Да се освободят от наказателна отговорност предложилите, обещалите или дали

...
Да се освободят от наказателна отговорност предложилите, обещалите или дали
Коментари Харесай

Няма да съдят за даване на подкуп, ако след това се подаде сигнал

Да се освободят от наказателна отговорност предложилите, обещалите или дали рушвет или полза, в случай че са направили действието, с цел да защитят законно право или интерес, и в случай че неотложно и непринудено са съобщили за това на съответните органи - това плануват промени в Наказателния кодекс, утвърдени от държавното управление

Промените се чака да бъдат признати от Народно събрание.

За искане, предоставяне, приемане и ходатайство при така наречен „ икономически рушвет “ по член 225б от Наказателен кодекс отпада условието облагата да е единствено имотна. Размерът на наказването за рушвет се усилва на до 5 години и санкция от 500 лева до 2000 лева В в този момент настоящия кодекс то е до 2 години и санкция в размер на 100-300 лева

Ако измененията станат факт, повече хора ще могат да бъдат съдени за корупционни закононарушения.

Те плануват да се разшири обсега на понятието “длъжностно лице “, с което ще разшири и кръга от лица, които могат да бъдат преследвани за сходен вид закононарушения.

В него ще попадат също заемащите работа в общинските администрации, хората, изпълняващи управителна работа или работа при обединяване от търговци, или друга обществена функционалност. Така съгласно ръководещите ще се ползват заслужено санкции върху лица и от обществения, и от частния бранш.

За длъжностните лица, които нарушават или не извършват отговорностите си, или превишат правата си и от това произлизат обилни нездравословни последствия за физически, юридически лица или обединявания, се предлага нов състав на закононарушението по член 221 от Наказателен кодекс – наказване до 4 години затвор и отнемане от права.

За първи път се инкриминира търговията с въздействие при реализиране на комерсиална активност.

Това действие се характеризира с висока степен на социална заплаха, само че сега не попада в обсега на наказателния закон. Законопроектът планува до 5 години отнемане от независимост и санкция за търговци, ръководители и чиновници в юридически лица и еднолични търговци, които желаят или одобряват рушвет, с цел да упражнят въздействие при взимане на решение от друго лице.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР