Д-р Людмила Емилова представя пред Труд своята поредица на дълголетието.

...
Д-р Людмила Емилова представя пред Труд своята поредица на дълголетието.
Коментари Харесай

Седемте супер храни на д-р Емилова

Д-р Людмила Емилова показва пред Труд своята поредност на дълголетието. Тя е доктор с три специалности – вътрешни заболявания, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лекуване с плодове, чай и мед върху себе си и съумява да се избави от доста тежки заболявания, взема решение, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 година доктор Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лекуване, през който са минали над 47 000 пациенти от целия свят. Мнозина са се избавили от шаблонно дефинираните от формалната медицина като нелечими болести и като бонус са стопили килограми, освен това с дълготраен резултат. През 1997 година доктор Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на Съединени американски щати.

Купувате ли хранителни добавки? Вероятно да, към този момент надали има човек, който да не прибягва до тях. В изискванията на пандемия набъбна славата на добавки като селен, цинк, витамин С, кверцетин, а продажбите на антибиотици скочиха до небесата.

Само че приемайки добавки, без да обърнем внимание на храненето, надали укрепваме своя имунитет. А естествената аптека предлага толкоз доста съкровища, същински естествени антибиотици и имуностимуланти, които оказват помощ да бъдем здрави и да посрещнем сезонните вируси без страничните резултати на химическите препарати. Припомняме няколко български супер храни, налични на всеки есенен пазар.

За сърцето: Райска ябълка

Този плод неслучайно има формата на сърце – той е извънредно потребен за този значим орган и кръвоносните съдове, контролира кръвното налягане със своето високо наличие на желязо и витамини А, В и С. Райската ябълка се предлага и на хора, които страдат от болести на щитовидната жлеза, тъй като съдържа положително количество йод. В древността със сок от райска ябълка са лекували настинки и анемия. И още една скъпа съставна част на райската ябълка наред с фруктозата, органичните киселини и минералите – това е пектинът. А огненият є цвят се дължи на бетакаротина, който пази здравето на кожата и очите.

За черния дроб: Хинап

Древната китайска медицина е употребила всички елементи на хинапа – кората, листата, костилката, плодовете. С запарка от смлените му костилки да вземем за пример се лекували нервно разстройство и аритмия на сърцето от хилядолетия.
Хинапът се отглежда и у нас и с запарка от изсушените му плодчета бабите ни лекували кашлица и настинка. Известно е, че растението съдържа в пъти повече витамин С от портокалите да вземем за пример и в действителност е същински естествен антибиотик. Отварата от кори на хинап пречиства черния дроб, възстановява метаболизма. Хора, прекарали хепатит, се възвръщат бързо с такава запарка.
Хинапът има още едно изумително свойство: потиска глада за сладко и служи като натурален подсладител – тъкмо като фурмите. Ако опитате захар, откакто сте сдъвкали листо хинап, захарта ще има усет на… пясък! Затова плодчетата и листата са скъпи за диабетици – съдържат фитохимикали, които контролират кръвната захар.

За стомаха: Земна ябълка

Сега е времето на тези не до такава степен красиви, само че хрупкави, свежи и толкоз потребни за здравето ни грудки. Наречена от един британски градинар “храна, подобаваща повече за прасета, в сравнение с за хора ”, земната ябълка през днешния ден е същински деликатес, тъкмо както трюфелите, също обичана храна на симпатичните свине. За разлика от трюфелите обаче земната ябълка или гулията, както още се назовава, е евтина и налична. Най-важната є съставна част измежду изобилието от витамини и соли, е инулинът. Това е неповторим естествен полизахарид, който в земната ябълка работи като пребиотик. С благосъстоянието си от фибри подтиква растежа на потребните бактерии в чревната флора.
Спомага за асимилиране на калция в организма, понижава триглицеридите и неприятния холестерол, подтиква битката на организма с възпаленията. По наличие на желязо земната ябълка превъзхожда моркова, картофите, ряпата и цвеклото. Съдържа още незаменими киселини, каротин, калий, калций, манган, фосфор, цинк силиций, магнезий, натрий, флуор, хром и други минерали. Този букет от минерали подкрепя прелестно имунната система.

За белите дробове и синусите: Хрян

Хрянът е първенец измежду естествените антибиотици! Заради особената миризма и острия си усет е подценен, макар че съдържа повече витамин С от лимона и повече глюкозинати (фитохимикали) от броколито, за които науката твърди, че имат противотуморно деяние. В него има синапено масло, блокиращо растежа на болестотворните бактерии, изключително на тези, които предизвикват синузит.
И по тази причина недолюбваният хрян се употребява доста сполучливо при сенна хрема, бронхити, настинки, кашлица, пневмонии и синузити – като лапи, които облекчават дишането (може в лапите да се настърже малко кора от лимон, с цел да обезврежда лютия аромат). Съдържа още калий, по този начин потребен за подсилване на сърцето и кръвоносните съдове, фосфор, желязо, магнезий и цинк.

За сърцето и кръвоносната система: Глог

Една от най-популярните хранителни добавки е мента-глог-валериан. Много хора я вземат в положение на стрес, аритмия на сърцето, бодърствуване. Добрият остарял и пропуснат глог, който вирее на всички места у нас обаче прави отлично цялата тази работа на добавката напълно самичък и… гратис. Достатъчно е да имате изсушен глог вкъщи или даже да похапвате свеж глог. Настойка или чай от глог може да се включи в лекуването на разнообразни болести на сърдечно-съдовата система, в това число ангина пекторис, функционални сърдечни разстройства, аритмии, ранни прояви на циркулаторна непълнота в преклонна възраст, нарушено кръвообращение.

За бъбреците: Мушмули

В нашата национална медицина мушмулите постоянно са били на респект. С пресни мушмули, пасирани, са лекувани бъбречни колики, бъбречни болести, болести на жлъчката. Чай от листа на мушмули се давал при инфекции на стомаха и на устната празнина, породени от бактерии, да вземем за пример ангина. Днес този апетитен есенен плод е много подценен, тъй като не е добре прочут. Както всеки различен плод, и в мушмулите се открива букет от хранителни вещества- органични киселини, фитохимикали, витамини и минерали, измежду които са желязо, калий, натрий, фосфор и други.
Мушмулите дължат чудесния си резултат върху здравето на фибрите, скорбялата, пектина и органичните киселини, най-много ябълчена, лимонена и винена, които подкрепят пречистването на кръвта и укрепват кръвоносните съдове.

За щитовидната жлеза: Орехи

Отдавна националната медицина е направила връзка сред ядката на ореха и формата на щитовидната жлеза. Селенът, по този начин потребен за жлезата, се намира в огромна централизация в орехите.
Пресните (и освен пресните) български орехи са същинска супер храна с високото си наличие на селен, йод, желязо, калций, манган и витамини А, В и Е, фолиева киселина, микроелементи. Подпомагат и работата на мозъка, доставят тялото с протеини, усъвършенстват активността на сърцето с високото си наличие на алфа линоленова киселина, една от главните омега 3 мастни киселини, сходни на тези в мазната риба като сьомга и скумрия. Чудесна е и комбинацията мед и орехи. Може сами да си приготвите бурканче мед с орехи, а може просто да приемате орехите с лъжичка мед, в случай че нямате висока кръвна захар.

Виж още:


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР