Да бъдем горди със своето фолклорно наследство и с достойнство

...
Да бъдем горди със своето фолклорно наследство и с достойнство
Коментари Харесай

Днес празнуваме деня на българския фолклор

Да бъдем горди със своето фолклорно завещание и с достолепие да го предаваме на децата и внуците си, с цел да остане за поколенията!

Денят на българския фолклор – 22 юни, по традиция ще бъде маркиран с концерт-спектакъл "Време за фолклор “ – режисура и постановка Асен Павлов, създател на отбор "Чинари ". Негова е и концепцията за учредяването на празника, празнуван за пръв път през 2019 година, оповестява.

На 22 юни в зала №1 на НДК феновете на българския фолклор ще видят и чуят осъществявания на ученици на Националното учебно заведение за танцово изкуство и НМУ "Любомир Пипков " – София, НУИ "Панайот Пипков " – гр. Плевен, столичните учебни заведения "Народни будители " и "Иван Богоров ", трио "Булгарина ", група "Етнотикс ", отбор "Чинари ". Тези млади актьори са единствено част от хилядите българи, за които националната музика и танц са насъщна нужда, метод на живот.

Сред тях е обичаната национална певица Верка Сидерова, която неотдавна чества 96-годишнината си. "Докато се огледам, животът ми мина като една ария. Но аз не преставам да пея и през днешния ден. Вероятно последният ми мирис в тоя живот ще бъде с нотка от моя ария. "

"Не мога да си показва моя живот без националната ария " – споделя националната певица Жечка Сланинкова, само че под това малко изречение биха се подписали още доста знайни и незнайни гласовити българи.

Именитата северняшка певица Василка Дамянова, посветила десетилетия на националната ария като глас от "Мистерията на българските гласове ", през последните години предава своя опит на младите във групировката "Гласове на традицията ", основана и ръководена от Даниел Спасов и Милен Иванов.

"Радвам се, че тези младежи почитат по-старите реализатори ", споделя още тя.

ˮНародната ария е галактика и постоянно ще ни омайва ", твърди и обичаният тракийски артист.

За това, че фолклорът е неподвластен на времето свидетелстват и думите на Пламена Господинова.

"Нашите деца обичат националната ария, обичат да са на сцена, да печелят награди и овации, това ги окрилява и стимулира ", споделя тя за своите ученици от Школата по изкуства "Илия Аврамов " при Народно читалище "Диньо Сивков " – гр. Нова Загора. И още: "Всяко дете има друг характер, разнообразни са и по възраст. Обединява ги националната ария, извършват я с наслада и от сърце. "

А Тима Недялкова – реализатор и възпитател пожелава на всички българи:

"Да бъдем горди със своето фолклорно завещание и с достолепие да го предаваме на децата и внуците си, с цел да остане за поколенията! Защото нашата музикална традиция е това, което ни отличава от всички народи в Европа и света. "
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР