Да оценяваме културното наследство и да го използваме, за да

...
Да оценяваме културното наследство и да го използваме, за да
Коментари Харесай

Древните африкански божества, претворени в изкуство

Да оценяваме културното завещание и да го използваме, с цел да си представим едно по-добро бъдеще - това е една от задачите на самоукия фотограф и образен актьор Аде Океларин. Професионално той се подвизава под името " Àsìkò " - думата за " време " или " миг " на йоруба, един от езиците в родната му Нигерия, написа CNN.

Използването на аспекти от обичайна просвета на Йоруба е значим аспект от креативния му път. В две скорошни серии, той изследва иконографията на йорубските божества, или " Òrìshàs ".

В историята на йоруба Òrìshàs са свещени същества с божествени сили и вярата в тях продължава и отвън Западна Африка , като е предадена от робите и техните потомци на Карибите и Южна Америка, наред с други места. Но израствайки в Нигерия през 80-те и 90-те години на ХХ век, където главното обучение за вярванията на коренното население не е било всекидневно, Океларин споделя, че пътят му като художник е бил обвързван с деконструиране на предходните познания.

///// fashion shot by Ade Okelarin /////
— jorge molina baudou (@jorgemolina28)
" Работата е обвързвана с проучване и схващане на нещата, на които не са ме учили в учебно заведение ", споделя Океларин, " и основаване на пространство, в което да схвана наследството и да основа нещо с завещание ".

Неговите портрети и изображения на Òришà съчетават обичайната снимка с изкуствен интелект (ИИ), техники за цифрово редактиране и колажиране и са методът на Океларин да прокара връзки сред разнообразни световни митологии, посредством които, както споделя той, всички ние сме свързани в нашите надълбоко вкоренени истории.

Докато изследва плановете, той вижда прилики сред детайли от йорубската и западната митология, като да вземем за пример йорубското провидение Санго и скандинавския господ Тор, които са божества на гръмотевиците и мълниите, както и Òрìшà Олокун, която въплъщава морето, сходно на гръцкия си сътрудник Посейдон.

HAUTE COUTURE PHOTO # Photography
Ade Okelarin
— INNImagazine (@INNImagazine)
Предпоставката на работата му, споделя той, е " взор обратно, с цел да погледнем напред ", с цел да разберем от кое място идват африканците като общество и да помогнем за изработването на бъдеще, " завършено не от уестърнизацията, а от основите на културната идеология и хармония ".

Океларин се реалокира в Обединеното кралство през 1995 година и споделя, че проучването на личната му просвета е трансформирало референтната му рамка от тази на западния взор към такава, която чества " красива друга позиция " и му е помогнала да разбере своето завещание.

" В света на възходяща глобализация е значимо да се поддържа възприятие за еднаквост, което да дава информация за по-добри публични структури ", споделя Океларин. " Уестърнизацията не е отговор на напредъка, само че се нуждаем от комбиниране на това кои сме и какво предлага светът, другояче ще загубим това, което ни прави " нас ". " Създаването и шерването на тези изображения благодарение на модерни технологии и техники е един от методите да покажем, че " нашите истории имат значение ", добавя той.

: If you've not already heard of him then let us introduce you to the talented.

Ade Okelarin is London born and Lagos-bred, now residing in the UK the artist' work explores subjects including,, memory and.
— IROKO TheatreCompany (@IROKOtheatre)
Въпреки че е имал афинитет към изкуството и фотографията, откогато се помни - израснал е в Нигерия, заобиколен от африканско изкуство, което татко му е събирал - Океларин е учил химия и е работил във фармацевтичната промишленост като проектант на данни, което се дължи частично, както споделя, на " нигерийските родители, които не са желали (той) да бъде недохранен художник ". Но смяната в метода на мислене с течение на времето го подтиква да се концентрира напълно върху фотографията през 2015 година

Повишаването на осведомеността за социално-политическите въпроси, които засягат неговата общественост и общество, е друга от функциите му на художник, споделя Океларин. Той споделя, че пътуването, културата и прекарванията му като йоруба, живеещ в Обединеното кралство, са в основата на творчеството му, което обгръща тематики като генитално осакатяване на дами, неустрашимост, мистичност, еднаквост и раса.

Негови произведения са излагани в Обединеното кралство, Нигерия и Съединени американски щати, а неотдавна той пусна първия си комплект НФТ с галерията Bridge, изложба за художествена НФТ снимка.

С работата си, която се простира в предишното и която непрестанно се развива, Океларин споделя, че продължава да се отваря към пътуването, с цел да опитва и да се развива.

" С напредването на възрастта открих, че културата, от която произлизам, има своята хубост и резонанс ", споделя той. " Живеейки в диаспора, в този момент повече от всеки път културното ми завещание е огромна част от моята еднаквост и от това, което съм. То е мощ. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР