Да поема ли този риск, Какво да очаквам в близкото

...
Да поема ли този риск, Какво да очаквам в близкото
Коментари Харесай

Азра Кертмелиоглу: Никога не се чувствайте твърде удобно с работата си

" Да поема ли този риск ", " Какво да чакам в близкото бъдеще " и " Как да ръководя смяната " са добре познати въпроси за тези, които ръководят личен бизнес и търсят верния метод да го разраснат. Предприемачеството може да е самотно занятие и да носи безсънни нощи. Това е изключително правилно, когато бизнесът минава от категорията " дребен " в " междинен ", а по-късно и в " огромен ".

На 26 ноември конференцията Growth Summit на " Капитал " и Entrepreneurs Organization Югоизточна Европа ще адресира най-важните въпроси за притежателите на растящи компании: каква е вярната тактика за растеж и по какъв начин да я извърша, по какъв начин да ръководя хората и ресурсите в моя бизнес. Събитието ще събере бизнесмени и консултанти от целия свят, с цел да опишат уроците, които са научили от първа ръка.

Вижте програмата и запазете своето място през днешния ден.
Азра е родена и израснала в Истанбул. Учила е туризъм в университета Билкент в Анкара, интернационален мениджмънт в маркетинга в Амстердам, Холандия и Рен, Франция и магистратура по логика на психиката в Инстанбул. След довеждане докрай на образованието си работи в Marcus Evan и Samsung Electronics преди да се завърне към фамилния бизнес - ръководство на детски градини. От 13 години тя работи с деца и техните родители в трите клона на Azra Kindergartens. В момента живее сред Истанбул и Амстердам.

Как бихте обяснили с какво се занимава компанията ви на седемгодишно дете?
- Притежавам три детски градини. Осигуряваме развлечение и безвредна среда за деца на възраст от 0 до 6 години. В тази среда те могат да придобият доста нови умения, както и да се приготвят за живота, до момента в който играят игри.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Какво ви стимулира да започнете?
- Аз съм второ потомство бизнесмен (след майка ми) и в действителност, по този начин да се каже, се родих в бизнеса, в който се намирам сега. Така че, почтено казано, специалността ме избра, не противоположното. Буквално бях на 17 дни, когато ме срещнаха с бизнеса, който носеше моето име. Въпреки че имам магистърска степен по логика на психиката, бях натрупала и доста действителен житейски опит с деца.

След като приключих университет, шест години работих за няколко мултинационални компании. В последна сметка, през 2006 година, реших, че не съм корпоративният типаж, който мислех, че съм. Спомням си, че си мислех: " В корпоративните компании в никакъв случай няма да мога да осъществя смяната, която желаех. Винаги щях да се усещам като една дребна песъчинка от цялостен плаж. Исках да ръководя личен бизнес и всеки ден да имам действително въздействие в над живота на хората ".

Освен това, усещах, че работата в огромните корпоративни офиси изсмукваше душата ми. А детските градини с портокалови дървета в дворовете, бяха като глътка пресен въздух.

Какво ви държи будна през нощта? Както ви кара да станете от леглото заран?
- Работя с деца. Всеки ден фамилиите ни се доверяват да се грижим за най-ценните същества в живота им. Отговорността ни е голяма. Вярват ни и ни заплащат, с цел да се уверим, че тези деца са в сигурност, както духовно, по този начин и физически. Независимо какви защитни ограничения сте взели, представете си всеки ден да се грижите за стотици деца под шестгодишна възраст. Постоянно е динамично, без значение какви проекти сте създали, минута с минута не си наподобява. Така че, това, което ме държи будна нощем, е мисълта по какъв начин сполучливо можем да изпълняваме отговорността си всеки ден. Същевременно, тъкмо тази отговорност – да оказа помощ на доста младежи в сериозните стадии на животите им, ме кара да ставам заран и да ходя на работа!

Какви неточности направихте по пътя, от които другите хора могат да се учат?
- Родена съм в този бизнес и той безусловно ми беше поднесен на сребърен поднос. Твърде дълго се усещах прекомерно комфортно с това да ръководя личен бизнес, основаващ се на наследството на майка ми. Това беше както благословия, по този начин и проклинание. Въпреки че на някои това би им се сторило като сбъдната фантазия, до напълно скоро не се стараех да заслужа това, което владея, както и не мислех какви промени да направя. Препоръката ми към останалите е в никакъв случай да не се усещат прекомерно комфортно с работата си. Независимо какъв брой добре вървят нещата, постоянно бъдете любопитни, отворени да се учите, инвестирайте в екипа и бизнеса си, с цел да стимулирате растежа.

Какво знаете в този момент, с което бихте желали да сте били наясно първоначално?
- Научих две неща: Първо, измервах и сравнявах триумфа на бизнеса си с други въз основа на външни критерии като доходи, брой чиновници, брой страни, в които оперират и така нататък Не смятах, че бизнесът ми е толкоз значим. Но разбрах какъв брой въздействащ е за оформянето на човешкия живот, изключително, в случай че вземете поради това, че множеството човешки черти се образуват на възрастта сред 0 и 6 години. Сега знам и не бих го трансформирала за нищо на света!

Второ, какъв брой значимо е за триумфа на бизнеса да се образува високоефективен екип. Като създател второ потомство взех решение, че мога да управлявам и разраствам бизнеса със относително малко помощ от моя екип. Вземах значимите решения и управлявах съвсем всички елементи от бизнеса. Сега имам вяра в овластяването и развиването на хората към мен.

Това ни освобождава, с цел да растем в бъдеще. Колкото и клиширано да звучи, ние създателите всякога попадаме в клопката на това да създадем себе си по-важни и незаменими от нужното. Не е нужно да вършим всичко сами. Ако бизнесът ви може да работи сполучливо без вас, това приказва повече за стабилността и последователността му.

С какво сте най-горда и удовлетворена?
- Все още съм прелестно сюрпризирана от моменталното различаване на името на моя бизнес, а е относително дребна компания. През последните 46 години не сме правили никаква реклама. Имаме продажби само посредством референции и от уста на уста. Когато хората идват да се срещнат с " Госпожа Азра " - притежател на бизнес, който е на 46 години и срещнат жена, която е на 42, са леко комплицирани. Това постоянно ни кара да се усмихваме. Понякога методът, по който хората реагират, когато схванат, че аз съм " Азра ", ме карат да се усещам като звезда, толкоз доста оценявам това. Ние се гордеем с качеството на нашите услуги и какъв по-добър метод от това всеки ден да получаваме удостоверение за това от хората.

Също по този начин, изключително съм удовлетворена от обстоятелството, че не действаме като учебно заведение единствено за децата, само че и като учебно заведение за родителите, които имат доста въпроси. С всяко дете и семейство подхождаме друго и ги водим през годините.

Какво знаете в този момент, с което бихте и с което бихте желали да сте били наясно първоначално?
- Умножавайте! Това важи както за работата ви, по този начин и за персоналния ви живот. Колкото повече овластявате хората и им помагате да се развият по-добре, толкоз повече насладата и просперитета ще навлязат в личния ви живот. Докоснете колкото се може повече животи. Отнасяйте се деликатно към всеки човек. Начинът, по който се отнасяте към някого, ще дефинира силата и отношението, което вие самите ще получите.

Как EO промени живота ви?
- Чрез EO срещнах стотици забавни и съумели хора от целия свят и разбрах, развиването и ученето могат да не престават постоянно. Членовете на Европейска общност имат необикновен код на доверие и почитание. Тази организация отвори хоризонта ми по повече способи, колкото мога да преброя. Всеки месец се срещам с другари от Европейска общност. С цялостна дискретност споделяме какво се случва в животите ни и се консултираме. Изградили сме неразривна връзка на доверие между тях. EO ми оказа помощ да намеря някои от най-хубавите си другари и не бих преувеличила, в случай че кажа, че участието в тази организация е опит, изменящ живота.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР