Да бъде разширен кръгът на престъпленията по расистки или ксенофобски

...
Да бъде разширен кръгът на престъпленията по расистки или ксенофобски
Коментари Харесай

На първо четене: Да бъде разширен кръгът на престъпленията по расистки или ксенофобски подбуди

Да бъде уголемен кръгът на закононарушенията по расистки или ксенофобски подбуди, гласоподава на първо четене Народното събрание. Депутатите разискаха и одобриха на първо четене два законопроекта на Министерския съвет за промени в Наказателния кодекс (НК), съобщи Българска телеграфна агенция.

 

Предлагат се по-тежки наказания  за похищение, незаконно отнемане от независимост, насила, закана, следене, засегнатост, опозоряване на набожен храм или надгробен монумент, незаконно заличаване или разваляне на непозната движимост, подбудителство към осъществяване на закононарушение и палеж. Предвижда се и да се носи наказателна отговорност за обществено оправдаване, отказване или жестоко омаловажаване на сходни закононарушения, осъществено по метод, който може да сътвори заплаха да се упражни принуждение или да се сътвори ненавист против обособени лица или групи от хора, обединени по раса, цвят на кожата, вяра, генезис, национална или етническа принадлежност.

 

С другия законопроект, гласуван на първо четене, се понижава размерът на санкциите при засегнатост и клюка, планува се анулация на по-тежко наказуемия състав, когато те са ориентирани към длъжностни лица.

 

Предвижда се освобождение от наказателна отговорност и налагане на административно наказване, когато обект на засегнатост или клюка е орган на властта. Предложени са и промени в член член 78а, алинея 7 от Наказателен кодекс, които да дават опция жителите да могат да бъдат освобождавани от наказателна отговорност при засегнатост и клюка против орган на властта, когато са изпълнени всички други условия на същия член. Депутатите одобриха и да бъде отстранен квалифицираният състав по член 148, алинея 1, т. 3 от Наказателния кодекс във връзка с закононарушението " засегнатост “, който е използван и във връзка с закононарушението " клюка ". 

 

Ние в този момент сътворяваме опция за освобождение от наказателна отговорност, когато закононарушението е клюка, разяснява Петър Петров от " Възраждане " при полемиката по текстовете. Това значи, когато чиновниците на реда отидат да си свършат работата по запазване на публичния ред, всеки жител ще може да ги обиди, ругае, тъй като наказателната отговорност за засегнатост към този момент ще е свалена, а органите на реда няма да имат отбрана, изясни депутатът.

 

По отношение на законопроекта, обвързван с закононарушения по расистки подбуди, означи, че съгласно направена от него информация такива закононарушения не са огромна част от осъществените у нас - 0,01 %. По думите му за закононарушения по расистки подбуди имало девет неоправдателни присъди в България, тъй като няма формулировка какво са расистки и ксенофобски подбуди. С единия законопроект даваме повече независимост, с другия търсим метод за ограничение, заключи Петров.

 

Беше казано, че формулировка за расизъм и ксенофобия в Наказателен кодекс няма, което не е напълно правилно, отговори служебният правосъден министър Крум Зарков и уточни, че тук става дума за тежки закононарушения от ненавист като убийства. Определения за расизъм и ксенофобия има в интернационалните спогодби, които страната е утвърдила и се ползват в националното право, посочи министърът.

 

Служебният кабинет приготвя законопроектите по два белега - такива, които са по Плана за възобновяване и резистентност, и тези, когато против държавата  " виси " наказателна процедура, изясни Зарков. По отношение на клеветата и обидата против длъжностните лица - това, което променяме, е те да нямат по-голяма отбрана от тази на елементарните жители, уточни той.

 

Васил Пандов от " Продължаваме Промяната " (ПП) също обърна внимание, че практиката на българските съдилища се основава на практиката на Европейския съд по правата на човека(ЕСПЧ) и длъжностните лица търпят ограничавания от позиция на достойнството им. Той уточни, че броят на делата по расистки и ксенофобски подбуди е извънредно недооценен в България. Пандов означи неналичието на определение за дискриминация на база раса и посочи, че в това време има интернационалните актове, в които се дава определение за това.

 

Това, което вършим в Наказателен кодекс за засегнатост и клюка, не е освобождение на публицистите да клеветят свободно, а да се ползва по-адекватно правилото на пропорция от българските съдилища, акцентира Надежда Йорданова от " Демократична България " (ДБ). Даваме по-сериозен инструмент за противопоставяне на закононарушения по ксенофобски и расистки подбуди, като изтегляме отбраната на по-ранен стадий, обясни тя. Демократична България ще поддържа двата законопроекта като навременни и положителни за българските жители и в дебата сред първо и второ четене ще предложи свои текстове.

 

От Движение за права и свободи също заявиха поддръжка за двата законопроекта.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР