Да ви е сладко с моя шоколадов чийзкейк за специални

...
Да ви е сладко с моя шоколадов чийзкейк за специални
Коментари Харесай

Шоколадов чийзкейк

Да ви е сладко с моя шоколадов чийзкейк за специфични мотиви!

Необходими Продукти

● бисквити - 200 г, какао
● краве масло - 60 г
● крема сирене - 500 г
● шоколад - 160 г (50 % какао)
● захар - 100 г, кафява
● яйца - 2 бр.
● уиски - 20 мл

за шоколадовия ганаш


● шоколад - 160 г (50 % какао)
● сметана - 160 г сладкарска (30 % мазнини)
● краве масло - 50 г

за украса


● пресни плодове - по желание
● захарни перли

Начин на подготвяне

Дъното на тавичката, в която ще подготвяме шоколадовия чийзкейк, се застила с хартия за печене. От външната страна се облича с два пласта алуминиево фолио, като задачата е да не влиза вода във формата по време на печенето, защото ще бъде на водна баня.

Важно е да се означи, че в случай че ще вършиме стени на шоко чийзкейка от бисквитената примес, то е добре стените на тавичката да могат се смъкват. Ако няма да вършиме стени, а единствено основа, то тогава количеството на бисквитите би трябвало да се понижи до 120 година

Какаовите бисквити се натрошават в чопър и по-късно се смесват с разтопеното краве масло, разбърква се до еднородност. Бисквитената примес се изсипва в квалифицираната форма за печене. Ако се вършат и стени за чийзкейка, оформянето на основата става благодарение на опакото на лъжица и се стартира, първо, от стените и се приключва с дъното. Формата се прибира в ледник.

За сместа за чийзкейка, първо, разтопяваме на водна баня шоколада и го оставяме настрани. Крема сиренето, което би трябвало да е със стайна температура, се смесва с кафявата захар и се разрушава с миксер, до момента в който захарта се разтвори и сместа стане кремообразна.

Добавя се какаото на прахуляк и последователно се прибавя разтопеният шоколад. Накрая в сместа се прибавят яйцата и уискито. Разбъркват се напълно леко с шпатула или телена бъркалка, едвам се смесят. Готовата примес се изсипва във формата за печене върху основата от бисквити с масло.

Формата за печене се слага в по-голяма и дълбока тава, в която се налива топла вода. Тавата се слага в средата на фурната, която е авансово загрята на 160 °C. Пече се 60 минути, след което чийзкейкът се оставя във фурната с открехната леко малка врата, до момента в който изстине изцяло. Така няма да спадне внезапно и да се напука. След като изстине изцяло, чийзкейкът се опакова със стреч фолио без да се вади от формата за печене и се прибира в ледник за една нощ, с цел да стегне.

За шоколадовия ганаш разтопяваме на водна баня 160 г шоколад (50 % какао или помвече) и последователно прибавяме сметаната, която би трябвало да е със стайна температура. Разбъркваме деликатно със силиквнова шпатула до момента в който шоколадът се разтвори изцяло в сметаната. Накрая се прибавя краве масло и се бърка, до момента в който и то се усвои от сместа. Разбърква се с пасатор, до момента в който сместа стане хомогенна и лъскава. Оставя се встрани леко да се охлади.

С изострен нож стените на формата за печене се минават деликатно, с цел да се се отдели по-лесно чийзкейкът. Рингът се отваря и стените се махат.

С помощта на хартията на дъното и шпатула чийзкейкът се отделя от дъното и се трансферира в подобаваща за сервиране паница. Може с нож леко да изравните стърчащите ръбчета на стените.

Полива се от горната страна с готовия леко охладен шоколадов ганаш, като се отделя малко количество за декорация. Захлупва се с капака на тортената паница и се прибира за час в ледник.

Отделеното количество шоколадов ганаш се трансферира в пош и се прибира в ледник, с цел да стегне малко. С него по-късно се украсява чийзкейка, като може да се шприцоват розички или да се оформят други украшения по ваш усет. Накрая готовият шоколадов чийзкейк се украсява със захарни перли и пресни плодове по желание.

Разрязва се на порционни части със изсъхнал затоплен нож, като след всеки прорез ножът още веднъж би трябвало да се подсуши.

Да ви е сладко с моя шоколадов чийзкейк за специфични мотиви!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР