Д-р Светлозар Сардовски завършва медицина през 1992 г. в Медицински

...
Д-р Светлозар Сардовски завършва медицина през 1992 г. в Медицински
Коментари Харесай

Д-р Сардовски: Ваксинираните масово се заразяват, а зеленият сертификат дискриминира преболедувалите

Д-р Светлозар Сардовски приключва медицина през 1992 година в Медицински университет-София. От 1992 до 1996 година работи в Центъра по незабавна здравна помощ - София. От 1996 година, след конкурс, е назначен за теоретичен помощник в сърдечна реанимация на " Пирогов ". От 2003 до 2007 година е завеждащ на функционален кардиологичен бранш на Секцията по незабавни вътрешни заболявания и кардилогия. През 2007 година основава Кардиологична клиника в " Пирогов ", като до февруари 2013 година е и завеждащ на интензивното и кардиологичното поделение.

 От 2018 година е съучастник в Медицински Център " АРГО МЕДИКА " в София, профилиран главно в региона на сърдечносъдовите и неврологичните болести.

Бил е и персонален доктор на известния милионер Иван Зографски (бивш притежател на хотел Кемпински-Зографски, София).

Д-р Сардовски беседва пред " Zdrave.to " за това по какъв начин най-лесно и сполучливо да се оправим с ковид, когато се заразим.

- Д-р Сардовски, какъв е коментарът ви за зелените документи?

- Оказва се, че повишаването на заболелите от ковид не се въздейства от равнището на имунизация, даже назад. Потвърждава се, и то от най-високо равнище статистически международни данни, както и от наблюдението ми от персоналната ми клинична процедура, че всеобщо имунизираните се разболяват, а зеленият документ е в действителност, зелен кулоар за разпространяването на ковид.

В реалност, даже е налице леко позитивна наклонност, страните с по-висок % изцяло имунизирано население да имат повече случаи на COVID-19 на 1 милион души. По-специално, Израел с над 60% от популацията си изцяло имунизирано, имаше най-вече случаи на COVID-19 на 1 милион души през последните 7 дни.

Както Исландия и Португалия, които са с над 75% имунизирано население, в сравнение с страни, като Виетнам и Южна Африка, които са с към 10% от популацията си изцяло имунизирано. Подобна е асоциацията и за доста щати в Съединени американски щати. Изглежда също по този начин, няма ясна наклонност за понижаване на случаите на COVID-19 при по-висок % имунизирано население.

От първите 5 окръга, които имат най-голям % изцяло имунизирано население (99,9–84,3%), Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати (CDC) разпознава 4 от тях като такива с " високо “ равнище на заразяване. Окръзите Чатахучи (Джорджия), Маккинли (Ню Мексико) и Аресибо (Пуерто Рико) имат над 90% от популацията си изцяло имунизирано, като и трите са класифицирани с " високо “ равнище на заразяване. Обратно, от 57-те окръга, които са класифицирани като окръзи с " ниско " равнище на заразяване от CDC, са с изцяло имунизирано население под 20%.

- Какви заключения постановат тези данни?

- Разчитането само на имунизацията, като съществена тактика за намаляване на COVID-19 и неговите неподходящи последствия, би трябвало да се преразгледа, изключително като се има поради разновидността Delta (B.1.617.2) и вероятността от бъдещи разновидности.

Явно се постанова въвеждане и на други фармакологични и нефармакологични интервенции, наред с увеличението на % на имунизация. Подобна промяна на курса, изключително във връзка с политическото държание, е от първостепенно значение, наред с появяващите се научни доказателства за действителната интензивност на имунизациите. 

Например, в отчет, оповестен от Министерството на здравеопазването в Израел, е обявено, че успеваемостта на 2 дози от имунизацията BNT162b2 (Pfizer-BioNTech) против попречване на зараза с COVID-19 е 39%, което е доста по-ниско от заявената резултатност от 96%.

Също по този начин, се обрисува, че имунитетът, получен от имунизацията Pfizer-BioNTech, не е толкоз мощен, колкото този, добит след преболедуване от вируса COVID-19. Съобщава се също и за забележителен спад в имунитета от РНК-ваксини 6 месеца след имунизацията. Въпреки, че ваксинациите оферират отбрана на хората срещу тежка хоспитализация и гибел, CDC регистрира нарастване от 0,01 до 9% и 0 до 15,1% (между януари и май 2021 г.) в % на хоспитализации и смъртни случаи измежду изцяло имунизираните. 

Бързам да уточня: казаното не значи, че няма изгода от имунизациите – това са две разнообразни неща. Не съм срещу имунизациите, което не зная за какво мъчно се схваща от някои хора, само че би трябвало и " още нещо " – най-малко и малко разсъдък.

-Тоест, зеленият документ лимитира или улеснява разпространяването на инфекцията? Или просто лимитира правата на преболедувалите?

- Ваксините защищават единствено от усложнено протичане и гибел от инфекцията, което в действителност е от огромно обществено значение, само че имунизираните масовоо се заразяват, като значителен % и се разболяват, тъй че даването им на зелен документ освен, че не води до ограничение на ковид-разпространението, само че в противен случай, дори дава и зелен кулоар, улесняващ разпространяването му, а и дискриминира най-малкото най-малко преболедувалите. 

Така, че имунизиране – да, зелен документ в настоящия си тип и предопределение – не. Това е истината.

Призовавам Министерство на здравеопазването, в лицето на министър доктор Стойчо Кацаров, да вкара количественото установяване на антиковид-антителата, като доказателство за преболедуване в България и съответстващо по значение на зеления европейски документ, даващ се след имунизация и публично преболедуване. Има лаборатории, които употребяват стандартизирани проби за това и издават подобаващ документ.

Това не опонира на Регламент (ЕС) 2021/953 на Европейския парламент и " няма категорично въведена възбрана от ЕС- страните да регламентират и други благоприятни условия за вътрешни цели “ – откъс от изявление на омбудсмана Диана Ковачева. Ако това предложение не може да се реализира, по-добре зеленият документ да не се вкарва.

- Какви са причините в интерес на това предложение?

- Аргументите в интерес на предлагането са:

1. Въпреки че, съществуването на антиковид-антитела единствено по себе си не е показателно за ефикасността на имунитета, те са доказателство за преболедуване. Тези антитела са същите и при публично, и импровизирано преболедували. Тоест, не разграничават публично преболедувалите с позитивен ПСР тест от импровизирано преболедувалите с негативен подобен, назад на внушението, което желае да ни втълпи зеленият европейски документ.

2. Въпреки че, има към момента научни полемики и няма единно мнение за това дали естествено добитият или имунизационният имунитет е по-ефективен и дългогодишен, данните от практиката, изключително в страните с висок % на имунизиране, демонстрират, че процентът на болни след имунизиране е доста по-голям от наново заболелите, което се удостоверява и от моята немалка процедура, както и от други сътрудници. По тематиката има премного изявления също.

3. Има доста преболедували без или с незначителни признаци, които са с позитивни антитела и имат имунитет, не по-неефективен от имунизираните и публично преболедувалите, които имат от същите вируснеутрализиращи антитела, както след имунизация и в допълнение други ориентирани против капсида на вируса.

4. Има значително хора с негативни ПСР проби (поради подправена отрицателност), само че прекарали коронавирус със надлежно съществуване на антитела, доказателство за преболедуване.

5. Има значително хора с позитивни антигенни проби, прекарали коронавирус, със надлежно съществуване на антитела, доказателство за преболедуване.

6. Има и значително хора, лекувани за коронавирус, без да имат подобен, само че са със зелен документ.

7. Масово имунизираните се заразяват, придвижват болестта, а значително от тях и се разболяват, което слага под въпрос предназначението на зеления документ, само че при всички случаи не може и не би трябвало да води до имунизационна дискриминация.

8. Няма безапелационни доказателства, че имунизирането след преболедуване дава значими изгоди, а когато не се чакат такива, може да се възползваме от наличните, въпреки и редки съществени странични дейности (затова се употребява оценката на здравните технологии, да вземем за пример пресмятане на съответствие полза/риск). Личното ми мнение е, че в случай че ще има някаква изгода, то тя ще е от нови ваксини, приспособени по отношение на новите разновидности. 

Всичко изложено дотук, не е против имунизацията и не я отхвърля

За страдание, епидемиологията не бе опровергана от имунизацията, която не можа да извърши изцяло задачата си и да докара до общ имунитет, с цел да спре разпространяването на вируса. В последна сметка, коронавирусът ще завърши или ще се ограничи доста, откакто премине и през имунизираните. Това обаче не отхвърля имунизирането най-малко на високорисковите, защото то доста понижава риска от затруднения и гибел, което не е малко.

- Какви са рекомендациите ви за държание при коронавирус – предотвратяване и лекуване?

- Препоръките ми в тази тенденция, несъмнено, са основани на медицинските доказателства, налични досега и личен опит (COVID-19 Home Treatment Guideline).

COVID-19 е инфекциозно заболяване, провокирано от нов вирус от семейство Coronaviridae. Основните клинични прояви включват:

• обща изнемощялост

• мускулни болки

• настинка с покачване на температурата до 38,5 (най-често)

• суха кашлица

• главоболие

• загуба или смяна на възприятието за усет и аромат

• лека хрема

• зной

• диария в единични случаи.

За разлика от грипа, при който сходните признаци се развиват доста бързо, за няколко часа, и кашлицата е съвсем от началото и с храчки (има по-често хрема и гърлобол) при Ковид-19 тези признаци се развиват последователно, най-често по описания ред и релативно по-бавно – за 1-3 дни, като рядко има фебрилитет над 39 градуса.

Ако има подозрение и за грип в сезона (още не е настъпил) има комбинирани бързи проби за двата вируса, което е от огромно значение, защото за грипа има лекуване (оселтамивир), което убива вируса, а за коронавирус – няма. В тежки случаи пациентите бързо прогресират до изострен респираторен дистрес синдром, коагулопатия и полиорганна непълнота.

Етилогично лекуване против вируса няма, само че има такова патогенично и симптоматично.

1. Осигуряване на достатъчно питателна елементарно смилаема храна – 1-3 цели сезонни плода (не фрешове). Например: цитрусов плод (лимон), плюс една ябълка, нар, банан. Следене на водния баланс с задоволително течности – под формата на най-малко ½ литър от чайове с потвърден антимикробен резултат – мента, бъз, джинджифил, шипка, здравец, розмарин, липа, лайка с малко мед.

Препоръка: преценката на количеството течности е съгласно цвета на урината, който би трябвало да е по-светъл, до сламено жълт и не би трябвало да става по-тъмен, което се случва при обезводняване.

Наблюдение за алармиращите витални индикатори.

• Ако имате гадене и повръщане - деган по 2-3 пъти по 1 таблетка, 1 час преди хранене. Има и свещички, в случай че повръщате хапчето или инжекционна форма.

• Ако не можете да поемате храна, може да се опита подготвена течна храна от рода на фрезубин, съдържаща белтък, мазнини и захари – 200 ккал (трябват най-малко 5 дневно, в случай че не се храните изобщо или 2-3 към храната, в случай че поемате такава, само че недостатъчно).

• Ако имате повече от 2-3 диарични изхождания: ентерол, 1-2 капсули на гладно и яжте туршии (най-добрият пробиотик) – кисели краставички, царска туршия, сок от кисело зеле (1-2 чаши, съдържа сол и микроелементи против обезводняване). Има и рехидратиращи разтворими соли в аптеката за тежки диарии.

2. Приложението на нестероидни противовъзпалителни средства да става по преценка. Аз не предлагам рутинно да се употребяват. При нетърпим фебрилитет над 38,5 градуса или главоболие, може да се ползват антипиретици: парацетамол, аналгин, ибуброфен и така нататък – перорално или мускулно приложение.

3. Дихателната гимнастика е извънредно значима за възстановяване на дишането в най-често засегнатите задни сегменти на бял дроб и за отхрачване. Поне заран и вечер, за 10-20 минути, само че колкото повече, толкоз по-добре. Заставате в колянно-лакътно състояние, с глава надолу и дупето нагоре, тъй че наклонът на гърба да е надолу и стартирате по-дълбоко дишане с гръдния панер и покашляне (кашлицата се усилва и сама). А, в случай че има и някой да ви потупва по гърба за 2-3 минути, това ще помогне за дренирането на белия дроб. Също по този начин, когато лежите, се въртете по-често на разнообразни страни, в това число и по стомах.

4. Елементарна гимнастика за оживление на главните мускулни групи и вървене (в дома).
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР