Да, България вчера преизбра лидера си Христо Иванов на председателския

...
Да, България вчера преизбра лидера си Христо Иванов на председателския
Коментари Харесай

Десните избори продължават. Ще се изправи ли Радан Кънев срещу Атанас Атанасов за лидер на ДСБ

" Да, България " през вчерашния ден преизбра водача си Христо Иванов на председателския пост, само че с това поредицата от избори в обединението " Демократична България " (ДБ) не свършват. През февруари ново управление би трябвало да избере и ДСБ, а през март - " Зелено придвижване ".

И за разлика от " Да, България ", където преизбирането на Иванов бе на процедура предрешено, тъй като той нямаше никаква вътрешна конкуренция, при останалите две партии в Демократична България се обрисува да е по-интересно.

И ДСБ и " зелените " имат записано в уставите си привикване на Национално заседание в период от до три месеца след провеждането на парламентарни избори. Отделно обаче управленията и на трите партии в Демократична България подадоха оставки след вота през ноември, когато обединението получи едвам 166 968 гласа, или 6,37% при 345 331 (12,64 на сто) на вота през юли - или двойно по-малко.

Неизвестните обаче към момента са доста. А за ДСБ най-голямата незнайна е дали зам.-председателят на партията - евродепутатът Радан Кънев, ще се изправи против ръководителя Атанас Атанасов. Вторият размени първия, след неуспеха на вота през 2017 година, когато Кънев подаде оставка от поста.

Пред Клуб Z евродепутатът разяснява, че към момента не взел решение дали въобще да се впуска в лидерската конкуренция на 12 февруари.

Иначе той към този момент има номинации. Преди дни общинските организации на ДСБ в Бургас и в Сливен го издигнаха.

В ДСБ обаче разясняват импровизирано, че евродепутатът по-скоро ще си направи самоотвод и няма да взе участие в конкуренцията за лидерския пост. Едно - поради чисто административната работа, която мъчно ще прави сред Брюксел, Страсбург и София, второ - поради постоянните позиции на Атанасов като ръководител и в самата дясна коалиция, трето - поради липса на открита поддръжка от знакови лица в партията за това и четвърто - с цел да не бъде упрекнат, че разцепва ДСБ и то в миг, в който е във властта, само че не се знае дали няма да има нови предварителни избори.

Освен Атанасов, който сигурно ще е претендент, чака се в конкуренцията да се впусне и лидерката в регион " Лозенец " Елена Спасова.

Подкрепа Кънев (ако въобще участва) към този момент има от зам.-председателката на партията и вътрешна съпротива на генерала - Цецка Бачкова. Самата Бачкова обаче евентуално няма да бъде избрана отново на поста. Същото се чака и за третия зам.-председател Димитър Сяров, научи Клуб Z.

Бачкова изпадна в последния миг от листите на ДСБ за вота през ноември - за 24 МИР - по решение на Атанас Атанасов, като се очакваше да е лидер. След което от същия МИР подеха акция по искане на оставката му. И в случай че Бачкова получи номинация за лидерската конкуренция, каквато към този момент няма, то евентуално ще пристигна от този столичен регион.

За зам.-председателското място в партията на Радан Кънев - промени на Националното заседание не се чакат.

По отношение на " Зелено придвижване " (ЗД) неяснотите са повече. Националното заседание на партията е в средата на март. Единият съпредседател - Борислав Сандов, сега е вицепремиер и министър на околната среда и водите, а вторият - Владислав Панев, е народен представител. Номинации занапред ще стартират да излизат.

Покрай избора в ЗД се завъртя, несъмнено, конспирация, тиражирана от медии с неразбираема благосъстоятелност - че " зелените " обмисляли дали да не излязат от " Демократична България " и да не се причислят към " Продължаваме промяната ". От партията показаха пред Клуб Z, че от време на време се чували единични гласове за овакантяване на дясната коалиция, само че такива всеобщи настроения нямало, затова не се чака решение в тази посока на Националното заседание през март.

Формацията ще остане с двама съпредседатели, както е в този момент. За редица деятели решаващо за преизбирането на Сандов щяло да е предстоящото решение за трасето на автомагистрала " Струма " при Кресна, като екоминистърът упорства за построяването на тунел до момента в който сътрудника му от Министерство на регионалното развитие Гроздан Караджов дефинира този план като изклюително безценен и към този момент разгласи желанията си за две еднопосочни трасета - едното сегашният път, а другото по източния скат на Пирин.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР