Да направиш добро е личен избор, но да направиш параклис

...
Да направиш добро е личен избор, но да направиш параклис
Коментари Харесай

Да направиш параклис в двора си и да го дариш на хората

Да направиш положително е персонален избор, само че да направиш параклис и да го дариш е задача. Обетът и мощната религия трансфораха една фантазия в действителност. Малкият християнски храм " Свети Георги Победоносец " е подарък за жителите на Шумен.

Идеята да построи храма е на Георги Белитов от Козлодуй, който поради любовта идва в Шумен. С Йолка се познават от възпитаници, само че ориста решила да ги събере чак след 33 години. Двамата са върли почитатели на традициите. На всеки празник обличат национални носии и вземат участие във възстановки на клуб " Традиция ". Това е щрих от общия им житейски път, към който се прибавя благодарността и те я показват посредством строителството на храм.

" Надявам се да се хареса на другите хора, да посещават, вратата постоянно ще е отворена за християни с положително желание, да си възпламени свещичка за здраве, за упокой на роднини” сподели Георги.

Първоначалната концепция била храмът да бъде в центъра на квартала, само че мястото не било общинско. Желанието било толкоз мощно, че намерило и бързо решение.

" Имахме малко подозрения къде да бъде, по какъв начин ще бъде, в последния миг може да се каже, просто Господ си сподели: тук би трябвало да бъде”, показа Йолка.

При построяването на храма са спазени християнските догми. Предстои да се направи иконостас с иконите на Исус Христос, Света Богородица и светеца настойник Свети Георги.

" Не можете да си визиите какво беше за мене на 6 май, когато възпламених първата свещ, ужасно, настръхна ми кожата, както се споделя, удовлетворението е доста огромно, възвишено”, описа Георги.

Параклисът е жест към щастието в живота му. Докато други влюбени мъже подаряват скъпи движимости, Георги подарява религия.

" Храм за всички, храм за обич, Бог е любов”, добави Йолка.

Параклисът не е осветлен, само че Георги Белитов ще изпрати писмо до Варненския и Великопреславски митрополит с молба за благослов.

Репортер: Здравка Русева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР