Д-р Мехмет Вели Караалтън, който оперира 60-годишния машинен инженер Берк

...
Д-р Мехмет Вели Караалтън, който оперира 60-годишния машинен инженер Берк
Коментари Харесай

Хирург заши отрязан пръст след 19 часа СНИМКИ

Д-р Мехмет Вели Караалтън, който оперира 60-годишния машинен инженер Берк Алтънели, е първият в света, съумял да пришие отсечен пръст на мястото му след цели 19 часа. „ Няма такава интервенция, при която пръстът да е подложен още веднъж след толкоз дълго време и да е съумял да действа обикновено “, акцентира той.



Алтънели работеше на товарен транспортен съд, който се намираше покрай Малта, когато показалецът на дясната му ръка беше отсечен при случай. Той незабавно сложи отсечената част от пръста в лед. Хеликоптер го изтегля по неотложност в малтийска болница, само че лекарите там му споделиха, че не могат да създадат нищо и че той може да „ изхвърли “ пръста си.

Изпадналият в суматоха инженер не се отхвърли и след малко търсене се свърза с доктор Караалтън, специалист по микрохирургия в Истанбул. Турският лекар одобри предизвикването да извърши интервенцията, макар че е известно на експертите, че всеки отсечен крак би трябвало да бъде зашит на мястото си най-вече в границите на 9 часа, защото по-късно тъканта може да загуби виталните си качества.

Алтънели, запази отрязания пръст в мини-хладилник и отлетя до Турция с първия вероятен полет.


Линейка го посрещна на летище Истанбул и той беше откаран в болничното заведение, където по неотложност му беше направена интервенция. След 11 часова намеса пръстът му се върна на мястото си. Сега той прави физиотерапия, с цел да може да го употребява както преди.

Д-р Караалтън показа пред организация Демирорен (DHA): „ това беше доста сложен развой, само че пациентът имаше шанс. Пръстът е по-издръжлив от други органи, защото няма доста мускулни тъкани, които биха били по-трудни за възобновяване. Но въпреки всичко е предизвикателство да го пришиете още веднъж. Трябваше да скъся малко пръста. Той ще бъде по-къс от останалите му пръсти, само че ще бъде работещ ”, сподели той.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР