Да, науката е удължила продължителността на живота ни до толкова,

...
Да, науката е удължила продължителността на живота ни до толкова,
Коментари Харесай

6 невероятно прости решения на най-досадните проблеми

Да, науката е удължила продължителността на живота ни до толкоз, че античните ни прародители биха ни сметнали за безсмъртни… само че по кое време ще се заеме с същинските проблеми? Сещате се… като това по какъв начин да не се блъскаме в мебелите през нощта или по какъв начин да изядем хамбургера, без цялата му плънка да падне в чинията.

Всъщност, към този момент има лесни, научно основани решения на тези и други ежедневни досадни проблеми; просто рядко някой приказва за тях.

Можете да виждате по-добре в тъмното, като не гледате къде ходите

Типичната обстановка – будите се измежду нощ с цялостен пикочен мехур и се изстрелвате към тоалетната в тъмното, направлявайки само по сонарното ехтене от псувните и стенанията, до момента в който си биете пръстите в шкафовете и се препъвате в спящата котка.

Има доста по-добър метод да се придвижвате в тъмното. Може да ви звучи като че ли се опитваме да ви подведем, само че в действителност работи: просто не гледайте къде ходите. Насочете погледа си другаде и оставете периферното ви зрение да ви води.

Как по този начин? Човешкото зрение разчита на комбинираните старания на два типа фоточувствителни кафези в ретината: конуси и пръчици. 6-7 милиона конусни кафези в окото са доста положителни в засичането на цветове и фини елементи, до момента в който 120 милиона пръчици… не чак толкоз. Като отплата за неприятната резолюция и неразпознаването на цветове, пръчиците дават нощно зрение и ултра-чувствителност към придвижване.

Конусните кафези са ситуирани най-вече в средата на окото, с цел да дадат най-хубава резолюция на това, към което гледате непосредствено, до момента в който пръчиците са съсредоточени в периферията. Следователно, като не гледате къде вървите в тъмното, активирате нощното си зрение и способността на очите да разпознават форми.

Извадете крайник от завивките, с цел да спите по-добре

Много фактори въздействат на качеството на сън – звук, диета, тягостното чувство за безизходност, което тегне над вас във всеки един миг и така нататък Някои фактори са отвън контрола ви, само че елементарно може да подобрите съня си като… извадите крайник от завивките. Но няма ли по този начин да ви стане по-студено? Да, тъкмо това е концепцията.

Учените са разкрили, че по-ниските температури подтикват по-добрия сън и предлагат сред 12 и 24°C, като идеалната температура е към 19°C. Понеже (обикновено) сме доста по-малко дейни през нощта, рухването на температурата алармира на тялото, че желаете да спите.

Но за какво тъкмо като си изкараме крайници от завивките? Голямата повърхност и положителното кръвоснабдяване на крайници го прави съвършен регулатор на температурата. Мрежа от вени и артерии, наречена артериовенозна анастомоза разрешава елементарно отдаване на топлота, а артериите могат в допълнение да смъкнат температурата, като се разширят и докарат кръвта по-близо до кожата.

Дъвка против стомашни киселини

Стомашните киселини са един от най-досадните способи, по който тялото ви предава. Да, можете да се борите с източника на казуса като отслабнете или ходите на хипнотерапия, само че живеем в свободна страна и желаете бърз лек. Трябва ви дъвка.

Проблемът е когато киселините от стомаха попаднат в хранопровода. Киселината би трябвало да бъде държана под надзор от пръстеновиден мускул в края на хранопровода, който нормално се отваря единствено, с цел да одобри храна или да я изхвърли по противоположния, много противен път. Понякога (или постоянно, според от диетата ви), мускулът не сработва в точния момент и разрешава изпускане на стомашни киселини.

Тук се намесва дъвката. Учените не са вярвали, че това работи, само че дъвката облекчава признаците на страдащите от стомашни киселини. Дъвченето на дъвка освен подтиква производството на алкална слюнка, която обезврежда киселината, само че и самото дъвчене физически избутва киселината назад към стомаха.

Преглъщайте хапчета, като накланяте глава напред или обратно

Има няколко известни метода за справяне с този проблем, като да вземем за пример слагането на хапчетата в храна, стриването им или въобще да не ги вземате. За прекомерно гордите да прибягват до същите техники, които са употребявали да дадат хапчето срещу глисти на кучето си, има по-добро решение. Учените са тествали две други възможности на обичайния метод с наклоняване на главата. Първият е с наклоняване напред, което работи най-добре при капсулите: вземате глътка вода, след което навеждате глава напред и преглъщате. Понеже капсулите са по-малко плътни от водата, те изплуват в задната страна на устата и елементарно стигат до гърлото.

Другият способ е с придвижване обратно и притискане на бутилката. Слагате таблетка в устата си, накланяте глава обратно, хващате компактно с устни гърлото на шишето и пиете, стискайки го. Звучи повече като способ за мъчение, само че работи.

Студено ви е? Пуснете вентилатора на тавана на назад

Две неща ни разделят от животните: гащите и контрола на температурата (добре де, едно нещо). Централното отопление е огромно улеснение в месеците, когато е толкоз студено, че със зърната си можете да режете стъкло, само че си има своите дефекти. Скъпо е, мъчно се ремонтира и по-важното, термостатът е чаааак ей там.

Има един по-лесен метод да стоплите дома си и той виси над вас. Това е едно от тези неща, които някои от вас постоянно са знаели, а други ще помислят за вещерство.

Повечето вентилатори на тавана могат да се въртят в двете направления. Много хора или не знаят за това, или евентуално не смеят да пробват, мислейки че е неуместно. Тази „ екстра “ обаче не е инцидентна. Обикновено, перките на вентилатора се въртят в посока назад на часовниковата стрелка, с цел да генерират поток от въздух, ориентиран надолу, изблъсквайки въздуха към пода през тези потни, лепкави летни месеци.

При назад въртене обаче, резултатът е противопоставен и въздухът се издига към тавана. Това избутва топлия въздух от горната страна и го изпраща към вас. Скоростта на въртене също има значение. По-бавното въртене отново ще циркулира въздуха, с цел да балансира температурата, само че няма да сътвори прелестен топъл бриз.

Науката е решила доста от най-досадните проблеми с храната

Нека стартираме с абсолютния пъкъл с яденето на препълнен с плънка хамбургер. Захапвате и наличието му се изсипва на масата като пасажери, бягащи от Титаник. Всеки път. Сякаш е изработен да наподобява добре на рекламата, без значение дали в действителност може да бъде яден.

Трима учени, наети от японска телевизия, са употребявали физически модели, с цел да открият най-хубавия метод за държане на хамбургер (макар решението им да звучи повече като обикновена логичност, в сравнение с като наука). Хората нормално държат хамбургера с четири пръста от горната страна и палци, поддържащи долната питка, само че неравния напън нарушава структурната му стабилности.

За да решите този проблем, поставете кутретата си изпод, до палците (за да държите долната част на хамбургера затворена) и се наслаждавайте на по-приятния живот.

За да отпразнувате надмощието си над хамбургерите, решавате да си отворите една бира. За жал всички бири са топли, а мачът стартира след 20 минути.

Науката още веднъж се притичва на помощ. За да изстудите бързо бирата, поставете я в купа със солена ледена вода. Водата трансферира топлота доста по-ефективно от въздуха, а солта намалява точката й на заледяване. Алтернативата е да увиете шишето с мокра забрадка, преди да го сложите във фризера.

Заслужавате премия след тежката вечер на пиянство и крещене против тв приемника. За благополучие в хладилника има останала торта. За злощастие, откакто е разрязана е поизсъхнала, а никой не заслужава суха торта.

За да избегнете това стеснение в бъдеще, има по-добър метод за рязане на тортата, който свежда до най-малко излагането й на въздух и изсъхването й. Измислен е през 1906г от англичанина Франсис Галтън – статистически гении, отдалечен родственик на Чарлз Дарвин и доказателство, че индивидът продължава да еволюира.

Започнете, като отрежете едно хоризонтално парче през средата на тортата, с цел да си помислят всички към вас, че сте откачили. След това обаче съберете двете останали половини, с цел да наподобява като че ли тортата не е рязана. Направете го още веднъж в другата посока и ще ви останат четири триъгълни части, които още веднъж можете да съберете.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР