Да притежаваш кола в Сингапур, една от най-скъпите страни в

...
Да притежаваш кола в Сингапур, една от най-скъпите страни в
Коментари Харесай

В този град правото да притежаваш кола започва от $76 000. И това не включва колата

Да притежаваш кола в Сингапур, една от най-скъпите страни в света, постоянно е било нещо като разкош. Но в този момент разноските са скочили до най-високото си равнище за всички времена.

10-годишен документ за дееспособност – лиценз, който хората в богатия град-държава би трябвало да закупят, преди даже да им бъде позволено да закупят транспортно средство – в този момент коства рекордния най-малко от $76 000 (104 000 сингапурски долара), повече от четири пъти повече от това през 2020 година, съгласно данните на Land Transport Authority.

И това просто купува правото да закупите общоприет автомобил от категория А с дребен до междинен мотор от 1600 кубика или по-малко.

Тези, които желаят нещо по-голямо или по-блестящо – като SUV – ще би трябвало да отделят $106 630 (146 002 сингапурски долара) за лиценз за категория B – от $102 900 (140 889 сингапурски долара).

След това би трябвало да помислите за разноските за самото транспортно средство.

Квотната система беше въведена през 1990 година, с цел да се сведе до най-малко трафикът и да се понижат излъчванията в гладния за пространство град-щат, който е дом на 5,9 милиона, само че може да се похвали с впечатляваща мрежа за публичен превоз.

Той сложи колите отвън обсега на междинния гражданин на Сингапур, където междинният месечен приход на домакинство през 2022 година е бил 7 376 $ (10 099 сингапурски долара), съгласно Министерството на статистиката.

Рики Го, локален търговец на коли, сподели, че „ съвсем е примрял “, когато е чул за нарастването на цените. „ Продажбите към този момент бяха толкоз слаби. Това на всичко от горната страна ще бъде още по-лошо за бизнеса “, сподели той пред CNN.

Вонг Хуи Мин, майка на две деца, сподели, че може да се наложи да премисли зависимостта си от колата си, макар че я употребява най-вече за фамилията си.

„ Тичам доста, адресирам децата си от и до учебно заведение, също и за други действия като уроци по плуване и образование. Трябва ми колата. Вземането на такси или споделено возене на всички места просто не ми е комфортно “, сподели тя.

„ Средно едно сингапурско семейство би трябвало да икономисва години, единствено с цел да си купи кола, с цел да посрещне потребностите си “, продължи Уонг и добави: „ Не знам дали мога да си разреша да запазя колата си в дълготраен проект. “

За някои известието е единствено последният финансов удар.

Местните споделят, че животът в Сингапур, който към този момент е класиран като най-скъпият град в света, е станал извънредно безценен през последните години на фона на непрекъснатата инфлация, растящите цени на държавните жилища и забавящата се стопанска система.

Но поддръжниците на квотната система споделят, че тя е помогнала да се спести Сингапур от тапите, които рутинно ръмжат в други столици на Югоизточна Азия като Банкок, Джакарта и Ханой.

Тези, които не могат да си разрешат документ за право, могат също да се възползват от обширната система за публичен превоз на Сингапур, която те показват.

Ако не съумеете, има опция да си вземете мотоциклет – разрешителните за които са релативно ниски на $7,930 (10,856 сингапурски долара).

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР