Да накарате кокошката да мъти, не е трудно, но определено

...
Да накарате кокошката да мъти, не е трудно, но определено
Коментари Харесай

Как да накараме кокошката да мъти

Да накарате кокошката да мъти, не е мъчно, само че несъмнено се изискват някои хитрини, както и да осигурите на птицата избрани условия. Всяка кокошка има майчин инстинкт, единствено би трябвало да знаете по какъв начин да го пробудите. Птиците са доста по-добри и от най-модерния развъдник, а излюпените от тях пилета са доста по-здрави и издръжливи на всевъзможни условия.

Първото нещо, което би трябвало да изберете, е кокошка. Спрете се на по-възрастна птица, която снася яйца от по-дълго време. Отделете я за няколко дни от останалите кокошки. Пускайте я единствено по един път дневно за към половин час, с цел да може да се нахрани.

Направете на птицата гнездо, като в него сложете няколко яйца. Ако не ви се хабят същински яйца, можете да поставите дървени или пластмасови, в случай че намерите такива. След няколко дни изолираност майчинският инстинкт на птицата се разсънва и тя стартира да кудкудяка. Точно и по това ще разберете, че кокошката е подготвена да мъти.

По опция затъмнете помещението, в което птицата ще мъти. Тъмнината я успокоява и може да помогне на инстинктите ѝ да се разсънят.

Убедете се, че в помещението и в гнездото на птицата няма никакви инсекти или гризачи.

Според умелите птицевъди някои билки в храната или сложени в помещението на птицата могат да разсънят по-бързо инстинктите ѝ. Такива са лавандулата и лайката.

 Лавандула

Най-подходящо е да накарате кокошката да мъти напролет или през лятото. Ако изчакате верния сезон, естествените инстинкти и любознанието на кокошката могат да се развият и сами. Подхождайте към това начинание с позитивност и самообладание и изчакайте вярното време.

Квачката би трябвало да закрива под себе си всички яйца. Броят им зависи от размера на птицата и от размера на яйцата. Обикновено се слагат сред 15 и 17 кокоши яйца.

През първите 10 дни, откакто птицата е почнала да мъти, я следете дали се връща при яйцата. Тя не би трябвало да ги оставя за повече от 30 минути.

През втората половина на мътаческия интервал (след 16 денонощия) кокошката по-често напуща гнездото и за по-продължително време. Това не е рисково, защото разрастващите се ембриони към този момент сами отделят топлота.

Залагането на яйцата и квачката (насаждането) става вечерно време. Необходимо е да се ревизира дали всички яйца са покрити, а непокритите се отделят. След 21-ия ден яйцата се излюпват. Пилетата би трябвало да се изсушават под квачката. След това се отделят и се слагат в ковчеже на топло и изсъхнало място.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР