Даже световната агенция Ройтерс пусна като важна новина изявлението на

...
Даже световната агенция Ройтерс пусна като важна новина изявлението на
Коментари Харесай

България няма да подновява договора с Газпром: Вице Василев

Даже международната организация Ройтерс пусна като значима вест изказването на вицепремиера Асен Василев, съгласно който България няма да възобнови своя контракт с Газпром.

10-годишният ни договор с съветския колос, подписан при кабинета Борисов 1 изтича в края на тази 2022 година Ройтерс оповестява, че страната ни посреща " съвсем всичките си потребности ” с съветско синьо гориво.

" В тази обстановка не можем да подновим диалозите с Газпром. Има други възможности. Това е обща европейска тактика ”, съобщи финансовият министър пред БНР.

 

Василев цитира азерския газ като опция, въпреки оптималното количество, което бихме могли да вземем от него е 1 милиарда куб. м от общо най-много 10 милиарда, а реалистично 8 млрд.куб.м тотал. Според Ройтерс цялостното количество от 1 млрд.кубика, което вероятно може да употребява България,  ще може да бъде теглено едвам в края на тази година при привършване на конектора с Гърция.  

 

Важно е също да се знае, че азерският газ в действителност е експлоатиран от съветския колос Лукойл.

За горницата от 2 млрд.куб.м, които остават, с цел да бъдат задоволени потребностите на страната той цитира терминалите за полутечен газ на Турция и Гърция, както и доставки от Алжир и " други места ”, както изброи Василев.

 

Всъщност, първичното повишаване на цената на газа в Европейски Съюз през септември от 300 на 1000 $ за 1000 куб. м пристигна точно заради дефицита на доставки на полутечен газ. Появата на страните от Източна Европа като потребители очевидно ще докара до още по-голямо търсене, което не е ясно до каква степен ще бъде обезпечено с предложение, тъй като за Съединени американски щати приоритет са по-доходоносните азиатски клиенти.

 

Неясно е и до каква степен африканските залежи са в положение да задоволят всички потребности, защото за тях с преимущество е някогашната метрополия Франция, както и Италия, първата от които в този момент разчита на солидно количество съветски газ, а втората – и на азерски.

Тоест, замяната на кремълското гориво  ще наложи тези страни да вземат повече от Алжир, който не е известно да влага стремително в нови залежи и мощности, които да разрешат изключително разгръщане на износа му, тъй че да има за досегашните му несравнимо по-големи от България консуматори, че и за нови като нас.

Ройтерс цитира Василев като покровител на концепцията за единни европейски договори за доставки на газ, което би довело до по-ниски цени на синьото гориво.

 

 

 Пламен Валентинов

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР