Д-р Росица Телбизова е психиатър с над 35 години практика

...
Д-р Росица Телбизова е психиатър с над 35 години практика
Коментари Харесай

Какво дели ракия и салата от алкохолизъм

Д-р Росица Телбизова е психиатър с над 35 години процедура в лекуване на зависимости

Според доктор Росица Телбизова зависимостите са най-разпространените болестни положения в последно време. Като от ден на ден се усилва техният кръг. Една от най-разпространените зависимости е тази от алкохол. Веществото се намира елементарно и се използва постоянно.

Почти във всяко семейство вечер се употребява ракия със салата. Това не значи, че всички са алкохолици, споделя доктор Телбизова.

Тя показва, че аргументите за създаване на зависимости са доста комплицирани. Има генетични – наследствени фактори – дали в фамилията има родственици с сходен проблем. Важна е и личността, която стои в основата, ценностната й система, изяснява експертът.

Редовното пиянство закономерно след години води до взаимозависимост, предизвестява доктор Телбизова и показва, че при постоянна приложимост над 50 грама на ден след 2,3 години се получава приучване.

За да се приказва за взаимозависимост обаче би трябвало да има няколко наложителни условия. Действието, към което се развива взаимозависимост, би трябвало да носи наслаждение или релакс. Отначало стартира като приложимост и забавление, само че последователно стартира да става част от личността и наложително изискване за битие и измества всички други действия.

Когато има построена взаимозависимост към алкохола се изгубва способността на надзор – индивидът не може да изпие 50 грама и да спре, а би трябвало да се пия непрекъснато.

Променя се и толеранса – в началото, с цел да се доближи наслаждение, пие малко, а в следствие количеството се усилва. След това толерансът пада и стартира да се опива от една чашка. Това е един от признаците за създаване на взаимозависимост, отбелязва психиатърът.

При болестните положения в случай че не се използва алкохол, се появяват абстинентни признаци. Точно те затварят порочния кръг на зависимостта. Тя е най-мъчителното положение, което може да се опише.

Алкохолът дава и психологична, и физическа взаимозависимост, споделя доктор Телбизова.

Увреждат се мозъкът, появяват се чернодробни увреждания, както и такива на периферната нервна система. Зависимият става асоциален, стига до трудова и фамилна деградация – обществен срив.

Зависимостта е болест, само че тя не може да се излекува. Няма лекарство за взаимозависимост, споделя доктор Телбизова.

Тя изяснява, че при лекуването й задачата е да се понижат вредите. Да се спре използването и да се върне индивидът в обществото. Създават се системи – потиска се абстиненцията, укрепва се организма с витамини и по-късно се включват в стратегии най-често със спорт и труд. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР