Да се погрижим за себе си, но и за другите,

...
Да се погрижим за себе си, но и за другите,
Коментари Харесай

Варна се включва в националната информационна кампания Използвай сърцето си

Да се погрижим за себе си, само че и за другите, да водим по-здравословен живот, да бъдем дейни, да знаем здравните си индикатори и да поддържаме деен контакт с лекаря си – това приканва тазгодишната акция " Използвай сърцето си “, с която за 23-ти път ще се означи Световният ден на сърцето.

Световният ден на сърцето се отбелязва повече от две десетилетия на 29 септември, с цел да се увеличи осведомеността и да се активизират общи интернационалните дейности против сърдечно-съдовите болести (ССЗ), които са водещата причина за гибел на планетата. Това е световна самодейност, в границите на която обособени хора, държавни управления и цялата кардиологична общественост се сплотяват, с цел да осъществят действия, посредством които да се увеличи публичната осведоменост и да се застъпят за достъпа на всеки човек до предварителна защита, разкриване и лекуване на сърдечно-съдови болести.

Дружество на кардиолозите в България (ДКБ) провежда Национална информационна акция " Използвай сърцето си “ за Световния ден на сърцето – 29 септември 2022 година, в партньорство с Българско сдружение по интервенционална кардиология, Съсловно съдружие по кардиостимулация и електрофизиология в България и Асоциация на студентите по медицина в България.

Сърдечно-съдовите болести, както и инсултът, не престават да бъдат една от водещите аргументи за заболяемост и предотвратима смъртност в международен мащаб, като всяка година лишават живота на близо 19 милиона души. За 520 милиона пациенти със сърдечно-съдови болести пандемията, породена от COVID-19 и неговите разновидности, се оказа повече от значима, а за доста от тях съдбовна. По данни на Евростат, сърдечно-съдовите болести не престават да са причина за 71% от смъртните случаи измежду дамите и 62% при мъжете в България.

" Използвай сърцето си “ е акция, която обгръща целия свят, свързвайки доброволци, организации, фамилии, общности и ръководещи, които се включват в начинания за възстановяване здравето на всички членове на обществото. През тази година акцията концентрира вниманието върху грижата за сърцето, познаването на рисковите фактори, контролът на сърдечно-съдовите болести, чрез технологиите, поддържането на деен контакт с доктор, предварителна защита на затлъстяването и заостряне вниманието на хората върху спазването на правилата за здравословен начин на живот – понижаване на нездравословните храни и увеличение на придвижването.

Едновременно с това световният апел: " Използвай сърце за всяко сърце “ подчертава освен върху грижата за личното здраве, само че и върху предварителната защита в международен мащаб посредством внимание към измененията в климата и ограничение замърсяването на въздуха, като фактор, който въздейства върху здравето, а също и към обезпечаване на достъп до здравеопазване за всеки човек.

На 29 септември 2022 година България още веднъж ще се причисли към апела на Световната сърдечна федерация за осветление на значими национални обекти в алено в поддръжка на битката със сърдечно-съдовите болести:

1. Национален замък на културата (НДК) – гр. София 20:00 часа

2. " Фонтан на Пеликаните “ пред Община Пловдив 20:00 часа

На 29.09.2022 г от 18:30 ч. ще бъдат извършени открити събития с проведени спортни интензивности, осведомителна акция за предварителна защита на сърдечно-съдовите болести и визуализация на " Живото сърце “, взаимно с доброволците от Асоциация на студентите по медицина в България, Общините и сътрудници:

1. София - Национален замък на културата (НДК) от 18:30 ч. до 20:15 ч.

2. Пловдив – пред Община Пловдив от 18:30 ч. до 20:15 ч.

3. Бургас – на входа на Морска градина от 18:30 ч. до 20:15 ч.

На 29.09.2022 година от 9:30 ч. във Варна на входа на Морската градина Световният ден на сърцето ще бъде маркиран с детски игри, " Клиника за плюшени мечета “, открити спортни интензивности и осведомителна акция за предварителна защита на сърдечно-съдови болести, взаимно с Асоциация на студентите по медицина в България, Общината и сътрудници.

На 29.09.2022 година от 10:00 ч. във Варна (Арт салон на Радио Варна) ще се организира конференция на Дружество на кардиолозите в България. В конференцията ще вземат присъединяване член кор. проф. доктор Асен Гудев, дмн., ръководител на Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ), доцент Васил Трайков – определен ръководител на ДКБ за мандат 2022-2024, проф. Йото Йотов, поделение по кардиология, УМБАЛ " Света Марина “- Варна и Юлий Павлов – шеф на Център за разбори и маркетинг (с онлайн включване).

Те ще показват резултатите от националното изследване за разпространяването на сърдечно-съдовите болести и диабета в България и събитията, с които тази година се отбелязва Световният ден на сърцето – 29 септември, у нас.

На 29.09.2022 година в к.к. Албена ще бъде открит и XVII Национален конгрес на Дружество на кардиолозите в България. Това е един от най-големите научни конгреси у нас, в който се чака присъствено и виртуално да вземат присъединяване близо 1000 експерти от страната и чужбина. В рамките на формалното разкриване на конгреса ще се предава онлайн светлинният път на сърцето, тръгващ от София, преминаващ през Пловдив и достигащ до брега на Черно море. Той ще прекоси България, с цел да подсети на всички хора в България да " Използват сърцето си “ и ще доближи до плажа на Албена, където студентите по медицина ще се причислят към апела с визуализация на " Живото сърце “, формирано от хора.

Националната осведомителна акция " Използвай сърцето си “ и интензивностите във връзка Световния ден на сърцето се организират с поддръжка и подпомагане на Асоциация на студентите по медицина в България, Омрон България, Пулс Фитнес, Общините Пловдив, Бургас, Варна и София.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР