Д-р Владимир Божилов е астрофизик, преподавател в катедра „Астрономия“ на

...
Д-р Владимир Божилов е астрофизик, преподавател в катедра „Астрономия“ на
Коментари Харесай

Предстои нов ренесанс - след географските, идват великите космически открития

Д-р Владимир Божилов е астрофизик, учител в катедра „ Астрономия “ на Физическия факултет към Софийския университет “Свети Климент Охридски “.

Д-р Божилов, НАСА беше почнала да „ павира “ пътя към Марс, когато един непретенциозен вирус заземи цялото човечество. Все отново напъните за стъпване на Червената планета не стопират, какво се случи с шоу-проекта „ Марс 1 “ за еднопосочно странствуване на риалити участници, което да се предава непосредствено по "телевизора "?

Разпадна се. Но този вид планове не са изчерпани – науката и изкуствата вървят ръка за ръка, филмовата промишленост го потвърждава. „ Марс 1 “ трябваше да бъде риалити шоу, което да показва онлайн заселването на Марс, като всички доброволни участници трябваше да прекарат остатъка от живота си там. Над 600 индивида се бяха записали, в това число и четирима българи. Може би за положително, планът не събра задоволително финансиране. Но в околните 10 години сигурно ще имаме пилотирана задача до Марс, евентуално на частната компания SpaceX.

Говорим за компанията на популярния визионер Илън Мъск – човек, който с подобаващ лост, може да реалокира Земята, по думите на Архимед.

Наистина, той съумява да реалокира Земята, въодушевява милиони хора, в това число и у нас, България би могла да бъде доста добра галактическа точка, поради положителното си обучение в точните науки. Сега Мъск сподели, че един частен план може да просъществува в космоса, като мине през Луната и стигне до Марс.

Мъск е невероятна фигура, само че не се ли изсилва, когато споделя, че ще засели 1 млн. индивида на Марс, а корабите му до там ще пътуват по три пъти дневно – нещо като рейсове до морето?

Това е по-скоро споделена фантазия. Но още при започване на галактическите си действия, той съобщи, че задачата му е човечеството да стане космичен тип. За да се заселят 1 млн. индивида на Марс, преди този момент би трябвало да се случат няколко значими стъпки. Първо, да сме наясно, че Марс е враждебна среда. По размер планетата е на половина по-малка от Земята, а гравитацията й е една трета от нашата. Това основава серия от проблеми, които би трябвало да се решат авансово.

Трябва ли да се пристъпи към тераформиране на Марс – планетата да бъде приведена в положение, близо до земното?

Тераформирането е постижимо. Да не забравяме, че земната атмосфера е тръгнала от растенията. Много преди тераформирането обаче би трябвало да се изградят научни бази, да бъдат пренесени и открити локални запаси, които да разрешат на колонизаторите да оцелеят. Преди 2 година на южния полюс на Марс бе намерено езеро от течна вода. Това е извънредно значимо, тъй като, в случай че водата се носи от тук, би била доста скъпа – междинното разстояние до Марс е 225 млн. км.: когато е най-далече - е на 450 млн. км., а когато е най-близо – „ едвам “ на 55 млн. километра. Това значи, че Марс е наличен един път на 26 месеца. И по тази причина ежедневно пътешестване до там не е допустимо.Дистанцията си остава най-големият проблем.

Какви са настоящите стъпки по посока на Червената планета?

Сега започва галактическата задача „ Марс 2020 “, до края на годината ще потеглят още няколко роботизирани плана, в това число на Китай и Япония. Мъск е заречен, че в околните 4-5 години ще стартира постоянни туристически полети към Луната.. Оттам пътят на индивида към Марс е открит.

Каква е кардиналната разлика сред ракетите на Вернер декор Браун - „ Сатурн 5 “, с които апаратите „ Аполо “ стигнаха до Луната, спрените совалки и машините от SpaceX на Мъск?

„ Сатурн 5 “ е най-мощната ракета, правена досега, само че и най-скъпата, тъй като беше за еднократна приложимост. Това е все едно да отидеш с кола до Варна и да я изхвърлиш в морето. При технологията на Мъск, най-скъпата част – ускорителят за превъзмогване на земната гравитация, се връща за ново потребление. Така полетите стават три пъти по-евтини – едно галактическо място във Falcon Heavy ще излиза 20 млн. $, против 60 млн. при сегашните съветски ракети. А наноспътник в космоса към този момент може да има всеки, в. „ БАНКЕРЪ “ също. Мъск е инженерен талант, неслучайно неговата компания „ Тесла “ стана най-скъпата в света. Междупланетните му пътешествия ще доведат до галактически подем и велики географски открития в извънземното пространство.

Най-романтичната част от тези стратегии са пилотираните задачи до Марс – фантазията на цели генерации човек да пътува в космоса, да живее там, да колонизира. Как ще се случи това без съществуването на главните фактори - въздух, вода, храна, климат, откакто първите астронавти ще би трябвало да изкарат там най-малко 26 месеца?

Водата на Марс има.

Дали обаче е безвредна?

Дай, Боже, да има микроорганизми в нея! Ние елементарно можем да я пречистим, само че това би било най-великата сензация – значи живот на Марс има! И не е изключено нашият земен живот да е пристигнал от там. Слънчевата радиация също е проблем, тъй като там магнитно поле, което да я стопира, не съществува. Затова най-подходящи евентуално ще бъдат подповърхностните бази.Храната ще се добива като във кино лентата „ Марсианецът “ – с дребни плантации.

С какво Марс може да бъде потребен на човечеството, отвън страстта на първопроходството?

Ще научим по какъв начин се е зародил животът на Земята, ще има скок в развиването на нови медикаменти. Ще получим нови инженерни разработки за по-чиста сила. Ще могат да се тестват върхови авангардни технологии. Ще се развиват бизнеси.

Пилотираното странствуване до Марс е неизбежно, непреодолимият въпрос е по какъв начин човечеството ще прескочи границите на Слънчевата система – дистанциите към този момент са отчайващи?

Трябва да се насочим към екзопланети – това са планети в други слънчеви системи, които имат параметри, сходни на земните и вероятността за битие на живот е висока.

Тези слънчеви системи са недостъпни за сегашните ни двигателни технологии.

Да, едно пътешестване до най-близката звезда Проксима от съзвездието Кентавър, със скоростта на „ Вояджър “, ще отнеме 86 000 години. Но има план на Юрий Милнер и починалия Стивън Хокинг за флотилия от наноспътници, които с мощен лазер от земята да бъдат „ бутани “ в пространството със скорост, близка до светлинната. А може би ключът се крие в проучване на гравитацията и нейното ръководство – тъкмо това предлага екип от НАСА. Ако се научим да манипулираме пространство-времето посредством гравитацията, ще го огъваме и ще прекосяваме дистанции с неограничена скорост, доста по-висока от светлинната. Може пък да се тръгне и по посока на „ суперструните “ – те допускат, че тук-там във вселената светлинната скорост би могла да бъде десетки и стотици пъти по-висока от познатите 300 000 км. в секунда. Науката физика разрешава това, аз съм оптимист.

Само че, съгласно шестстепенната канара на Кардашев, човечеството в своето развиване се намира в нулев предпериод на обикновен надзор върху планетата, която населява, видяхме по какъв начин един неовладян вирус сложи цивилизацията до стената. А ние приказваме за ръководство на гравитацията...

По скалата на Кардашев, цивилизация от вид 1 е тази, която употребява силата на цялата планета, ние към този момент приближаваме това равнище. Създадем ли резистентен и ефикасен нуклеарен синтез, това ще бъде голяма гражданска война и безвъзмездна сила – цивилизация вид 2, която употребява силата на цялата Слънчева система, идващите цивилизации 3, 4 и 5 ще управляват силите на галактиката и вселената.

Разговора води Емил Янев

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР