Да се създаде адаптиран учебник за деца със специални образователни

...
Да се създаде адаптиран учебник за деца със специални образователни
Коментари Харесай

Предлагат един учебник по всичко за деца с увреждания

Да се сътвори приспособен учебник за деца със специфични просветителни потребности от начален курс, в който да се събере образователният материал по всички предмети. Това оферират три млади девойки, обединени в екип „ Hope ”. Намерението им е измежду утвърдените оферти по схемата „ Предизвикателство за обществена смяна ” на Фабрика за хрумвания. Това е един от плановете в общата рамка „ Инкубатор за обществени нововъведения ”, който включва още едномесечна артистична резиденция и формата „ Предизвикателство за артистична смяна ” с фокус „ Столипиново ”, за което „ Марица ” към този момент описа.

Целият план за Инкубатора е финансиран от Фондация „ Пловдив 2019 ”. Всеки от обособените модули стъпва на правилото на креативните работилници, в които участниците генерират хрумвания с капацитет да решат съответен проблем. Фабриката за хрумвания реализира поддръжка на създателите им, като по този метод „ основава система, свързваща капацитета на младежи с потребностите на хора и места с стеснен достъп до просвета, обучение и стопански благоприятни условия ". Инкубаторът реализира смяна, която въвлича стотици доброволци, които реализират действителни решения на настоящи публични проблеми. Те работят на терен, употребявайки дизайн мислене, креативност и изкуството си и след това трайно работят върху концепциите си за обществена смяна ”, разказват от организацията.

Сега екип „ Hope ” се е насочил към решаването на проблеми на деца със специфични просветителни потребности в всеобщото учебно заведение. Общото сред Емануила Стоянова от Сливен, Витка Бучкова от Копривщица и Айше Манушова от Велинград е, че са приключили бакалавърска степен по обществени действия в Пловдивския университет и им следва магистратура. Практиката по време на следването ги срещнала с майка на дете с увреждания, чийто роман ги предизвикал да потърсят решение за такива възпитаници.

Емануила, Витка и Айше оферират приспособен учебник за деца със СОП, в който да е събран материалът по български език, математика, „ Околен свят ”, „ Човек и природа ”. Смятат, че той би трябвало да е наличен и доста добре визуализиран. Момичетата показват концепцията си във видео, с което към този момент търсят финансиране. То е оповестено в уеб страницата на фондация „ Пловдив 2019 ”.

Презентацията

„ Нашата просветителна система е доста лимитирана във връзка с децата със СОП. В цяла България няма подобен учебник. Това е нещо неповторимо, което всяко дете заслужава ”, изяснява Емануила Стоянова. Във видеото със съмишленичките <210> демонстрират самоделен пример, който са съшили и изписали на ръка. Предлагат също на класните стаи да се слагат специфични табла и други знаци, с цел да могат децата с увреждания да разпознават, че това е да вземем за пример кабинет по история. Това, че в начален курс няма кабинетна система, а всяка паралелка има един преподавател по всичко и своя стая, не смущава девойките. „ Децата със СОП са с развито въображение, което в учебна среда не могат да разпрострат. Те са по-сетивни и по тази причина още на вратата на класната стая е добре да има знаци и картинки за тях, които да разпознават, без да има потребност да им се изяснява ”, споделя Емануила. В клипа тя твърди още: „ Имаме екипа, образованието, практиката и тил зад нас - шеф на неправителствена организация ”. Добавя, че цялата активност ще се развива в НУ „ Христо Ботев ”, а шефът ще е началник на начинанието и ще помогне за набиране на доброволци, обществени служащи и преподаватели от Пловдивския университет. „ Екипът е подготвен, концепцията е подготвена. Нуждаем се единствено от вложител. Това може да сте вие ”, приключват девойките видео обръщението си.

Реалното състояние

Пред „ Марица ” обаче Емануила Стоянова изясни, че всичко към момента е на база концепция и не са потърсени контакти с сътрудници и специалисти.

През април екип „ Hope ” кандидатствал с концепцията си в границите на „ Предизвикателство за обществена смяна ” и незабавно получил утвърждение дружно с още 6-7 хрумвания на други дейни младежи. През май на всички тях била предоставена задача от Фабриката за хрумвания - трябвало за 2 дни да намерят решение по заложена тематика, да създадат презентация и да я показват пред аудитория.

Във втория стадий през юни екипите били събрани за 3 дни, с цел да бъдат осведомени с технологията на разработване на бизнес проект посредством интерактивни игри и другарство с екипите на другите участници. Тренирали по какъв начин да промотират желанията си посредством презентации пред всички останали. Следващият стадий планува срещи с специалисти, които съгласно трите девойки могат да им оказват помощ в реализирането на концепцията им. Имат поради екипа на НУ „ Христо Ботев ” и двама преподаватели от Пловдивския университет.

Момичетата не отхвърлят, че основаването на приспособен учебник е съществено начинание, за което би трябвало екип от експерти. Към момента са решили, че за задачата им е нужна сума от към 4000 лв.. Бюджетът на плана на Фабрика за хрумвания не включва такива пера за активност. Организацията поема разноските единствено за срещите и образования, които развиват потенциал.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР