Да получиш концесия на летище срещу обещание. Съвсем възможно -

...
Да получиш концесия на летище срещу обещание. Съвсем възможно -
Коментари Харесай

Концесия срещу обещания - защо летището на Русе отиде в частни ръце за нула лева?

Да получиш концесия на летище против заричане. Съвсем допустимо - в случай че си в Русе.

В началото на тази година, без търг и конкурс и единствено против заричане за солидни вложения летище Русе беше трансферирано в частни ръце. Срещу нула лв.. Случаят е един от най-обсъжданите в предизборната конкуренция за кметския пост. Как се стигна до тук и какво е положението на аеропорта - ревизираха Юлиян Стоянов и Саня Петкова.

 

Летището се намира в село Щръклево и е " на трупчета " от няколко десетилетия. Решението да се даде на концесия против обещания в идващите 10 години и в него да се влагат 14 милиона лв., е препоръчано от сегашния кмет на Русе Пенчо Милков. Не успяхме да го намерим в града. Срещнахме го пред Националната телевизия в София. И го попитахме дал ли е Летище Русе против нула лв..

 
- Имаше търг. По летището се извършват задоволително действия, с цел да бъде то настоящо и генералния проект е в Министерството на превоза. - За 10 месеца с изключение на телена ограда какво друго се направи? - Отидете в Русе и вижте. - Аз вас ви запитвам. - Няма потребност да ме питате. Целия град знае, тъй като беше там.
Пенчо Милков, кмет на Русе

Отидохме и видяхме. Към днешна дата е построена 9-километрова телена ограда към летището, окосена е самораслата растителност по пистата, има нощно осветяване и се твърди, че са заменени счупени стъклопакети по постройката.

Попитахме и хората от града. По-възрастните русенци си спомнят за времената, когато летището е обслужвало пътнически полети.

 

(Анкета):

„ Разбира се, че не съм съгласна с такава бърза процедура. Аз като русенка болея за това летище. Ползвала съм го. “

„ Нищо не е направил до момента. Пътувах, аз и в Африка съм ходил със аероплан. Но в този момент по какъв начин да пътуваш от Русе? Във Варна ли да отида да хвана аероплан? “

„ Помня го, тъй като съм имал връзки към летището, беше доста хубаво летище. Със самолети, които летяха до София, връщаха се. “

 

Юлиян Стоянов: Новоизбраните стопани дадоха обещание да вложат 14 млн. лв. и споделиха, че предходната пролет летището щяло да проработи с лимитирани благоприятни условия. Към този миг, 10 месеца по-късно, тук има единствено три самолета.

Проверихме накъде пътуват самолетите. Главно извършват курсове Русе - София. Международните пътувания са до Лестър, Англия и Триест, Италия. Не знаем какви са били задачите на пътуванията.

 
- Разписано ли е някъде съответно в какви периоди какъв брой пари би трябвало да се влагат? - Има решение на Общинския съвет, който можете да видите обществено. Благодаря ви.
Пенчо Милков, кмет на Русе

Опитахме се да се свържем с един от притежателите на летище Русе, Христо Крушарски. За да го попитаме какви са проектите му и ще си съблюдава ли обещанията. (Абонатът е с изключен телефон.)

През 2015 година властта, тогава в лицето на ГЕРБ, трансферира летището от държавна благосъстоятелност, в ръцете на общината.

 
Това е един прелестен акт, тъй като Русе е петия по величина град в България и значим съставен елемент за развиването на града е превозът.
Иван Иванов, претендент за кмет на Русе, ГЕРБ

След като договорката беше финализирана през месец февруари, „ Продължаваме промяната “ дадоха общината на съд. Но не реализираха триумф.

 
На този стадий производството е прекъснато от административен съд Русе и това решение е доказано от Върховен административен съд със, забележете, съображенията, че тези лица, които обжалвахме, нямаме юридически интерес да апелираме това решение на Общински съвет - Русе, а то е надълбоко порочно.
Рена Стефанова, претендент за кмет на Русе, ПП-ДБ

Допреди няколко месеца поддръжката на летището коствало 90 000 лв. на русенските данъкоплатци. Сега концесията на летище Русе е една от огромните тематики на локалната предизборна акция.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР