Да прочетем книгата или да изгледаме нейната филмова адаптация –

...
Да прочетем книгата или да изгледаме нейната филмова адаптация –
Коментари Харесай

10-те най-добри филмови адаптации на книги

Да прочетем книгата или да изгледаме нейната кино акомодация – безконечният житейски въпрос, на който всички ние отговаряме по друг метод.

За да прекратим борбата по проблематиката, сме ви подготвили цялостен лист от страхотни заглавия, на чиято история можете да се насладите както избирайки книгата, по този начин и залагайки на филмовия ѝ еквивалент.

Вижте кои са 10-те най-хубави кино акомодации на книги, на които си заслужава да обърнете внимание.

10. Джурасик парк

На десета позиция застава известната научно-фантастична история за страховития увеселителен парк, населяван с динозаври. Автор на едноименния разказ е американецът Майкъл Крайтън, а правата за филмовата акомодация са взети от Юнивърсъл Студиос още преди публикуването на книгата. Въпреки огромните промени по сюжета и персонажите, които прави Дейвид Коъпрг, „ Джурасик парк “ се смята за една от най-хубавите кино акомодации. Нещо повече – лентата символизира началото на потреблението на компютърно построени облици, които биват добре признати от филмовите критици.

9. Хари Потър

Седем вълнуващи книги, осем спиращи дъха кино акомодации и милиони фенове по света. Това съумя да реализира английската писателка Джоан Катлин Роулинг, станала известна с фентъзи историята си за дребния вълшебник Хари. Освен че пресъздават в детайли редовете от книгата, филмите впечатляват с множеството кино резултати и играта на актьорите, които пораснаха пред очите ни – Даниел Радклиф, Ема Уотсън и Рупърт Грийн.

8. Списъкът на Шиндлер

Лентата на режисьора Стивън Спилбърг проследяваща трагичните събития от 1939 година и съумява да завоюва сърцата на милиони кино фенове. Освен че ясно обрисува мрачната атмосфера на това време и трагичния живот на полските евреи, филмът ясно следва сюжета на книгата от австралийския публицист Томас Кинийли. Звездният състав, отпред с артиста Лиъм Нийсън и сътрудника му Бен Кингсли, се оправя отлично със задачата да разчувства хората пред екрана. Адаптацията е толкоз сполучлива, че съумява да завоюва седем награди от общо 12 номинации за Оскар.

7. Уили Уонка и шоколадовата фабрика

Трогателната и на моменти занимателна история на дребния Чарли, постоянно свързваме с сполучливите кино резултати и популярното присъединяване на артиста Джони Деп. Зад сюжета на цветната лента застава писателят Роналд Дал, който показва на бял свят творбата си едвам през 1964 година. Филмът от 2005 година обаче не е най-точната акомодация на книгата. През 1971 година режисьорът Мел Стюърт и Paramount Pictures дават на феновете кино лентата „ Уили Уонка и шоколадовата фабрика “. Той е номиниран за Оскар, само че не съумява да пребори съперниците си в съответната категория.

6. Мълчанието на агнетата

Колкото и да оценяваме невероятното преобразяване на Антъни Хопкинс и страхотната актьорска игра на колежката му Джоди Фостър, добре е да споменем, че зад едноименния филм застава книгата на американския публицист Томас Хенри. Той вдъхва живот на именития воин Ханибал Лектър още през далечната 1988 година и дава основа за поредност от книги с негово присъединяване.

5. Кръстникът

Първата асоциация, която постоянно вършим със световноизвестната кино лента „ Кръстникът “, е запаметяващото се присъединяване на именитите Марлон Брандо и Ал Пачино, влизащи в функциите на ръководителите на италианска незаконна фамилия. През 1973 година режисьорът Франсис Форд Копола пресъздава на огромния екран героите на писателя Марио Пузо, представяйки ни историята на семейство Корлеоне. Резултатът съумява да се хареса на редица фенове по света и да остане в историята като един от най-хубавите филми, правени в миналото!

4. Зеленият път

В класацията за 10-те най-хубави кино акомодации няма по какъв начин да не участва и част от голямото творчество на създателя Стивън Кинг. Писателят, обичан на мнозина читатели, основава историята на страховития нарушител, наказан на гибел – Джон Кофи. Престоят му в пандиза и свръхестествените му качества застават в центъра на събитията от „ Зеленият път “. Историята, оповестена в шест следващи книги, съумява да развълнува и заинтригува феновете на романа. Интересът е забелязан от филмовото студио Castle Rock Entertainment и три години след публикуването на книгата излиза и филм с присъединяване на Том Ханкс и Майкъл Кларк Дънкан.

3. Властелинът на пръстените

Книгата зад известната кино поредност „ Властелинът на пръстените “ води началото си от далечната 1937 година. Първото ѝ издание е през 1954 година, а през днешния ден, десетилетия по-късно, тя към този момент е преведена на над 40 разнообразни езика. Настоящата си популярност историята обаче придобива едвам след филмовата акомодация на творчеството на Джон Роналд Руел Толкин. Следвайки персонажите и техните вълнуващи истории, лентите от поредицата приковават вниманието на редица фенове на фантастиката.

2. Изкуплението Шоушенк

Отново основен провинен за триумфа на сюжета на „ Изкуплението Шоушенк “ е американският създател на страховити романи – Стивън Кинг. Благодарение на неговата книга „ Рита Хейуърт и изкуплението в Шоушенк “, невероятния гений на режисьора Франк Дарабонт и актьорската игра на Тим Робинс и Морган Фрийман, през днешния ден лентата е приета за една от най-хубавите кино акомодации, правени в миналото. Историята, разрастваща се съвсем напълно в затворническите килии на Шоушенк, е високо оценена от киноманите по света, които подреждат кино лентата на най-висока позиция в известната кино база данни – imdb.

1. Форест Гъмп

Считан от някои за чудноват, трогателен, разтърсващ, занимателен, забавен и даже драматичен, филмът „ Форест Гъмп “ ще остане в историята като една от най-хубавите ленти, заснемани в миналото! Получила заслужените 38 награди, акомодацията на книгата от Уинстън Грум, се трансформира в най-успешния план на режисьора Робърт Земекис. Освен всичко филмът слага началото на кариерата на артиста Том Ханкс, който феновете още дълго време ще не престават да свързват с леко комичния му персонаж.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР