Да знаете, че това е най-вкусната каша от тиквички, която

...
Да знаете, че това е най-вкусната каша от тиквички, която
Коментари Харесай

Каша с тиквички от село Труд

Да знаете, че това е най-вкусната каша от тиквички, която в миналото сте опитвали

Необходими Продукти

● тиквички - 3 бр.
● лук - 1 междинна глава
● моркови - 2 бр.
● домати - 1 бр. или 1 с.л. дом. пюре
● червен пипер - ½ до 1 с.л.
● пикантен червен пипер - по избор
● брашно - 2 с.л.
● сол - на усет
● копър - 1 връзка
● чесън - на усет
● оцет - на усет
● олио - на усет

Начин на подготвяне

Лятото е сезонът на тиквичките. Класиката в жанра са пържени тиквички и поднесени с кисело мляко, копър и чесън.

Разбира се може и някаква запеканка (огретен), модерният Рататуй (след анимационното филмче от 2007) или да ги напълним с ориз, булгур, може би кайма или пък на мусака с тиквички. Днес Ви предлагам една опция - елементарна, бърза, селска каша с тиквички, тъкмо както баба Цветана я готвеше.

1. Лукът се нарязва на дребни кубчета.

2. Морковите се настъргват.

3. Тиквичките се нарязват на кубчета.

4. В суха тенджера без лой се поставя брашното. Поставя се на огъня и се бърка, с цел да се запече и леко да промени цвета си и от бял да стане леко златисто-кафеникав. След това изсипвам брашното в купичка и я отделяме настрани.

5. В същата тенджера поставям лой и прибавям лука да се задуши.

6. След 2-3 минути прибавям морковите и задушаването продължава. Може да се добави малко вода.

7. След 2-3 минути прибавям тиквичките и досипвам още малко вода, да ги покрие. Оставям под похлупак на сдържан огън, с цел да омекнат тиквичките. Периодично разбърниквам.

8. Когато тиквичките стартират да омекват, при разбъркването, се пробвам с дървената лъжица да ги „ разкашкам “ (както споделяше баба). Може да ползвате и уреда, с който се мачкат картофи за пюре. Няма смисъл от пасиране – селската каша не е напълно гладка, а има някакви късчета, които дават темперамент и текстура на гозбата.

9. Добавям настъргания домат и досипвам още малко вода (в която може да се размие доматеното пюре), и оставям да поври още 2-3 минути. Добавям от време на време вода, тъй като част от водата се изпарява и концепцията е да получим кашава консистенция (като кремсупа), само че една концепция по-течна, тъй като следва да прибавим и брашно, а то ще сгъсти гозбата още малко.

10. Препеченото брашно размивам в малко вода и добавям към гозбата. Разбърквам добре и поставям част от наситнения копър. Оставям на огъня за още 2-3 минутки.

Когато готвим със сухи подправки, ги употребяваме по-рано в готвенето, тъй като им трябват 10-на минути, с цел да освободят аромата си изцяло. Когато употребяваме пресни подправки, ги слагаме в края на готвенето, с цел да се запази ароматът им, а още по-добре да ги сложим двукратно – малко преди да свалим от огъня и откакто сме свалили гозбата, а може непосредствено при поднасянето.

Всичките ми баби подправяха на стадии, а не просто в един миг да сложат подправките и край. На всеки стадий на готвене те опитваха гозбата и подправяха. Този фасон на готвене, разумно, съм възприел и аз.

11. Поднасяме кашата с тиквички от село Труд със саламура от счукан чесън, оцет и малко копър.

Сполай Ви!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР