Д-р Людмила Емилова е лекар с три специалности – вътрешни

...
Д-р Людмила Емилова е лекар с три специалности – вътрешни
Коментари Харесай

Съветът на доктор Емилова: Тученицата – билка, плевел или вкусна храна (РЕЦЕПТИ)

Д-р Людмила Емилова е доктор с три специалности – вътрешни заболявания, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лекуване с плодове, чай и мед върху себе си и съумява да се избави от доста тежки заболявания, взема решение, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 година доктор Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лекуване, през който са минали над 47 000 пациенти от целия свят. Мнозина са се избавили от шаблонно дефинираните от формалната медицина като нелечими болести и като бонус са стопили килограми, освен това с дълготраен резултат. През 1997 година доктор Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на Съединени американски щати. Пред Труд доктор Емилова показва своите секрети за дълголетието.

Тученицата /Portulaca oleracea/ е едногодишно тревисто растение от семейство Тучиницеви /Portulacaceae/. Повсеместно публикуваният из градините у нас сукулент постоянно има нежеланата и незаслужена популярност на скучен бурен. Всъщност е освен потребен, само че и има изненадващо гальовен и даже прелъстителен усет. Мнозина го съпоставят с този на краставицата.

Точно повода, че спада към сукулентните растения, може би обуславя нежната, сочна и свежа консистенция на пресните стъбла и листа, които могат елементарно да се трансфорат в прелестна добавка към разнообразни ястия. Най към този момент към разнородни салати и с привлекателно провокативни резултати към обичайния таратор.

За тученицата важи същото предписание, както при другите диворастящи зеленолистни – стъблата и листата се употребяват, преди растението да е изкласило, т.е. преди да е формирало семена. При тученицата тази фаза елементарно се разпознава – сега, в който прецъфти, красивите жълти цветове се заменят от плодове-кутийки с съществуване на присъщи дребни кафяви до черни семенца.

Хубавото е, че за разлика от доста други, освен това растение еднообразно привлекателни са и стъблата и листата. Още по-хубавото е, че нормално прясната, млада и непрецъфтяла тученица се явява при започване на юни, когато множеството диви и ядливи растения от дълго време са прецъфтели. Както споменахме, като характерен сукулент, тя съдържа огромно количество влага /около 93%/ и не е подобаваща са сушене, само че в прясно положение е неповторима.

С повишаване на интереса към природосъобразен метод на живот тученицата се радва на все по-голямо внимание и този факт има своето пояснение. По доста индикатори тя може с право да бъде наречена неповторима. Растението е извънредно богато на полиненаситени мастни киселини, само че забавното в тази ситуация е, че с изключение на голямо количество АЛА – алфа-линоленова киселина, съдържа и дребни количества от по-дълговерижната EПA – ейкозапентаенова киселина, която нормално е “запазена марка ” за животинските артикули и водораслите.

Точно заради богатото наличие на омега-3 постоянно я съпоставят даже с рибеното масло, само че това не е напълно подходящо заради обстоятелството, че въпреки всичко наличието е на АЛА, а не на ДХА – докозахексаенова киселина. Човешкият организъм може дейно да преобразува АЛА в ДХА, само че е належащо да се внимава с приема на омега-6, или по-общо казано, с потреблението на екстрахирани мазнини -като слънчогледовото олио да вземем за пример, които могат да попречват успеваемостта на процеса.

Подобно на множеството зеленолистни, тученицата е нискокалорична и богата на фибри. Това е добра вест за хората, борещи се с килограмите и несъразмерния вкус. Тя е отличен източник на витамин А /като провитамин/, витамини С и Е, също и на желязо, магнезий, калций, манган, мед и цинк. От потребното ѝ наличие също би трябвало да бъдат маркирани и приемливи количества на витамини от групата В и витамин К.
Тученицата се отличава и със характерни пигменти с антиоксидантно и противораково деяние – бета-цианин и бета-ксантин. Често споменавани са също противовирусното, антибактериално и противогъбично ѝ влияние при консумация. Има данни, сочещи я като благонадежден източник за справяне с настойчиво бодърствуване.

В нашата обичайната медицина растението, известно и с наименованието тлъстига, се употребило като пикочогонно средство и за справяне с анемия, скорбут, гинекологични премеждия, изчистване от паразити и други Приложение са намирали всички части- листа, стъбла, семенца, корени. Едва ли инцидентно в България- в Плевенския край, има село и река с името Тученица.

Наред с всичко позитивно, казано до тук, би трябвало да се означи, че прекаляването с количествата на тученицата не постоянно може да бъде единствено потребно. По наличие на оксалова киселина това растение превъзхожда даже считания за безспорен първенец – спанакът. Затова постоянно поучавам пациентите тученицата да не се употребява като съществена съставна част, а като добавка към салати и ястия. Така ще може да се възползваме от всички нейни преимущества, без да рискуваме поява на чревни раздразнения или образуване на оксалатни камъни в бъбреците.

Съавтор на публикацията на доктор Емилова е Веселин Станков.

Той е приключил Биологическия факултет на СУ “Кл. Охридски ”, компетентност екология и следдипломен курс нутрициология отново там. Работил в Асоциацията на био търговците, Дружеството за отбрана на птиците и други екологични планове. Един от основателите на първия напълно веган ресторант в София. Повече от шест години е лектор-консултант в екипа на доктор Емилова.

Рецепти на съветник помощник Веселин Станков

Ядков таратор с тученица

Продукти:
Продукти за 4 порции по към 250 мл:
50 година сурово кашу,
50 година недопечен изкиснат във вода слънчоглед,
1 приблизително огромна краставица,
100 година стръкове тученица,
1 филиз свеж чесън,
1 суп. лъжица хранителна квас,
сок от 1 лимон,
копър и морска сол на усет
Приготовление:
Ядките, семената, водата, хранителната квас дружно със солта се блендират до приемане на ядково “мляко ”. Краставицата, копъра, тученицата и чесъна се наситняват благодарение на кухненски нож. Добавят се към млякото дружно със сока от лимон и всичко се разбърква доста добре. Оставя се да престои в ледник за към час.

Салата с тученица

Продукти за 1 порция:
1 наедрял розов домат,
50 година обезкостени маслини каламата,
50 година тофу,
2 стръка тученица,
листенца босилек на усет
Приготовление:
Приготовление: Доматът се обелва и нарязва на едри кръгчета. Тофуто и маслините се пасират до приемане на фина примес с консистенция и усет на крема сирене. Разпределя се върху кръгчетата домат. Тученицата и босилека се наситняват и се наръсват към към този момент приготвената салата.

Виж още:


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР