Да се въведе понятие системен нарушител за шофьор, който за

...
Да се въведе понятие системен нарушител за шофьор, който за
Коментари Харесай

Обявиха война на „системния нарушител” на пътя

Да се вкара разбиране „ систематичен извършител ” за водач, който за една година е направил 3 нарушавания, създаващи заплаха от злополука. Той няма да бъде глобяван, а ще му се постанова насилствена административна мярка – лишаване на книжката до сполучливо полагане на изпит за дееспособност. Това е едно от предложенията в предстоящ Закон за придвижване по пътищата на Института за пътна сигурност.

Независимата неправителствена организация, учредена през декември м.г., през вчерашния ден се показа с конференции по едно и също време в София и още 7 града. Нейната цел е да подкрепя при вземането на решения Министерския съвет и над 10 институции от изпълнителната власт, които имат отношение към войната по пътищата.

„ Ние подаваме ръка на страната и предлагаме експертна помощ от експерти в разнообразни области ”, сподели шефът на института юрист Руслан Вуцов. От Института са подготвили писмо до основния прокурор Сотир Цацаров, с което да подкрепят разпоредената от него инспекция на всички пешеходни пътеки в страната.
Но до момента в който в Разград, Благоевград и Варна представители на КАТ и локалната власт са приели поканите за присъединяване в представянето на Института, в София не пристигнаха нито катаджии, нито чиновници на някогашната ДАИ, нито от Агенция „ Пътна инфраструктура ”.

За погрешно изпреварване и каране в насрещното по автомагистрала
Режат 10 точки на лидера
Министерство на вътрешните работи разгласява за разискване план за смяна в наредбата за контролните точки


10 контролни точки да бъдат отрязани от талона на всеки водач при погрешно изпреварване, създаващо заплаха от злополука. Досега това нарушаване се наказваше с лишаване на 8 точки. Също без 10 точки ще остава и лидер, който кара в насрещното платно по автомагистрала. Това планува план за смяна в наредбата за точки, оповестена за разискване от Министерство на вътрешните работи. От предходната година бе признато правилото новите водачи през първите 2 години да имат 26, а не 39 точки, както всички останали. Смята се, че с бъдещите наказания ще намалеят нарушаванията, водещи до тежки произшествия. Експерти обаче считат, че точковата система у нас е цялостен неуспех, тъй като липсва надзор при възобновяване на отрязани точки.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР