Да, котките могат да ядат моркови, ако са приготвени правилно.

...
Да, котките могат да ядат моркови, ако са приготвени правилно.
Коментари Харесай

Могат ли котките да ядат моркови?

Да, котките могат да ядат моркови, в случай че са приготвени вярно. Те би трябвало да бъдат измити, обелени, сготвени (на пара, посредством варене или печене) без масла или подправки и нарязани на дребни части или пасирани.

Тъй като нито една част от моркова не съдържа химикали или протеини, които са токсични за котките, морковите са безвредно лакомство, което да давате на котката си в дребни количества.

Морковите би трябвало да се смятат за лакомство, което не би трябвало да съставлява повече от 10% от дневния калориен банкет на вашето коте и постоянно би трябвало да се консултирате с вашия ветеринарен доктор, преди да нахраните вашите домашни любимци с нова храна.

Ползи за здравето от морковите за котки

Въпреки че морковите нямат протеини, те имат някои евентуални изгоди за здравето на котките:

- отличен източник на витамини К и Е;

- отличен източник на манган;

- отличен източник на калий, фосфор и магнезий;

- обезпечава на вашата котка здравословно количество диетични фибри.

 предоставяне на моркови на котката

Морковите са заредени с витамини, магнезий и доста други хранителни субстанции и доставят котката с доста фибри. Причината морковите да са оранжеви е поради антиоксидант, наименуван бета-каротин, който се трансформира във витамин А - доста здравословна добавка за котки.

Могат ли морковите да бъдат нездравословни за котката?

Макар и малко евентуално, в случай че морковите се вкарват постоянно в диетата на вашата котка, това може да докара до затлъстяване при котката и признаци на диабет. Въпреки че морковите оказват помощ на хората да поддържат тежестта си, котките могат да усвояват захарта от плодове и зеленчуци по доста друг метод. Честото повишение на равнищата на кръвната им захар може да сътвори дълготрайни здравословни проблеми.

Симптомите на котешки диабет включват:

- несъразмерна жажда;

- непрекъснато уриниране;

- липса на апетит;

- некадърност за скок;

- повръщане.

Свържете се с вашия ветеринарен доктор, незабавно щом забележите тези признаци, защото това може да са първите признаци на диабет при котката.

Ако се притеснявате за приема на захар от вашата котка като цяло, помислете дали да не ревизирате опаковките. Някои лакомства за котки може да съдържат непотребни количества захар и въглехидрати.

Как да нахраните котката си с моркови

Когато се дават вярно, морковите могат да бъдат вкусна храна за котки. Винаги измивайте усърдно морковите и ги обелвайте, преди да ги сготвите – варени, на пара или печени – до мека и дъвчаща текстура. Суровите моркови, които са сложни за дъвчене, могат да се трансфорат в заплаха от задавяне за вашата котка.

Стига да не добавяте никакви подправки или да ги готвите с други съставки, дребни порции варени моркови на хапка могат да бъдат отлично лакомство понякога за вашия домакински любим.

Вижте и:

- Котките ядат ли зеле;

- Лакомства за котки.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР