Да бъде преразгледана позицията на България пред Европейската комисия по

...
Да бъде преразгледана позицията на България пред Европейската комисия по
Коментари Харесай

Синдикалисти и министри обсъдиха бъдещето на Мини Марица-изток

Да бъде преразгледана позицията на България пред Европейската комисия по поетите задължения по Зелената договорка, както и централите от комплекса на Марица-изток да бъдат включени в Плана за възобновяване и резистентност посредством въвеждането на нови технологии за работа с въглища. За това настояха през днешния ден синдикатите от енергийното сдружение на среща със служебните министри на стопанската система и финансите.Срещата бе по искане на Кирил Петков и Асен Василев.

Въглищните централи в България би трябвало да бъдат спрени до 2030 година поради условията на Европейския съюз по по този начин наречената " зелена договорка ". След това би трябвало да преминат поетапно - през потребление на природен газ като гориво и към възобновими източници. Това ще докара до загуба на работни места. Затова синдикатите желаеха да бъде непокътнат въгледобивът в мините.

" Маришкият басейн дава към 40% от електрическата енергия на страната и това са наши 40%. Те не са с вносна суровина. Много е значимо да си останат тези 40% наши ", съобщи Асен Василев, длъжностен министър на финансите.

Синдикатите желаеха от Асен Василев и Кирил Петков и преразглеждане на позицията на България пред Европейската комисия по поетите задължения по Зелената договорка, както и централите от комплекса на " Марица-изток " да бъдат включени в Плана за възобновяване и резистентност посредством въвеждането на нови технологии за работа с въглища.

" За нас хората са доста значимо нещо. Говорим за над 10 хиляди индивида, работещи или 20 хиляди с техните фамилии. Една от нашите цялостни хрумвания е, че не можем да вършим проекти единствено въз основата на тактики. Затова сме и тук на място и дискутираме ", изясни Кирил Петков, длъжностен министър на стопанската система.

Петков и Василев поеха ангажимент пред синдикатите диалозите за бъдещето на комплекса да продължат.

" Поеха задължения, това, което ние пазиме като позиции, това, което желаеме в действителност. Иновативните технологии, свързани с работата на въглищните ТЕЦ-ове, да подчертая дебело, на въглища, да влязат в Плана за възобновяване ", съобщи ръководителят на КНСБ Наско Митев.

Синдикалистите обявиха, че ще бранят работните си места с всички законови средства. Над 100 000 са събраните подписи в подписката " Да спасим Марица-изток ". В нея се разписаха и двамата министри.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР