Да помогнеш на друг човек е изненадващо ефективен начин аз

...
Да помогнеш на друг човек е изненадващо ефективен начин аз
Коментари Харесай

Един изненадващ начин да се справим с всекидневния стрес

Да окажеш помощ на различен човек е изненадващо ефикасен метод аз справяне със стресовите фактори на всекидневието, откри проучване. 

„ Стресиращите дни водят до по-лошо въодушевление и по-лошо психологично здраве, само че нашите резултати демонстрират, че когато вършим дребни неща за другите, като да вземем за пример да отворим вратата пред някого, не се усещаме толкоз зле в напрегнатия ден. “ – споделя доктор Емили Ансел, клиничен психолог и началник на проучването. 

Когато сме под стрес, ние по-скоро усещаме, че имаме потребност от помощ, в сравнение с да сме подготвени да помогнем. Но известна проактивност може да помогне и на самите нас.

В рамките на проучването 77 души на възраст сред 18 и 44 година рапортуват всекидневните си прекарвания в границите на две седмици.

Всеки ден те изброяват стресиращите събития и пътите, в които са оказвали на някого даже незначителна помощ и поддръжка. Дребни неща като отваряне на вратата или запитване „ Имаш ли потребност от помощ? “ също са включени в листата. 

Резултатите демонстрират, че помощта, която оказваме на другите, пази от напрежението и прави хората по-щастливи. 

„ Беше изненадващо какъв брой мощни и идентични бяха резултатите при описанието на всекидневните прекарвания. “ – споделя Ансел. Просоциалното държание, каквото е оказването на помощ на различен човек, оказва помощ за понижаване на напрежението, само че в случай че се прекали с това държание, се следи нарастване на негативните страсти. 

Следващият стадий е да се организира опит, в който се споделя на хората да се ангажират с повече просоциално държание, с цел да се види по какъв начин това оказва въздействие върху настроението.

„ Това ще помогне да се обясни дали предписването на просоциално държание може да се употребява като евентуална лечебна интервенция за справяне със напрежението, изключително при хора, които страдат от потиснато въодушевление или остра форма на стрес. “

Източник: PsyBlog

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР