Да се изсветлят облаци, за да отразяват по-добре слънчевата светлина

...
Да се изсветлят облаци, за да отразяват по-добре слънчевата светлина
Коментари Харесай

Изсветляване на облаци може да спаси Големия бариерен риф

Да се изсветлят облаци, с цел да отразяват по-добре слънчевата светлина или морето да бъде покрито със предпазен пласт са някои от плановете, които австралийското държавно управление изследва, с цел да бъде предпазен застрашеният от климатичните промени Голям бариерен риф, заяви Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.
През 2016 година и 2017 година Големият бариерен риф, който е с територията на Япония или Италия, бе обиден от избелване в резултат на покачването на температурите на водата. Специалисти считат, че 2300-километрова зона е понесла непоправими вреди. Правителството даде обещание да води битка с климатичните промени, само че също да изследва краткосрочни ограничения, с цел да обезпечи краткотрайно "облекчение " на най-големия коралов риф в света.
През януари Канбера насочи апели към учените, като отпусна 2 милиона австралийски $, с цел да се финансират новаторски хрумвания, които ще дадат опция да бъде избавен Големият бариерен риф. Той е заплашен също от индустриалната и селскостопанската активност, както и от инвазивната морска звезда Ancanthaster planci, наричана също Трънен венец, която се храни съвсем извънредно единствено с корали. Шест плана, селектирани от 69 оферти, ще бъдат тествани, с цел да откри дали са използвани. Единият от тях планува облаци да бъдат изсветлени, като в тях се инжектират кристали морска сол.
Това ще усили отражателната дарба на облаците. Дейвид Мийд от Австралийския институт за морски проучвания съобщи, че предлагането има капацитет, въпреки че на пръв взор може да наподобява ексцентрично. "Екипът ни обмисля опцията да бъдат инжектирани милиарди капчици морска вода в секунда - разясни той. - Водата се изпарява и остават кристали морска сол, които се реят във въздуха. По този метод ще бъде увеличено количеството отразена слънчева светлина. "
Друга концепция е обвързвана със свръхтънък биоразградим пласт, съдържащ отражателни частици. С него ще бъдат покрити някои рифове, с цел да бъдат предпазени от климатичното стопляне. "Хубавото е, че пластът е с дебелината на молекула - означи Андрю Негри от същия институт. - След като си плувал в него, той ще се самовъзстанови. "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР