Да изживеем времето на Великия пост като достойни Христови следовници,

...
Да изживеем времето на Великия пост като достойни Христови следовници,
Коментари Харесай

Започва Великият пост

Да изживеем времето на Великия пост като почтени Христови следовници, приканва патриарх Неофит в обръщението си към духовенството и миряните от Софийската епархия на вечернята в храма " Св. Неделя " на Сирни заговезни, преди началото на Великия пост.
 
" Отново сме пред избавителните дни на Великия пост. Времето на покаянието, чудният интервал в живота на православния християнин, в който всеки един от нас търси опрощението на своята прегрешение. Светата Четиридесетница е нравствен път, през който ние ще би трябвало да преобразим помислите си посредством силата на положителното. Това са дните, в които сме призвани да съжителстваме с любовта Христова, да демонстрираме състраданието и обичта си към ближните. Дни разнообразни от всекидневието на света - порив към Бога и наслада по Господа ", цитират от пресцентъра на Светия синод обръщението на патриарх Неофит.

Великият пост е най-строг и най-продължителен. Започва седем седмици преди Великден. Нарича се Четиридесетница, тъй като трае 40 дни, само че с него се съединява и седмицата на Христовите премеждия, в която се спомнят последните събития от земния живот на Господа, изключително Неговите премеждия, гибел и заравяне. Затова тя се назовава Страстна седмица, т.е. Седмица на страданията, написа pravoslavieto.com.
 
Великият пост е открит в памет на 40-дневния пост на Иисуса Христа, с цел да могат в същото време християните да се разкаят и очистят душите и телата си и по подобен метод да се подготвят почтено за посрещане на най-великия християнски празник - Възкресение Христово.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР