Да се въведе минимална работна заплата в ЕС, разняваща се

...
Да се въведе минимална работна заплата в ЕС, разняваща се
Коментари Харесай

Минималната заплата - 723 лева! Ето кой предлага

Да се вкара минимална работна заплата в Европейски Съюз, разняваща се на 60% от междинната във всяка страна членка. За това обществено прикани заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс на спор във Варшава. Той посочи, че работещите в Източна Европа получават доста по-ниско възнаграждение от сътрудниците си в Западна Европа, а в това време няма огромна разлика в разноските за живот. „ Трябва да се постави завършек на труда, заплащан по 3 евро на час “, безапелационен е холандският политик.

Ако това се случи, минималната работна заплата в България би трябвало да скочи на 723 лв.. В момента тя е 560 лв.. А междинната, по данни на Национален статистически институт за края на 2018 година е 1205 лв..

В 22 страни членки на Европейски Съюз има заложена със закон минимална работна заплата, макар че равнищата варират съществено. От минимума от 460 лв. или 235 евро бруто на месец в България до 1999 евро в Люксембург по данни на Евростат от 2017, показват западни медии. Това е съответствие едно към девет, а като се вземат поради разноските за живот – едно към три.

Шест страни членки на Европейски Съюз пък нямат публична минимална работна заплата и ползват лични ограничения във връзка с хората с ниски приходи. Това са Австрия, Кипър, Дания, Финландия, Италия и Швеция.

Противниците на минималната работна заплата считат, че такава политика понижава конкурентоспособността и суверенитета, написа economy.bg. Българският бизнес също се опълчва на изкуственото задаване на минимално равнище на заплащането, тъй като то не е обвързано с продуктивността на труда.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР