Д-р Ралица Чавдарова е кардиолог. Тя е от онези хора,

...
Д-р Ралица Чавдарова е кардиолог. Тя е от онези хора,
Коментари Харесай

Какви правила да спазваме, ако искаме да имаме по-здраво сърце?

Д-р Ралица Чавдарова е кардиолог. Тя е от тези хора, които не остават незабелязани. Присъствието й обаче не е натрапчиво. Излъчва убеденост, мекост и зарево. Тези и още доста човешки и професионални качества вършат визитата в нейния кабинет няколко хрумвания по-приятно от нормално. Основната причина за това се крие в нейния професионализъм. А пътят е дълъг. Той стартира от Варна, където е израснала и приключила Висше здравно обучение.
Д-р Чавдарова, разкажете ни повече за началото на вашия професионален път.
Още като ученичка демонстрирах мощен интерес към естествените науки и по-точно към биологията. Признателна ще съм вечно за това на моята невероятна учителка по биология в главното учебно заведение госпожа Дамянова. Тя възпламени интереса ми към тази необятна просвета за живата природа и ме насочи към пътя на медицината. Завършила съм Математическа гимназия, паралелка биология във Варна, след което Медицински Университет Варна. Дипломирах се през 1994 година дружно с 224 студенти. Бях отличник на випуска и ми беше препоръчано да избера къде да стартира работа. Аз, несъмнено, избрах Клиниката по кардиология в сегашната УМБАЛ " Света Марина " във Варна, тъй като кардиологията още от четвърти курс беше моя пристрастеност и увлечение. През 1999 година опазих компетентност Вътрешни заболявания.
После обаче, става нещо много извънредно, тъй като с изключение на в медицината се влюбвате и в екзотична Япония.
Да, по този начин е! Тази страна остана вечно в сърцето ми. От 2000 до 2002 година прекосих следдипломна подготовка в Медицински Университет - Каназава, Япония. Срещата ми с тази невероятна страна беше и ползотворна и необикновено въздействаща върху мен. Предмет на моята работа там беше диабетната кардиомиопатия- нарушаванията, които настъпват в сърцето при захарен диабет. Под управлението на проф. Хироши Ямамото и проф. Ясухико Ямамото написах публикация, която след това беше оповестена в здравното списание Journal of Mollecular and Cellular Cardiology. След завръщането ми от Япония през 2003 година получих компетентност " Кардиология ".
Как продължи професионалният Ви път, откакто се върнахте в Българя?
Работила съм в кардиологичните отделения на УМБАЛ " Св. Марина " - Варна, МБАЛ Бургас, УМБАЛ " Дева Мария " и в МЦ " Св. София " Бургас. От 2010 година имам частна кардиологична процедура. Разполагам с всички нужни апарати за неинвазивна диагностика и лекуване на сърдечно-съдовите болести. Имам контракт и със Здравната каса, с цел да мога да оказвам помощ на огромен кръг от пациенти.
Защо сърцето стана обект на Вашия живот?
Благодаря за този превъзходен въпрос! Сърцето постоянно ми е било забавно. Това е анатомичен орган, който движи виталната мощ в тялото - кръвта. В същото време е магия, без която не можем да живеем, знак на нашата психика и страст, предмет на доста изследвания, песни, романи, поеми, стихове. Защо и кое кара сърцето да работи? Коя е тази невидима мощ, която основава електрическия подтик, стимулиращ сърдечните кафези към редуциране? Много към този момент е потвърдено, само че и доста не се знае. Ето тази магия на сърцето постоянно ме е очаровала.
Какво да даваме на нашите сърца, с цел да получаваме позитивна ответна реакция?
За страдание, по-често взимаме от сърцето, в сравнение с да даваме. Товарим го, преяждайки и препивайки, подлагаме го на стрес, не мислим за него, и когато то се обади, крещейки за помощ, в доста случаи отново не му обръщаме внимание. Трябва да се вслушваме деликатно в сърцето си- то в никакъв случай няма да ни излъже и подведе. Какво да му дадем, с цел да получим позитивен отклик? Внимание, вслушване в неговите сигнали, здравословно хранене и потребен двигателен режим, както и премахване на факторите, които му вредят - тютюнопушене, несъразмерна приложимост на алкохол и други.
Ако би трябвало да подредите целите, които всеки човек би трябвало да съблюдава, с цел да има крепко сърце, по какъв начин бихте го създали?  
Да стартираме с вярното хранене и спортът.
Това са изрично най-хубавите другари на сърцето. Здравословното хранене сериозно понижава риска от сърдечно-съдови болести като артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда. Същото се отнася и за спорта, когато е рационален и дозиран.
Много са значими профилактичните прегледи.
Аз предлагам профилактичните прегледи да са един път годишно, само че при открити съществени сърдечни болести, като исхемична болест на сърцето, сърдечна непълнота, клапни пороци и други, интервалите да са по-кратки - на 3 или 6 месеца, според от положението на пациента.
Значение има и наследствеността.
Фамилната обремененост е доста значим, за жалост, некоригируем сърдечно-съдов рисков фактор. Тя е налице при множеството сърдечно-съдови болести. Особено значимо е смисъла на наследствеността при артериалната хипертония. Повечето хора се удивляват от кое място се е появило нарасналото кръвно налягане, при изискване че имат вярно хранене, не пушат, не пият, спортуват. В тези случаи повода е в наследствеността - тя, дружно с външни фактори (например продължителен стрес), може да отключи начало на хипертония.
Емоциите - дали позитивни, дали негативни, имат мощно отражение върху сърцето, тъй като те са тип стрес за организма. Техният непосреден резултат е обвързван с учестяване на сърдечната активност, повишение на кръвното налягане, може да доведат до аритмии, до гръдна болежка, бодежи в сърдечната област, възприятие на зной. Възможно е мощна страст дори да предизвика миокарден инфаркт.
Добре ли е да споделяме постоянно " обичам те ", на хората към нас и на сърцето си, тъй като това също е страст?
Определено мисля, че насочвайки позитивна сила към хората към нас или към своето тяло, неизбежно ще получим позитивна ответна реакция. Аз съм учила обичайната медицина и твърдо имам вяра в нея, свойствата на медикаментите  и в научните доказателства, само че също имам вяра и че ние, хората на науката, не знаем доста неща за природата и човешкото тяло. Затова, дано се стараем да бъдем по-добри, по-положително настроени към околния свят и да даваме от себе си повече, с цел да се усещаме добре, обичани и ценени.
Д-р Ралица Чавдарова продължава своето професионално и личностно развиване. Въпреки нелеката специалност, тя има усмивка и грижа за всеки пациент.
Actualno.com и желае да запази своя позитивизъм, с цел да продължи да оказва помощ на от ден на ден хора. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР