Д-р Йордан Георгиев завършва Медицински университет – София през 2015

...
Д-р Йордан Георгиев завършва Медицински университет – София през 2015
Коментари Харесай

Д-р Йордан Георгиев: Периодът на честото боледуване се израства


Д-р Йордан Георгиев приключва Медицински университет – София през 2015 година Оттогава е специализант по педиатрия. Работи в поделение по педиатрия Национална кардиологична болница, с главен профил интензивна терапия и лекуване на незабавните положения в неонатална и детска възраст.
Д-р Йордан Георгиев е един от водещите медицински създатели в Puls.bg. В продължение на година е и медицински редактор към уеб страницата. Активно поддържа рубриката „ Детско здраве “ като остава неин редактор и колумнист.
Целта му е основаването на здравна просвета у родителите за различаване на първичните признаци, нужните грижи за детето по време на боледуването, опциите за ранно различаване на затрудненията и методите за справяне с тях.
Част е от авторския колектив на изявления в профилирани педиатрични издания, както и на отчети върху проблеми от интензивната терапия, представяни по време на национални педиатрични конференции.
Д-р Георгиев е член на Европейската асоциация по интензивна медицина (ESICM) и Европейската асоциация по интензивна медицина в педиатрията и неонатологията (ESPNIC).

Д-р Йордан Георгиев за повторно ще е от лекторите на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg , който ще се организира на 31 март - 1 април в София ивент център.

По време на форума той очертае някои от главните аргументи за постоянно боледуване при децата, както и вероятните ограничения за справяне с казуса.



- Д-р Георгиев, за какво дребните деца боледуват постоянно?



Световната здравна организация предлага бебетата до 6-месечна възраст да бъдат напълно хранени с кърма. Така се обезпечават освен всички нужни за бързорастящия организъм хранителни субстанции и микронутриенти, само че и

подготвени антитела от майката. Чрез тях незрялата имунна система на детето бързо се оправя с болестотворните причинители. В този интервал нормално то боледува относително рядко.

Със прекъсването на кърменето и увеличението на контактите на детето с нови хора, непроменяемо стартира и боледуването. Причината е, че детето до този миг се е „ сблъскало “ с дребен брой патогенни микроорганизми, а

имунната му система към момента не е задоволително зряла, с цел да се оправи с тях.

Във възрастта от 1 до 3 години, когато нормално стартира посещаването на детска ясла, децата могат да боледуват извънредно постоянно. Нерядко се случва родителите да споделят: „ Три дни вървим на ясла, две седмици се лекуваме “. Установено е, че децата, които посещават детско заведение боледуват до 50% по-често. С течение на времето обаче имунната система стартира все по-успешно да се оправя с

вирусните причинители и надлежно детето стартира да боледува по-рядко.

Свързани публикации.. Осъзнато раждане и рецесиите в детската възраст - във фокуса на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg 0 Д-р Мария Юнакова: Комплекс от фактори ни разрешава да поставяме висококачествени грижи при бременност 0 Доц. Моника Богданова: Човек минава през компликациите по метода, по който е претърпял раждането 0



- От какво най-често боледуват дребните деца?


В ранна детска и предучилищна възраст доминират вирусните респираторни инфекции. Най-често се касае за така наречен елементарни настинки, които протичат с нарушено общо положение, хрема с блудкав секрет, запушен нос, лека кашлица, нараснала температура, безапетите. По предписание те минават в границите на няколко дни, самоограничават се, а на детето се предписва единствено симптоматична терапия. В тези случаи антибиотичното лекуване

е излишно.



- Колко постоянно е обикновено?


Средно децата прекарват по 6-8 вирусни респираторни инфекции годишно. В дребен % от случаите (10-15%) тази цифра се повишава до и над 12. Постепенно организмът и имунната система на детето укрепват и в учебна възраст към този момент острите респираторни болести са доста по-редки – до 2-3 пъти годишно.



- Кои случаи на постоянно боледуване са притеснителни?


Обикновените, неусложнени вирусни инфекции се самоограничават в границите на 3-5 дни. Ако детето се възвръща бързо след преболедувана вирусна респираторна зараза, храни се с добър вкус, наддава на тегло, натроението му е непокътнато, няма място за терзания. Периодът на по-често боледуване последователно се „ израства “, паралелно със съзряването на имунната му система.

Има по-редки случаи, при които детето влиза „ от зараза в зараза “ или се възвръща доста по-бавно. В други случаи се открива предстоящ атопичен терен - атопичен дерматит, алергичен ринит, бронхиална астма, хранителна алергия, които погрешно лекувани, могат да станат причина за постоянно боледуване. Тогава е нужна намесата на лекар-специалист, който при нужда да назначи проучвания и

да наблюдава по-отблизо положението на детето.



- С какви ограничения се построява мощен имунитет?


Боледуването от баналните вирусни респираторни инфекции, които са най-чести в детска възраст, мъчно може да се избегне. Разбира се, има деца, които боледуват доста по-рядко от други.

Ключово за построяването на мощен имунитет при детето е пълноценното и добре уравновесено хранене . Ежедневното меню би трябвало да включва задоволително белтъчини, ненаситени мастни киселини, витамини, минерали. Не се предлага съблюдаване на диети, като веганство и вегетарианство, защото лимитираният банкет на белтъчини оказва доста неподходящо въздействие освен върху растежа, само че и върху имунитета на детето. Хубаво е всеки ден то да приема прясно изцеден сок от сезонни плодове, които обезпечават нужните витамини.

Препоръчват се ежедневни разходки на чист въздух, даже и през студените месеци от годината. Хубаво е да се заобикалят затворените пространства, където през зимните месеци се струпват доста хора, да вземем за пример моловете.

У дома би трябвало да се поддържа температура 20-22о

С, да се проветряват постоянно пространствата, изключително когато детето е болно. Облеклото също е от значимо значение. То би трябвало да е памучно, като у дома детето да е с два пласта облекла. Избягвайте прекомерното „ навличане “, както и прекомерно затоплените стаи, изключително в композиция с влага и плесен.

Закалителните процедури също заемат значимо място в построяването на мощен имунитет. Напоследък те са все по-малко известни, само че могат да доведат до съкращаване на боледуванията при детето.

Всички изброени ограничения са лесни за извършване и налични за родителите, само че в реалност те са най-важните за създаване на добър имунитет у детето.

Лекцията на доктор Йордан Георгиев е планувана за втория ден на Форум бременност и детско здраве. Събитието е гратис за гости. Регистрирай се >>
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР