Да бъде улеснена процедурата, по която осиновителите, осиновените и техните

...
Да бъде улеснена процедурата, по която осиновителите, осиновените и техните
Коментари Харесай

Закон предвижда да падне тайната за осиновяването

Да бъде улеснена процедурата, по която осиновителите, осиновените и техните деца могат да схващат тайната на произхода на осиновения, плануват промени в Семейния кодекс, които бяха импортирани през днешния ден в Народното събрание.

Ще бъде лимитирана опцията за разсиновяване, както и ще се сътвори национална осведомителна система за цялостно осиновяване. Според вносителите на законопроекта над два милиона души у нас непряко са наранени от тематиката за осиновяванията.

От години Анета Сливнелиева търси щерка си, която тази година навършва 23. Тя е от родителите, дали детето си за осиновяване, които желаят да бъдат открити. Детето се родило със заболяване, което изисквало скъпо лекуване.

" Нямахме задоволително финанси да я отглеждаме. Нямахме по какъв начин да ги купим тези медикаменти ", сподели Сливнелиева.

Анета има онкологично заболяване, само че продължава да пробва да я откри. Обиколила е домовете в района, в това число и дома в Дебелец, където я оставя. Отговорът постоянно е еднакъв.

" Няма да ми дадат никаква информация, въпреки че щерка ми е пълнолетна, в случай че тя не реши да ме потърси ", добави тя.

Промените в Семейния кодекс ще опростят механизма, по който осиновеният може да потърси кои са биологичните му родители. Досега практиката на съда беше разнопосочна.

" Премахваме така наречен значими условия, които бяха субективни и в разнообразни каузи се третираха по друг метод ", заяви Искрен Арабаджиев, ППДБ.

" И се надявам с тази смяна да стане доста по-лесно когато отидеш да ти дадат нужната информация. Произходът е доста значим, да знаеш от кое място си тръгнал и какво предаваш напред ", означи Лилия Апостолова, съдружие " Търсим се ".

За осиновяване сега чакат към 1000 деца. За 10 години броят на осиновените е намалял с 50%.

Деница Сачева, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС, съобщи че е препоръчано безапелационното рухване на опцията за разсиновяване.

" Родителството е отговорно, когато човек желае да има дете, би трябвало да е наясно, че би трябвало да прави всичко за това дете, и че детето става центърът на неговия живот ", сподели тя.

" По отношение на тайното осиновяване, за нас е значимо детето да има право да разбере своя генезис, несъмнено тук приказваме освен за деца, приказваме за възрастни, тъй като от тематиката, обвързвана с осиновяванията, съвсем два милиона души са наранени, по един или различен метод, непряко ", добави Сачева.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР