Да докоснеш душата на музиката, хората, които я създават и

...
Да докоснеш душата на музиката, хората, които я създават и
Коментари Харесай

Да снимаш музиката ♠ Фотографиите на Валентина БИЛАРЕВА

Да докоснеш душата на музиката, хората, които я основават и публиката, която я попива, е прекомерно упорит проект. Задача, по-прилягаща на божествените сили, в сравнение с несъвършените хора. Без никакви заболели желания, фотографията се трансформира в идеален инструмент в ръцете на Валентина Биларева, която улавя музикалната магия. От зрелищните оперни спектакли в Античния спектакъл в Пловдив до по-камерните подиуми на поп и рок-музиката, от „ Турандот ” до Стенли, мелодиите оживяват в светлини и сенки, творящи превъзходна симбиоза сред две изкуства. Музиката и фотографията се обичат нескрито, тъй като зад обектива стои влюбена и в двете дама. Преди 3 години тя прекрои професионалното си поле на изява и от банков чиновник стана фотограф. Нейните фотоси са най-силният коз в интерес на поговорката, че когато мощно обичаш нещо, то става по-красиво. Пък и те прави по-красива ☺

За музиката, която твори вълнуващи картини и работата, която идва от сърцето, Web Stage предложения на своята сцена фотографа Валентина Биларева.

Как от банков чиновник стана фотограф?

Банката беше интервал, в който научих доста неща, срещнах и положителни хора, и другари. Но усещах, че нещо ми липсва. Намерих го още при първия си допир с фотографията. Срещата ми с дългогодишния фотограф Соня Станкова ме накара да открия различен свят. Продължих във PhotoScholl, където получих доста познания и стойностни приятелства…, и към този момент не можех да спра. Защото хранех душата си и желаех още и още. Реших да направя крачка и да освободя път на порива като напуснах банката – без да имам визия какво ще се случи. И то се случи – душата ми е цялостна с обич и чувства, и хвърча. Не чувствам, че работя.

Какъв беше твоят път към театралната снимка, по какъв начин се харесахте с операта и музиката въобще?

Постоянно съм по сцените, поради любовта си към изкуството и многочислените другари музиканти и артисти. Но да фотографирам сцена ми се струваше съвсем невероятно, въпреки опитът ми да беше обвързван повече със фотоси навън. Покрай фамилните и персонални фотосесии, които снимах, се случи запознанството и другарството ми с Лили Бързева, ПР на Пловдивската опера. Тя настоя да опитам. Доста ме окуражаваше, споделяше ми, че хващам страстите, и лека-полека навлязох в сякаш невъзможното за мен. Трупам опит и получавам повече кураж като виждам, че се получава. И се заобичахме още повече – с музиката и операта. Благодаря и на шефа на Пловдивската опера, госпожа Нина Найденова, за доверието и опцията да работя в техния креативен екип.

Какви са тайните на театралната снимка, кое е най-трудно и характерно при снимането?

Овладяването на мощно контрастни и динамично изменящи се подиуми е мъчно, в действителност. Всеки път узнавам по нещо ново. А тайните са загадка ☺.

 СТЕНЛИ Live, © Valentina Bilareva's Photography

 Орлин ПАВЛОВ Live, © Valentina Bilareva's Photography

 Славин СЛАВЧЕВ, TOTO Tribute, © Valentina Bilareva's Photography

 Иван ЛЕЧЕВ, концерт на ФОНДАЦИЯТА, © Valentina Bilareva's Photography

 Фънки, концерт на СТЕНЛИ, © Valentina Bilareva's Photography

 Тони Димитрова Live, © Valentina Bilareva's Photography

 Любовта на почитателите, Свилен Ноев от ОСТАВА, © Valentina Bilareva's Photography

 Наско ПЕНЕВ,  БТР, © Valentina Bilareva's Photography

Имаш доста другари - музиканти и опция да запечатваш техните моменти от сцената. Какво мислят те за портретите, които си им направила?

О-о-о, споделят ми, че съм уловила тях самите, хубави моменти. Харесват се, радват се и моето сърчице тупти от удовлетворение.

Предизвикателство ли е да снимаш зрелищните оперни спектакли в Античния спектакъл и с какво би трябвало да е подготвен да се бори един фотограф там?

Имах достойнството на фотографирам представленията на Opera Open предишния сезон в Античния спектакъл в Пловдив. Чакам с неспокойствие и новия сезон. Грандиозните спектакли, съчетани с прелестните залези ми стопират дъха. Влизам в друга действителност. И след това на фотосите виждам какво е било. На намерено най-голямо предизвикателство е времето, само че даже когато е неприятно, постоянно може да излезе скъп кадър.

 Opera Open, Пловдив 2017, © Valentina Bilareva's Photography

 Opera Open, Пловдив 2017, © Valentina Bilareva's Photography

 ТУРАНДОТ, Opera Open, 2017, © Valentina Bilareva's Photography

 Марио ХОСЕН, Орфей и Паганини, OPERA OPEN, 2017, © Valentina Bilareva's Photography

 Светът на АЛИСА, Държавна Опера Пловдив, © Valentina Bilareva's Photography

 Орлин Горанов на своя 60-годишен празник след спектакъла Човекът от Ла Мачна, © Valentina Bilareva's Photography

 Орлин Горанов и Мариан Бачев в  Човекът от Ла Манча, © Valentina Bilareva's Photography

 Хоровият диригент Драгомир Йосифов, © Valentina Bilareva's Photography

Най-ценният урок за теб във фотографското изкуство?

Всеки урок е значим за мен. Няма да спра да изучавам и да фотографирам, до момента в който имам този жар. И няма да не помни думите на моя учител от PhotoScholl, Начо Каменов: „ Вземем ли се доста насериозно, спукана ни е работата... ”

Най-забавната ти преживелица по време на фотоси?

То с думи не може да се опише – една фотография споделя всичко – че и бебетата обичат изкуството и стоят кротичко, до момента в който аз работя.


© Valentina Bilareva's Photography

Мария Тонева

Всички фотоси © Valentina Bilareva's Photography
Вижте повече на:

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР