Дълбоко съразмерен и изискан до мъка, светът на Йордан Кацамунски е стабилен и систематичен в деликатната си, ненатрапчива гъвкавост, реализиран като някаква неръкотворна материя, благословена от душата на основателя. Живопис, която стартира сякаш оттатък действителното - там, където приключва избраното и стартира духовното. Във време, в което деликатните усеща не са на мода, Йордан Кацамунски съумя да резервира и запази вродената си душевна непорочност, трансформира болката в красиво човешко изпитание, нощта - в пространство на духа, картината - в тишина, която има всичко - и зов, и заглушен вопъл, недоизказани истини, безкрайни бездни и доста, доста човещина ", написа акад. Светлин Русев през март 2013 година
Изложба с живописни произведения на Йордан Кацамунски (1943-2015) е подредена в столичната изложба " Арте " по случай 80 години от рождението на именития художник.
"...Когато виждам картините му, добивам възприятието за пантеистична целокупност. Но единствено изкушените в занаята знаят какъв брой мъчно се реализира простотата. Какво е усилието, дисциплината на духа, даже в случай че щете чисто физическото време, належащо за образуване на живописното пространство. При Данчо това е муден, пореден и твърдоглав развой на създаване, с цел да доближи до оня непонятен стадий, в който платното се трансформира в територия на духа. Място, където цветът е функционалност на комплицирани тонални трептения, където " частите " светлина провеждат пространства, обитаеми със странни сенки на фигури, наподобяващи на видения от утопичен свят. Където клоните на дърветата обгръщат въздуха, създавайки чувство за придвижване и размер на духовни сили...
Тази живопис е поетична и красива, само че до нея се доближава мъчно, тъй като носи истини, пътят до които изисква несъмнено нравствено и естетическо изпитание ", показва проф. Ивайло Мирчев.
Такъв е споменът ни за Кацамунски - тънък и замислен, художникът като в захлас рисува, до момента в който населява други духовни селения. Живописта му те приковава и като на занимателен каданс виждаш пейзажи, натюрморти, фигури... Усещане за безкрайност.
По мотив юбилея на художника (в деня на откриването на изложбата - 30 май, се навършиха 80 години от рождението му) успяхме да съберем близо 20 живописни платна. Една камерна галерия, само че представителна извадка за креативния му път: от 80-те години на XX век, когато живописта му е по-конкретна, до последните години от живота му, с съвсем нереални " Съновидения ", споделя галеристката Гергана Борисова. 
Проектът е осъществен с финансовата поддръжка на НФ " Култура ".>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР