Да се обединим около най-възрастния депутат - Вежди Рашидов.Такъв слух

...
Да се обединим около най-възрастния депутат - Вежди Рашидов.Такъв слух
Коментари Харесай

Екзотика в парламента: Да се обединим около най-възрастния депутат - Вежди Рашидов!

Да се обединим към най-възрастния народен представител - Вежди Рашидов.

Такъв слух се пусна в коридорите на Народното събрание, откакто депутатите изпаднаха в тупик и не могат да се обединят към консенсусна фигура.

 

Идеята пристигнала от Петя Шопова - някогашен парламентарист, прочут правист и някогашен зам.-председател на Народното събрание в годините на прехода, която разви пред Епицентър. бг тезата си: Вежди Рашидов сподели, че добре може да управлява Народното събрание в тази тежка обстановка. Освен това той има уважението на множеството депутати и като създател може да продуцира съгласие и консенсус.

 

Идеята е много екзотична, само че в безизходицата си депутатите я прегърнали.

В основата си тя значи на процедура - Рашидов да е в ролята на нещо като почетен ръководител на Народното събрание, а заместниците му да се въртят на ротационен принцип, ръководейки в действителност Народното събрание.

 

ГЕРБ се съгласили.

Политическа партия с наслада я приели.

 

Самият Вежди Рашидов възкликнал: " Аз няма да ръководя, единствено ще назначавам кой да управлява съвещанията ".

 

Идеята била стартирана на Председателиски съвет от съпредседателя на Демократична България Христо Иванов: " Ситуацията е патова, всички партии би трябвало да отдръпват претендентите си и да търсим неполитически вид за лъчение на ръководител на Народно събрание. Това значи ръководител, който е излъчен през такава формула, каквато да вземем за пример дава Конституцията за най-възрастен ръководител. Тя не е по политическа логичност ".

По думите му това евентуално няма да е представител на " Демократична България ".

 

Против концепцията застанали от Движение за права и свободи, които видяли в сходно екзотично решение още веднъж несъобразяване с Конституцията.

 

Българска социалистическа партия също били срещу. 

 

По-късно от Политическа партия излязоха с ново предложение - всяка групировка да номинира по двама за ръководител на Народно събрание от другите парламентарни групи.

 

На Председателски съвет и двете оферти са били отхвърлени

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР