Да изберем редовен кабинет, защото хората искат това. Този беше

...
Да изберем редовен кабинет, защото хората искат това. Този беше
Коментари Харесай

Поредна или последна сесия на 48-ото НС: Шест парламентарни групи искат редовен кабинет

Да изберем постоянен кабинет, тъй като хората желаят това. Този беше лайтмотивът на старта на новата пленарна сесия на 48-ото Народно заседание, който прозвуча в изявленията на съвсем всички политически водачи. Произнесоха го първи партии, политически съперници - " Продължаваме промяната " и Движение за права и свободи. Последва римейк и от Българска социалистическа партия, Демократична България, БВ и най-после от ГЕРБ. Само " Възраждане " си чака предварителния избор.

След чуването на химна на България и на Европейски Съюз, на който обичайно от " Възраждане " останаха седнали по седалките, се заредиха и също толкоз обичайните заявления на парламентарните групи за начало на нова сесия.

Пръв взе думата номинираният за министър председател от втория мандат Николай Денков , с цел да изиска и от парламентарната естрада поддръжка за програмната декларация на Политическа партия, която ще бъде гласувана в петък.

Денков авансово упрекна всички, които не го сторят, че в случай че откажат, това ще рече, че още от конституирането на Народното събрание са желали нови избори. " Да изберем постоянно държавно управление ", изведе като приоритет и цел номер едно Денков пред 48-ия парламент.

Той прочете параграфа от декларацията в частта му за обединяването, което предлага на всички останали Политическа партия.

" Въпросът ми към всеки един от вас е - с кой от тези цели не сте съгласни и с коя от дейностите не сте съгласни? Много забавни бяха рецензиите - ръководителят на една ПГ сподели, че са целите, взети от тяхната стратегия. Трети споделиха, ние поддържаме декларацията, само че имаме възражения към два-три текста. Аргументи от този вид демонстрират, че ние сме си свършили работата ", заключи Денков.

" Въпросът е можем ли да работим дружно и да ги реализираме ", добави той и предизвести, че в петък ще си проличи кои обединения желаят единодушие за държавно управление. Ако пък политическите сили в Народно събрание не могат да си отговорят на въпроси дали са съгласни да одобряват декларацията и да търсят единодушие за държавно управление, да кажат ясно, че са работили за избори.

" Когато започнеш парламентарния живот с промени в Изборния кодекс и по-късно отхвърлиш всички благоприятни условия за постоянно държавно управление, това значи, че през цялото време сте се готвили за нови избори ", заключи Денков.

" Да образуваме постоянен кабинет с стратегия и с ясни задания за цялото общество, в това число да препотвърдим евроатлантическата ни ориентировка ", насочи сходен зов и водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, който поздрави партията с 33-ия й рожден ден. Въпреки че прикани за същото, както и кандидат-премиера Денков, Карадайъ направи ангажимента: " Не е значимо кой първи ще изрече в декларация целите на България, с цел да се назова избавител и да лепи етикети на останалите. Време е за отговорност ". Лидерът на Движение за права и свободи прикани всички партии да седнат на масата на договарянията, тъй като спокойствието в обществото се дължало единствено на упованието да се образува постоянен кабинет.

" Народът чака това от нас и няма да има опрощение от никого, в случай че се провалим. В момента хората желаят постоянен кабинет. Те чакат главните тематики от дневния ред на обществото да бъдат дневен ред и на политиците. Хората ни дават явен знак, че ни дават късмет да излезем от политическата рецесия. Избори без основаване на нормалност в връзките сред партиите не са решение ", акцентира водачът на Движение за права и свободи.

" Очевидно всички гледаме към третия мандат, ние бихме го нарекли мандат на разсъдъка ", реагира в декларацията на Българска социалистическа партия лидерката й Корнелия Нинова. Тя обаче даде още един мотив за потребността от кабинет - налице била рискова президентска власт, " която се движи по ръба на Конституцията ". Нинова също повтори, че тази пленарна сесия може да реши проблемите пред страната или пък да задълбочи рецесията и безпътицата.

Към поддръжка на декларацията на Денков и Политическа партия прикани водачът на Демократична България Христо Иванов .

" Да, този парламент би трябвало да излъчи държавно управление, само че то да е способно да води страната през трансформациите. То би трябвало да излъчи държавно управление, което прави промени и стъпва на ясна стратегия. Моля ви, сътрудници, хайде да се отнесем малко по-сериозно към плана на декларация ", моли той. Иванов изведе думата " вяра " пред " черни прокоби и проклятия ", които звучали в пленарната зала. " Дайте да спрем с политиката на страха и да се опитаме да минем оттатък нея ", добави той. Лидерът на Демократична България съжали, че част от ПГ пропуснали консултациите по декларацията на Политическа партия.

От ГЕРБ настояха Политическа партия да показа състав на държавно управление преди да желае поддръжка за декларация.

" Надявам се, че с тази сесия ще сложим края на политическите нововъведения ", финален взе думата депутатът Тома Биков от първата по величина парламентарна група на ГЕРБ.

" На нас ни е извънредно необичайно по какъв начин сътрудниците от Политическа партия и Денков желаят поддръжка от тези, които желаят да унищожат. Днес имаше апели да се отнесем съществено към декларацията. Една декларация, сътрудници, не може да ръководи ", предизвести той. И добави, че тяхната не била и добре написана. Биков обърна внимание, че първо се образува кабинет, който по-късно излиза с стратегия за ръководство.

" Да предложите в пленарната зала състав на кабинета и конструкция, както направихме ние ", моли депутатът от ГЕРБ. " Всичко останало ще бъде мимикрия, отиграване на обстановката, освен това не толкоз умело.

" Факт е, че погледите са ориентирани към третия мандат, той е спешен, ексцентричен и би трябвало също да бъде употребен оптимално добре, с цел да се опитаме с общи старания да решим тази политическа рецесия ", акцентира Биков.

Тойобърна внимание, че третият мандат би трябвало да бъде конструиран съгласно действителностите в страната, които включват разграничено общество, а не съгласно желанията.

" Можем да се окажем непотребни за политиката като партии ", предизвести още Биков при положение, че не съумеят да се оправят със сформиране на държавно управление, като загатна за разпад на демокрацията и идването на власт на силов, тоталитарен режим. Биков подсети, че демокрацията е нежна и може да рухне елементарно. " Нашият апел на ПГ на ГЕРБ-СДС е да бъдем извънредно деликатни в връзките между тях. Когато желаеме поддръжка, не да слагаме ултиматум ", акцентира той най-много по адрес на Политическа партия.

Единствен водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов не повтори рефрена за потребност от постоянно държавно управление, прозвучал в декларациите на останалите шест ПГ. Обратно на предходните оратори, Костадинов още веднъж се разгласи за нови парламентарни избори. " Този парламент е с доста къс политически небосвод, той беше мъртвороден още след изборите ", съобщи водачът на " Възраждане ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР