Да се забрани продажбата на лекарствени продукти с режим на

...
Да се забрани продажбата на лекарствени продукти с режим на
Коментари Харесай

Забраняват продажбата на лекарства без рецепта

Да се забрани продажбата на лекарствени артикули с режим на разпределяне „ по лекарско наставление “ без рецепта, плануват промени в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, качени за публично разискване. В него е записано още, че търговците на дребно – аптеките, би трябвало да дават лекарствени артикули единствено на популацията и то само при показана рецепта.

Задължението няма да важи за случаите, в които посредством болничните аптеки лечебните заведения ползват терапия на настанените за лекуване в тях пациенти. При нарушавания на тези разпореждания се плануват санкция от 5 000 до 10 000 лева, а при наново нарушаване - от 15 000 до 20 000 лева

Целта на измененията е да бъдат преодолени в бъдеще случаите на липса или дефицит в аптечната мрежа на жизненоважни за популацията лекарствени артикули.

Затова в законопроекта се планува при открит дефицит на съответен лекарствен артикул да се ползва съкратена административна процедура по издаване на разрешението за осъществяване на успореден импорт. В момента такава процедура съществува единствено в случаите на оповестено изключително състояние и оповестена изключителна епидемиологична конюнктура.

В случаите на ускорена процедура, позволение за приложимост на лекарствен артикул от успореден импорт, който е в дефицит, ще се издава в 14-дневен период от постъпване на нужната документи в ИАЛ. От позиция на ценообразуването на подобен артикул, то се планува Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули да издава решение за утвърждаване/регистриране на цена на лекарствени артикули, за които е получено позволение за успореден импорт, в период до 14 дни.

Лекарства изчезват от аптеките

Предвижда се в листата за възбрана на износа на лекарствени артикули да се включват и такива,  за които е подадено съобщение за планувано краткотрайно или непрекъснато прекратяване на продажбите, както и лекарствените артикули, включени в листата за характерен дефицит, оповестен на интернет страницата на Европейската организация по медикаментите, които са включени в Позитивния лекарствен лист.
 istock istock
Притежателят на разрешението за търговия на едро с лекарствени артикули пък ще е задължен да дава на Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) посредством осведомителната система СЕСПА информация за физическите и юридическите лица, от които са получени лекарствените артикули доставени от тях на търговците на дребно с лекарствени артикули.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР