Да се повиши отчетността на главния прокурор и да се

...
Да се повиши отчетността на главния прокурор и да се
Коментари Харесай

Венецианската комисия препоръча главният прокурор да може да се разследва

Да се увеличи отчетността на основния прокурор и да се създаде механизъм за следствие против него. Това се предлага в мнение на Венецианската комисия по последните промени в конституцията и новите текстове в Закона за правосъдната власт, заяви "Правен свят ".

Подобна рекомендация имаше и в отчета за европейския одит на прокуратурата. По мотив отчетността в конституцията бе записано, че депутатите могат да желаят информация от основния прокурор. Сотир Цацаров обаче сезира Конституционния съд и оттова взеха решение, че основният прокурор не може да бъде питан за съответни каузи.

Друга рекомендация гласи шефовете на двете висши съдилища да се избират или единствено от съдийската квота във Висшия правосъден съвет (ВСС), или от пленума плюс настрана гласоподаване на съдиите, определени от съдии.

Разделянето на Висш съдебен съвет на две колегии - съдийска и прокурорска, е оценено от комисията като позитивно, само че в това време се отбелязва, че основният прокурор към момента има въздействие при самоуправлението на съдиите. В момента ръководителите на висшите съдилища се избират от пленума на Висш съдебен съвет, в който влизат и двете колегии, т.е. с гласовете и на съдии, и на прокурори.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР