Дъжд от падащи звезди ни очаква този уикенд. Те са

...
Дъжд от падащи звезди ни очаква този уикенд. Те са
Коментари Харесай

Този уикенд: Дъжд от падащи в небето

Дъжд от падащи звезди ни чака този уикенд. Те са от метеорния поток Персеиди.

Когато Земята премине през останките от опашката на кометата Суифт-Тътъл, стартира звездопадът на Персеидите. Може да ги забележите и довечера, само че пикът им ще бъде в нощта на неделя против понеделник.

„ Обикновено са песъчинки – от няколко микрона до няколко сантиметра най-вече. Те по тази причина и изгарят, тъй като са доста дребни. Засилват се в атмосферата, изгарят, и другите цветове са другите химични детайли, които реагират с атмосферата. Обикновено се движат с сред 60 и 110 километра в секунда”, изясни Ганчо Ганчев, докторант в катедра „ Астрономия” в Софийския университет.

Метеорите се следят с невъоръжено око, надалеч от светлините на обитаемоте места. Най-добре легнете на земята с обичания човек и гледайте право нагоре към зенита. Вземете фотоапарат със статив и снимайте с експозиция от 10 до 20 секунди, поучава Ганчо Ганчев, който е експерт и по астрофотография.

„ Снимаме с допустимо най-широкия обектив, който можем да вземем, и с най-отворена бленда, ръчно настройваме фокуса”, акцентира той.

Снощи фотографът на bTV Новините Ладислав Цветков снима тези три метеора от Персеидите върху фона на Млечния път. Ако и вие съумеете да снимате падащите звезди, изпратете ни фотосите в платформата „ Аз, репортерът”.

Видео можете да видите в нашата Видео Галерия!

Източник: btv.bg

Снимка: Ладислав Цветков
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР