Да промениш света или да промениш себе си. Да се

...
Да промениш света или да промениш себе си. Да се
Коментари Харесай

Доброволците за вота в чужбина очакват ясни правила

Да промениш света или да промениш себе си. Да се бориш за нова по-добра среда или да се нагодиш към слабостите на настоящата. Това е въпросът на живота - да се конфронтираш или са да се конформираш - това е въпросът и на изборите.

И българските доброволци по време на изборите в чужбина сега са изправени пред такава алтернатива поради комплицираната организация и хронични неуредици към вота - а това са хората, които " сбъдват " изборите зад граница, както се показват те. Това обаче им коства доста жертви и част от тях този път са се отказали да вземат участие - споделят от Мрежата на изборните доброволци. Те чакат ясни правила за работата им и още - да се сътвори платформа за връзка сред тях и виновните институции в България.

Вотът зад граница е съвсем неосъществим без изборните доброволци - към 3 000 души на 6 континента - хора от общностите, които влагат време и старания за българските избори.

" В 80% от случаите вземат участие в секционните изборни комисии, които резервират пространства, които поемат най-различни отговорности, които на процедура сбъдват изборите в чужбина. Екипите са изтощени. На места имаме отводи. В изборната нощ биват държани хората на мощ 24 до 36 часа в изборното помещение. Всеки път се набират от посолствата и консулствата хора, които биват употребявани, изхабявани и те губят предпочитание да не престават да правят същото нещо. И започваме изначало.

Настояват за двупосочна връзка. Защото до момента, когато са имали проблем е трябвало да звънят по телефона на ЦИК или да пишат мейли.

" Получават устни инструкции, които не постоянно са правилни, за които обаче те поемат отговорност, пишем мейли, които не постоянно се рапортуват в точния момент, пълноценно. Връзките минават и през посолствата, и през външно министерство, губи се информация, идва късно. За предишните избори имаше закъснения до 36 часа за потвърждаване на протоколите - всеобщо, по целия свят ", съобщи Димитър Иванов - координатор на Мрежата на изборните доброволци.

От години общностите на българските доброволци повтарят какви усъвършенствания желаят в работата си с българските институции. Виждат решението по този начин:

" Искаме изборните доброволци да бъдат признати за сътрудник на институциите, а не просто за реализатор на заповеди. Имаме потребност от профилирана информационна и организационна платформа, където в действително време да се обменя информацията за степента на образуване на съответната секция - какви членове са подадени, какви пространства са открити, с каква скорост ще се обработят протоколите в изборната нощ, какви условия ще зародят в последния миг, както постоянно се случва ", сподели още Димитър Иванов - координатор на Мрежата на изборните доброволци.

Доброволците спомагат и за наемането и заплащането на пространства за изборни секции.

" В Германия пространствата биват инспектирани. Изборните доброволци носят отговорност пред локалните управляващи за съблюдаване на антиковид ограниченията, за съблюдаване на полицейските наставления - това са отговорности, които не са дефинирани в изборния кодекс, само че те го вършат ", сподели Димитър Иванов.

Около 40 % от българите зад граница, които живеят в дребни обитаеми места, имат проблем с достигането до изборната секция, регистрират доброволците.

" Моделът на присъствено гласоподаване в изборна секция по света има своите ограничавания и това води до относително ниската изборна интензивност, даже когато могат да се отварят секции на всички места с 40 заявки. Този път на доста места ще оставим страната сама да провежда изборите - тя е задължена по закон. изборните доброволци не са задължени - те го вършат на благосклонност ", сподели Димитър Иванов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР