Д-р Любен Милачков е възпитаник на Медицинския университет в София.

...
Д-р Любен Милачков е възпитаник на Медицинския университет в София.
Коментари Харесай

Д-р Любен Милачков: Избрах гастроентерологията, защото в нея има много разнообразие

Д-р Любен Милачков е ученик на Медицинския университет в София. Завършва образованието си през 2011 година и придобива компетентност по гастроентерология и диететика. Защитава дисертация на тематика: „ Маркери за неопластична промяна при болести на червото “.

Д-р Милачков е част от екипа на Клиниката по гастроентерология към УМБАЛ " Св. Иван Рилски ".

Д-р Милачков, по какъв начин избрахте специалността гастроентерология?

Гастроентерологията е една от най-разнообразните и вълнуващи специалности. Тя освен дава опцията на начинаещия доктор да се грижи за пациента, само че включва многообразие от разнообразни модерни техники за диагностика на социалнозначими болести. Направих своя избор още в трети курс, в Клиниката по пропедевтика на вътрешните заболявания. Тогава един млад доктор ме въодушеви да избера тази компетентност. А медицината избрах най-много тъй като дядо ми - проф. Никола Сотиров, който беше експерт по УНГ заболявания, искаше да вървя след образеца му. 

Коя част от нея съгласно Вас е натоварена с най-големи провокации и с най-големи упования?

Гастроентерологията е сложна, динамична и бързо разрастваща се компетентност. Тя изисква непрекъснато придобиване на нови умения и познания. Тя е мултидисциплинарна компетентност - взаймодейства със експерти хирурзи, патолози, онколози, рентгенолози, диетолози и доста други.

Основните модерни провокации са ендоскопските диагностични и лечебни способи, в които о навлиза от ден на ден изкуственият разсъдък. Допълнително предизвикателство е лекуването и на някои чернодробни и онкологични болести, при които инвазивното нехирургично лекуване може да даде резултати равни на хирургичното лекуване. Минимално инвазивните ендоскопски техники при пациенти с тежки онкологични и напреднали болести са част от нововъведенията през последните две години, както по света, по този начин и у нас.

С какво питателните привички и желания на българина способстват за проблеми със стомашно-чревния тракт? Кои болести и положения ни засягат по-често като нация заради неприятно хранене?

Да бъдеш здрав е главното и най-важно за всеки човек. Това може да бъде реализирано посредством здравословно хранене и метод на живот. По този метод могат да се предотвратят доста болести. Основните неточности при актуалното хранене са консумация на храни с висока енергийна стойност и храни с високо наличие на мазнини. В забързаното всекидневие, когато става въпрос за хранене, най-лесно е да си вземем ‘‘junk food’’. 

При този вид храна се употребяват голям брой калории, които идва от захари и мазнини, с доста малко фибри, протеини, витамини и минерали. Количествата на одобряваната храна също би трябвало да са съответни и да не се прекалява, единствено тъй като имаме елементарен достъп до храна. Това се отнася и за България. Поради това се следи зачестяване на болести на стомаха и дебелото черво, както и на черния дроб. Пример за такова заболяване е неалкохолният стеатохепатит. То е част от метаболитния синдром- рисков фактор за сърдечно-съдови произшествия. Ежедневната потреблението на алкохол над избрани правила също води до редица чернодробни болести като цироза на черния дроб, и на болести на панкреаса - продължителен панкреатит.

Клиниката, в която работите, е измежду най-утвърдените у нас, в нея се образоват студенти и специализанти. Има ли интерес към гастроентерологията през днешния ден?

Интересът към гастроентерологията постоянно е бил огромен. Вероятно свързвам това с разнообразието от болесттите, методите и многото провокации. Разнообразието от болести, съществуването на инвазивни способи за диагностика и лекуване, както на хронични, по този начин и на онкологични болести, я прави измежду най-желаните. 

Кои са учителите Ви в специалността?

Моите учители са всички сътрудници, с които работя и несъмнено, извънредно съм признателен на проф. Захари Кръстев, проф. Красимир Антонов, проф. Николов и проф.  Алексиев.

В персонален проект какви са упоритостите Ви за професионално развиване?

Амбициите ми са да се развъртвам интензивно в инвазивната гастроентерология - ехографска и ендоскопска. Проявявам мощен интерес и към ендоскопските полипектомии, интервенционалните способи за диагностика и лекуване на болести на жлъчните пътища. Също по този начин съм мощно заинтригуван от диагностиката и лечението на онкологични чернодробни болести. Към момента съм част от екипа за следене и лекуване на пациенти с възпалителни чревни болести. Искам да се развъртвам в тези посоки.

Кои са обичаните Ви занимания за свободното време?

Най-ценните моменти за мен са тези със фамилията ми. Обичам да пътувам и да спортувам. Разбира се, четенето на здравна литература е част от всекидневието.

Кои човешки и професионални правила се стремите да отстоявате постоянно и при всички условия?

В моя професионален път се пробвам да оказвам помощ на моите пациенти, без да им навредя. Силно порядъчен съм, а главните ми правила са почтеност и откровеност.

Какво бихте желали да пожелаете на сътрудниците си, с които работите?

Да бъдят здрави. Да не се трансформират. Пожелавам си да продължа да работя в този прелестен екип, с който работя и сега - Клиниката по гастроентерология към в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски‘‘.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР