Да работя в Брюксел за европейците и за българите за

...
Да работя в Брюксел за европейците и за българите за
Коментари Харесай

Манфред Вебер: Постигнали сме добра Европа до момента

Да работя в Брюксел за европейците и за българите за мен е пристрастеност, сподели пред „ 120 минути” претендентът за началник на Европейска комисия от ЕНП Манфред Вебер.

Представител съм на най-голямото политическо семейство в Европейски Съюз. В България нашият сътрудник е Бойко Борисов с ГЕРБ. Мисля, че сме постигнали добра Европа за момента, добави той.

Например - икономическото развиване на България е извънредно. Това, че доста хора имат работни места и нарастване на заплатата, е добър знак, съобщи Вебер.

Все още не е съвършено, само че е положително. Така че сме постигнали доста и в този момент би трябвало да обсъдим идващите стъпки. Това е в ръцете на европейците, изясни още претендентът за началник на Европейска комисия от ЕНП.

Снимка: bTV

Мислите ли, че хората имат същата пристрастеност като политиците за тези евроизбори?

Европа в никакъв случай не е била заричане, че ще живеем без проблеми, постоянно има проблеми със обществената правдивост в нашите общества, икономическите въпроси и екологичните промени, само че Европа постоянно е била заричане да решим дружно проблемите по допустимо най-хубавия метод – да сближим Европа, да чуем българския метод на мислене и да го комбинираме с немския или испанския - да намерим съгласие.

Вие не сте последовател на съветските газови потоци, само че подкрепяте ли глобите против Русия?

Абсолютно, тъй като Русия не зачита към този момент интернационалното право и стандарти. Видяхме това в Грузия, виждаме го всеки ден в Украйна, също по този начин и в Сирия. Асад оцеля с съветски бомби и доста мигранти, които минаха през Турция, през Гърция, Германия и Австрия, започнаха своето пътешестване, тъй като Русия бомбардираше Сирия. Затова би трябвало да сме наясно, че Путин е подготвен да употребява военни дейности, може даже да го назовем война, с цел да реализира своите политически цели. Затова Европа би трябвало да се разсъни, да бъде обединена и ясна за този въпрос. Дори видяхме заплахата от съветска интервенция вътрешно. Видяхме при референдума за брекзит – с подправените вести и дезинформацията. Те сътвориха атмосфера, която докара в последна сметка до брекзит. Русия има интерес от слаба Европа, а слаба Европа е разединена Европа, в която Франция, Германия, България, Румъния и Испания се карат по сред си. Това е в полза на Путин. Моето главно обръщение като началник на най-силната политическа партия в Европа е: Нека да стоим дружно. Тогава можем да предложим на Русия да се върне на масата за договаряния. Но аз желая да стартира тези диалози от мощна позиция. Не от слаба.

Като зам.-председател на ЕНП в предишното вие отговаряхте за тактиките и политиките в сферите на правото и вътрешните работи – и двете са проблематични сфери за Българив. Имате ли пояснение за какво те към момента са проблематични?

Мисля, че всеки европеец – няма значение българин или швед, чака да се зачита върховенството на закона, независимостта, некорумпираната конструкция. Искам да обърна внимание на един съответен случай в България, от който знам, че хората са доста разочаровани. Въпросът „ Шенген”, изключително когато става въпрос за законовите условия за Шенген - България се оправя ужасно – за запазване на външните граници. И Бойко Борисов ми сподели предходната година границите сред граничния пункт до Турция и България и би трябвало да ви кажа, че този надзор има по-високо ново и рационализация от контрола в Гърция, да вземем за пример. Така че в случай че става дума за критериите, България би трябвало да стане член от шенгенското пространство и върша каквото мога да поддържа това.

Изборите постоянно са в ръцете на гласоподавателите и би трябвало да обединим силите си за една единна и мощна Европа с общи цели, сподели още Вебер.

Промяната Европа “ е поредност от журналистически материали, отдадени на мястото на България в Европа и идния евровот. Проектът е израз на устрема на редакцията с най-високо доверие в България да даде на феновете на bTV цялостна и справедлива картина за процесите, които дефинират посоката и качеств
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР