Да се увеличи паричното обезщетение за отглеждане на дете до

...
Да се увеличи паричното обезщетение за отглеждане на дете до
Коментари Харесай

Ще се увеличат ли майчинството и добавките към пенсиите?

Да се усили паричното обезщетение за развъждане на дете до 2-годишна възраст и за развъждане на дете до 8-годишна възраст от бащата /осиновителя/ е друга концепция на Българска социалистическа партия. В законопроекта се планува майчинството за втората година да стане 850 лв. , а не 780 лв., колкото е записано в проектобюджета.

Да се усили вдовишката добавка към пенсиите , оферират депутати от Българска социалистическа партия с промени в Кодекса за обществено обезпечаване, импортирани сред първо и второ четене на проектобюджета на ДОО в Народното събрание.

В момента пенсионерът има право на добавка в размер на 26,5% от пенсията или сбора от пенсиите, които е получавал умрелият съпруг/съпруга. Според предлагането вдовишката добавка би трябвало да стане 30% от пенсията на умрелия брачен партньор. Предложението планува смяната да влезе в действие от 1 август тази година.

Според КСО добавката не може да се получава дружно с наследствена пенсия от същия наследодател. Тя се получава в това число и над лимитираната на оптимален размер пенсия или общ брой от пенсиите.

От 1 август депутатите оферират и да се преизчислят пенсиите за трудова активност, отпуснати до 24 декември 2021 година в това число, като процентът за годините и месеците застрахователен стаж стане 1,35 за всички пенсии.

Промяна от Българска социалистическа партия оферират и при учителските пенсии . Сега на учителите, които са придобили право на пенсия по общия ред, се изплащат пенсии за застрахователен стаж и възраст от фонд „ Пенсии “ и добавка от Учителския пенсионен фонд в размер 0,33% от пенсията за всеки месец, за който има осигурителна вноска във фонда след придобиване право на пенсия. Предлага се тази добавка да се усили на 0,5% от пенсията за всеки месец спомагателен стаж, написа Pariteni.bg.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР