Да бъде изслушан изпълнителният директор на Фонда за гарантиране на

...
Да бъде изслушан изпълнителният директор на Фонда за гарантиране на
Коментари Харесай

ДПС иска изслушване на синдиците на КТБ в НС

Да бъде изслушан изпълнителният шеф на Фонда за гарантиране на влоговете и синдиците на КТБ на идващото съвещание на бюджетната комисия. Това предизвикват от Движение за права и свободи, а претекстовете им са, че тематиката за банкрута на КТБ била обновена от ръководителите на бюджетната и икономическата комисия, както и от изявления в медиите.

Пред публицисти в Народното събрание Йордан Цонев разясни, че синдиците би трябвало да дадат отговори по отношение на дейностите им по масата на несъстоятелността, както и по това какви средства са събрани с помощта на Закона за банковата неплатежоспособност, който от Движение за права и свободи са внесли тогава и който беше анулиран по-късно от Конституционен съд.

" До неговата анулация бяха събрани обилни средства в масата на несъстоятелността. Изненадахме се да прочетем, че синдиците имали упованието, че по този закон ще се съберат 1,4 милиарда лева, а те събрали единствено 500 млн. Представяте ли си каква щета сме нанесли на България, че с помощта на този закон се събраха 500 млн.лв., а съгласно медиите на олигарха Прокопиев би трябвало да се усещаме отговорни за това ", сподели Цонев, представен от " 24 часа ".

По думите му ще чакат отговори от синдиците за тази част от масата на неплатежоспособност и в кого е в този момент.

От Движение за права и свободи желаят и одит по успеваемостта на ръководството, по отношение на работата на синдиците на КТБ.

" Установихме, че Сметната палата в годишната си стратегия е присъединила одит по правомерност на Фонда за гарантиране на влоговете. Ние направихме предложение до Сметната палата този одит да включва и одит по успеваемост на ръководството, по отношение на работата на синдиците на КТБ, защото виждаме че има публичен интерес. Освен всичко друго не престават и спекулациите на тази тематика по отношение на банкрута на банката. По тематиката КТБ имаше редица проучвания, в това число и анкетната комисия в Народното събрание, както и интернационално следствие на групата " Алекс партнерс ", която ясно и изрично сподели, че банкрутът се дължи на това, че банката е конструирана като финансова пирамида, сподели още Цонев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР