Да си го признаем: когато става въпрос за толкова красив

...
Да си го признаем: когато става въпрос за толкова красив
Коментари Харесай

Най-красивите забележителности от ЮНЕСКО в Европа

Да си го признаем: когато става въпрос за толкоз хубав и разнороден континент като Европа, изборът на забележителности, които да посетите, може да е много тежка задача. Винаги е добре да извършите изследване, преди да сложите раницата и да потеглите на странствуване и за благополучие част от най-важната информация към този момент ви е предоставена от ЮНЕСКО.

Организацията избира градове, национални паркове и архитектурни чудеса по целия свят, които са скъпи за човечеството и са изброили повече от 400 такива в Европа до момента. Препоръчваме ви да започнете с тези 20 красиви дестинации, от баварски църкви до арктически фиорди и всичко сред тях.

Национален парк Плитвишки езера, Хърватия

Горски резерват в централна Хърватия, прочут с терасовидните езера, водопади, пещери и варовикови каньони, за жалост под опасност от слефи туризма.

Червеният площад в Москва, Русия

Градски площад, намиращ се непосредствено източно от Кремлин (резиденцията на президента на Русия). Мога да бъдат видени изумителни здания, като храма „ Василий Блажени “ и Държавния исторически музей.

Вълколинец, Словакия

Изумително непокътнато населено място от 45 здания в Ружомберок (централна Словайкия), с археологически находки, датиращи от края на 13-и век. Селото отразява централноевропейските обичаи, с дървени къщи, конюшни с плевни и дървена камбанария.

Рилския манастир, България

Най-големият и прочут източноправославен манастир в България, учреден през 10-и век и реконструиран в средата на 19-и.

Мон Сен Мишел, Франция

Готическо абатство, издигната сред 11 и 16-и век на остров, изложен на трагични приличи и отливи в северозападна Нормандия.

Абатство Алкобаса, Португалия

Римокатолическа черква, учредена на север от Лисабон в град Алкобаса през 12-и век от крал Алфонсо I. Представя навлизането на ранния готически жанр в Португалия.

Будапеща (Обувките край Дунав, Булевард Андраши, замъка Буда), Унгария

Централната част на града рисува велики интервали от унгарската история посредством забележителна архитектура, в това число здания като Народното събрание, операта, Унгарската академия на науките и закрития пазар.

Църквите на мира в Швидница и Явор, Полша

Построени една година след Вестфалския кротичък контракт (слагащ завършек на 30-годишната война през 1648г), тези църкви – най-големите дървени постройки в Европа – са издигнати от лутераните в римокатолическите елементи на Силезия, Полша.

Урнешката черква, Норвегия

Забележителен образец за обичайната скандинавска дървена архитектура, намиращ се красивата област Согн ог Фьоране в западна Норвегия.

Пътят на великаните, Северна Ирландия

Каменен бряг, формиран от 40 000 петоъгълни базалтови колони, резултат от антична вулканична интензивност.

Пон дьо Гар, Франция

Древноримски акведукт, който пресича река Гардон в южна Франция. Отвежда вода на 50км до Ним и е висок близо 50м на три равнища, което го прави механически – а също по този начин артистичен – шедьовър.

Поклонническата черква във Вис, Германия

Баварска Рококо черква, съхранена в красива алпийска котловина, на към 80км югозападно от Мюнхен.

Западнонорвежки фиорди, Норвегия

Разположени в югозападна Норвегия, Гайрангерфьорден и Нерьойфиорд са измежду най-дългите и най-дълбоките фиорди в света. Красите пейзажи са изпъстрени с безчет водопади, ледникови езера и гори.

Ватикана

Едно от най-святите места в християнския свят, ръководено от Папата. Ватиканът пази доста художествени и архитектурни шедьоври като Базиликата „ Свети Петър “, Сикстинска шапка и Ватиканския музей.

Манастира в Панонхалма, Унгария

Един от най-старите исторически монументи в Унгария, учреден през 996г.

Национален парк Пирин, България

400кв.км. в Пирин, покрити с ливади, ледникови езера, гъсти гори и две ски зони.

Гран Палас, Брюксел, Белгия

Централният площад в Брюксел показва хомогенни, архитектурно богати здания, датиращи от края на 17-и век.

Мостар, Босна и Херцeговина

Исторически град в южна Босна и Херцeговина, ситуиран на река Неретва. Градът е прочут със остарелия си мост, издигнат през 16-и век и считан за едно от най-великите архитектурни достижения на следените от османците Балкани.

Леденият фиорд Илулисат, Гренландия

Фиорд в западна Гренландия, на 250км от полярния кръг. Обхваща якобшавн, един от най-активните ледници в света.

Дворец на каталунската музика, Барселона, Испания

Известна концертна зала и един от най-впечатляващите образци за каталонски модернизъм – богати елементи, флорални претекстове и извити линии.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР