Да се каже, че най-големите играчи в технологичната индустрия са

...
Да се каже, че най-големите играчи в технологичната индустрия са
Коментари Харесай

Най-добрите и най-лошите технологични акции през 2022 година

Да се каже, че най-големите играчи в софтуерната промишленост са имали тежка 2022 година на Уолстрийт, би било " меко " казано. Вълна от проблеми заляха промишлеността, като: сложни съпоставения на годишна база с върховете от епохата на пандемията през 2021 г.; възходящи лихвени проценти; най-високите стойности на инфлация от десетилетия и усложнения във веригата за доставки, породени от блокиранията, поради Covid-19 в Китай.

Всички комбинирани, с цел да ударят цените на акциите на Big Tech. Кървенето не е спряло, когато годината е към края си. Слабите продажби на цифрови реклами, страховете от рецесията и забавянето на потребителските разноски за артикули като лични компютри, удариха компаниите за обществени медии, производителите на чипове и даже съумяха да изядат растежа на облака.

Всичко това значи, че 2022 година беше ужасна година за софтуерните акции. За да опишат това образно, от финансовото издание Yahoo! FInance сформираха кошница от някои от най-големите софтуерни компании, с цел да сравнят по какъв начин са се представяли акциите им от началото на годината досега, към 20-ти декември.
 Apple направи Китай гръбнакът на iPhone и пренасяне другаде би лишило години
Apple направи Китай гръбнакът на iPhone и пренасяне другаде би лишило години

Зависимостта на софтуерния колос от Пекин става все по-голяма

Едва ли за тях обаче може да се приказва, като за най-добре представящи се софтуерни акции. В последна сметка от началото на годината акциите на тези компании паднаха повече от S&P 500, който е изгубил 19,82%. Затова вместо това могат да се нарекат най-добре и най-зле представящи се софтуерни акции за 2022 година " Най-добрите " реализатори:

Apple (-25,49% от началото на годината)

Акция, чиято цена е спаднала с повече от 25% от началото на годината, евентуално би била измежду най-зле представящите се, всяка друга година, само че 2022 година не беше като множеството години. И по този начин, ето ни с Apple (AAPL) отпред. Компанията стартира годината с най-хубавите си доходи през първото тримесечие до момента - 123,9 милиарда $ - и продължи тази наклонност през четвъртото тримесечие.

Но Apple също пострада, защото валутните курсове понижиха общите доходи с 3% през Q3. След това имаше отчети, че компанията би трябвало да понижи индустриалните поръчки за iPhone 14 Plus на фона на по-ниски от предстоящите продажби.

Имаше обаче вяра, че това значи, че повече консуматори се обръщат към по-скъпата линия iPhone 14 Pro на Apple, което ще увеличи междинната продажна цена на iPhone на Apple. За страдание блокиранията заради Коронавирус в Китай и митингите на служащите в най-големия цех за iPhone на Foxconn попречиха на способността на Apple да даде своите Pro смарт телефони в ръцете на потребителите навреме, удължавайки времето за изчакване със седмици.

Това изяснява по какъв начин позицията на Apple като постоянен водач в пространството на софтуерната промишленост - и продължаващото търсене на нейните артикули и услуги - помогнаха да се подсигурява, че нейните акции ще приключат 2022 година в по-добра позиция от доста от нейните съперници.

Microsoft (-27,34% от началото на годината)

Microsoft (MSFT) стартира 2022 година със мощно показване от своя извънредно значим бизнес с образован облак, който включва неговата платформа Azure. И до момента в който дивизията продължи да пораства през цялата година, тя стартира да се забавя спрямо върховете, които видя през 2021 година
 Microsoft купува част от Лондонската фондова борса в договорка за над $2,8 милиарда
Microsoft купува част от Лондонската фондова борса в договорка за над $2,8 милиарда

Американският софтуерен колос придобива 4% от борсата

През октомврийското си тримесечие Microsoft регистрира растеж на бизнеса си с образован облак, който се забави до 20% на годишна база и което бе доста по-ниско от растежа от 31%, маркиран в сегмента през същото тримесечие на предходната година.

Растежът на Azure, по-специално, спадна до 35% през Q1 по отношение на 50% през същото тримесечие на предходната година. Компанията също трябваше да се оправи със спада в продажбите на цифрови реклами, както и със внезапен спад в продажбите на компютри от техните върхове, провокирани от пандемията.

Microsoft уточни редица макро-ветрове, които се отразиха на крайния резултат през годината, в това число войната в Украйна, валутните курсове и блокирането на Коронавирус в Китай.

Подобно на Apple обаче, акциите на Microsoft въпреки всичко съумяха да изпреварят акциите на своите съперници (изброени по-долу) през 2022 година

Qualcomm (-37,44% от началото на годината)

Компании като Intel (INTC) и Nvidia (NVDA) бяха ударени, защото потребителите и компаниите понижиха покупките на компютри тъкмо когато дефицитът на чипове понижа. Резултатът?

Фирмите се оказаха с нараснали равнища на ресурси без да има къде да продадат своя силиций. Въпреки това Qualcomm (QCOM), която главно създава чипове за смарт телефони, изпревари сътрудниците си в чип-сектора през 2022 година

Разбира се, компанията трябваше да преразгледа тримесечните си упования надолу през годината и продължи да предизвестява за спад в продажбите на телефони.
 Qualcomm подготвена да влага в Arm, в случай че договорката с Nvidia пропадне
Qualcomm подготвена да влага в Arm, в случай че договорката с Nvidia пропадне

Регулаторите по света преглеждат придобиването посред голям брой рецензии по отношение на покупката

Все отново решението на Qualcomm да доставя чипове на други браншове, в това число автомобилния и сървърния пазар, може да послужи като средство за това да се отдръпне от зависимостта си от продажбите на смарт телефони. Може би една от най-големите изненади от Qualcomm през 2022 година беше известието, че ще даде по-голямата част от 5G чиповете за iPhone на Apple през 2023 година

Първоначално се очакваше Apple да стартира да изрязва Qualcomm за сметка на личните си чипове, само че това не се получи добре както възнамерява компанията заради механически проблеми при построяването на микропроцесори, както заяви Bloomberg. Най-лошите реализатори:

AMD (-53,31%)

След като Apple заеме първото място измежду най-добре представилите се, макар че цената на акциите й падна с повече от 25%, ясно е, че най-зле представящите се акции би трябвало да имат ужасна година. И AMD потвърждава това със спада си от53,31% от началото на годината.

Производителят на чипове претърпя доста от същите проблеми, пред които бяха изправени сътрудниците му през 2022 година, в това число внезапно закъснение на продажбите на компютри спрямо по време на пандемията, когато всички бяха на пазара за нов компютър.

Подобно на Qualcomm, AMD трябваше да преразгледа приходите си за фискалната година надолу, с цел да регистрира спада в продажбите на компютри през 2022 година

Tesla (-60,62% от началото на годината)

Tesla (TSLA) имаше много неприятна година. Въпреки че стартира мощно 2022 година, тя се сблъска с тежка борба с валутните курсове и нарастванията на цените на суровините. Не оказа помощ и фактът, че производителят на електрически коли също трябваше да се оправи със прекъсването на работа заради Коронавирус в Китай, което се отрази на способността му да създава транспортни средства на пазара.
 Tesla стъпва в Турция, стартира да наема чиновници
Tesla стъпва в Турция, стартира да наема чиновници

Идеята за експанзията е от 2018 година

Но не можете да говорите за представянето на Tesla през 2022 година, без да обсъдите и поглъщането на Twitter от изпълнителния шеф Илон Мъск. Ходът, при който Мъск искаше да купи компанията, след което се опитваше да се откаже, откакто Twitter се съгласи - и най-после закупи обществената мрежа преди евентуално правосъдно дело за опита му да се откаже от договорката - беше едно дълго главоболие.

Изпълнителният шеф уволни личния състав, взе противоречиви решения за модериране и неотдавна спря сметките на публицисти, които оповестиха за прекъсването на акаунт, който разгласява информация за частния аероплан на Мъск.

През цялото време се въртят въпроси за това дали Мъск е в положение да продължи да ръководи Tesla, като в същото време се занимава с Twitter, SpaceX и другите си други инициативи. Инвеститорите на Tesla също се тормозят, че Мъск употребява производителя на електрически автомобили, с цел да поддържа Twitter на повърхността, което вреди на цената на акциите на Tesla.

Meta (-64,41%)

Нещата наподобява не могат да се влошат повече за Meta (META) тази година. Цената на акциите на компанията падна със зашеметяващите 64,41% от началото на годината заради голям брой неприятни доклади. Първо, Meta беше изумена от спада в продажбите на цифрови реклами през цялата година. Това се усложнява от въздействието на измененията в поверителността на iOS на Apple, които понижават общите продажби на Meta, откогато беше показана през 2021 година

Компанията също беше подложена на критика за това какъв брой харчи в устрема си да стане първа компания в метавселената. След като похарчи 10 милиарда $ за напъните през 2021 година, Meta се чака да разходва още повече до края на тази година. Все още няма признаци, че този ход също се изплаща. Междувременно Фейсбук става все по-малко известен измежду по-младите консуматори, защото TikTok продължава да притегля младежи и от ден на ден по-възрастни консуматори.
 Meta плаши със прекъсване на новините в Съединени американски щати поради нов закон
Meta плаши със прекъсване на новините в Съединени американски щати поради нов закон

Той я задължава да заплаща на медиите за наличието, което демонстрира

Според изследване от август на Pew Research Center, единствено 32% от анкетите с 1316 дали отговор младежи споделят, че употребяват Фейсбук приложението на Meta. Всичко това приключи с това, че Meta уволни към 11 000 чиновници през ноември. Ако една компания би трябвало фрапантно да промени нещата през 2023 година, това елементарно може да е Meta на Марк Закърбърг.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР