Да се подобри качеството на въздуха в големия град, ако

...
Да се подобри качеството на въздуха в големия град, ако
Коментари Харесай

Учени от ПУ готови да помагат за екологичния градски транспо...

Да се усъвършенства качеството на въздуха в огромния град, в случай че се вкара отчасти или напълно екологичен превоз, а на пасажерите да се предложи изцяло нова услуга - зелен публичен превоз при поискване (on-demand), която ще улесни пътуването по зелени коридори и ще реши редица транспортни проблеми. Това не са мечтани екстри на урбанизацията, а изцяло постижима цел 3 в 1. Доказателство за това е работата по осъществяването на първия български план INNOAIR, финансиран от самодейността " Иновативни действия за градски развиване " (Urban Innovative Actions) на Европейски Съюз, която дава опция на огромните европейски градове да тестват новаторски, изобретателни, само че и рискови решения на градски провокации.

В партньорската мрежа вземат участие осем институции, измежду които е Факултетът по стопански и обществени науки (ФИСН) към Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “. Дванадесетчленният екип от пловдивски учени е създал модел, по който може да се планува несигурността, подбудена от тапите, да се моделират закъсненията на публичния превоз и при нужда да се усъвършенстват графиците. „ Действа се през погледа на пасажера - продължителността на пътуването, времето за очакване, несигурността на пасажера за броене на времето за идване в крайната му точка, както и равнището му на комфорт по време на пътуването “, изясни проф. доктор Станимир Кабаиванов - декан на ФИСН.



По създание INNOAIR пробно ще приложи ограничения за възстановяване на качеството на въздуха и по-специално новаторски решения за подвижност и зелено напредване. Проектът ще тества пилотно в действителна среда нови за България и Европа транспортни услуги и решения с 20 мини електрически бусчета в Столична община, която е водещ сътрудник по плана. На живеещите в кварталите „ Манастирски ливади “ и „ Бъкстон “ ще се дават други възможности за напредване, като концепцията е да се понижи трафикът от коли и да се усъвършенства качеството на въздуха. Освен това планът има за цел да насърчи културна и поведенческа смяна към по-зелени и щадящи околната среда способи на напредване.

За задачите на INNOAIR е създадено елементарно и комфортно мобилно приложение, с което може да се извика зелен публичен рейс с един клик през телефона. Проф. Станимир Кабаиванов е безапелационен, че е време за SMART транспортни решения, а планът, който се стреми към характерни и постижими цели, може сполучливо да се приложи в Пловдив и района. „ Така ще се сътвори устойчива и стопански рационална система, отговаряща на желанията и увеличаваща удовлетвореността на жителите от публичен превоз, ще се понижат нездравословните излъчвания и ще се сътвори улеснение на пасажерите в градския превоз “, уверен е деканът на ФИСН. Според него за сходен план може да кандидатства бъдещото общинско сдружение под тепетата „ Екобус Пловдив “.
Свързани вести Решено! Съветниците дадоха зелена светлина за "Екобус-Пловдив "
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР